Categories: Zâmbete amare

Cazul Mailat: management defectuos sau fraudulos? Prostie sau hotie?

Este oficial, Poli l-a pierdut (și) pe Sebastian Mailat, tânărul fotbalist semnând deja cu CFR Cluj. În absolut bizara și recenta tradiție a clubului, Mailat, unul din vârfurile generației sale din fotbalul românesc, a plecat de la Poli GRATIS! Fiindcă managerii clubului n-au fost în stare să-i achite un salariu lunar mai mult decât modest, în jur de 800 de euro. Și acesta, majorat abia în ultimele luni. Perdeaua de fum pe care acești manageri încearcă s-o tragă acum, dându-se victime ale LPF și FRF, apoi amenințând cu TAS, nu mai păcălește pe nimeni. Fiindcă lucrurile par foarte clare, iar de la TAS vom obține exact același rezultat ca în cazul punctelor de penalizare din campionatul trecut.

Dincolo de văicăreală și autovictimizare, cazul Mailat denotă că în conducerea lui ACS Poli avem de-a face – și nu mă feresc de cuvinte – ori cu PROȘTI, ori cu HOȚI. Nu există a treia cale. În cazul celei de-a doua variante, cineva și-a tras tainul pentru ca un jucător evaluat la 300.000 de euro să plece gratis de la club. Culmea, se întâmplă la un club cu foarte multe precedente de tineri jucători plecați gratis și tocmai de aceea trebui mult mai multă atenție. Asta în cazul prostiei.

Mai mult, această uriașă pierdere se întâmplă într-o perioadă în care finanțele clubului sunt tot mai precare, ca să nu vorbesc de mirosul falimentului. Primarul Nicolae Robu se tot zbate și se roagă periodic de un grup de oameni de afaceri să vină să ajute echipa cu bani, trimițând mesaje după mesaje. Or, înainte de-a mai cere bani unor oameni care știu ce înseamnă managementul și cunosc cât e de greu să câștigi un ban, ar fi corect să le explice de ce și cum s-a pierdut un jucător de sute de mii de euro. În condițiile în care acesta avea salariul de zece ori mai mic decât, de exemplu, o nulitate fotbalistică precum Bianconi. (Surse din club susțin că pe brazilian și l-a dorit în mod expres Robu, care a văzut în el un mare atacant.) Să spună cine se face vinovat și să explice ce fel de management se face la club. Fiindcă aceiași oameni care pierd cu nonșalanță sute de mii de euro pot pierde la fel de natural și banii lor, fără vreun rezultat în plan sportiv.

Și apropo de management și meritocrație, mai trebuie să explice ceva Robu, dacă nu suporterilor lui Poli, măcar celor 80 de oameni de afaceri pe care-i bombardează cu mesaje. Primarul spune că până acum a adus personal 90% din banii intrați în club. Adică, după cele 12-14 ore petrecute la primărie, ca fanatic al muncii, alte patru-cinci ore la partid, ca vajnic liberal, și alte câteva la Politehnică, ca dascăl devotat, primarul a mai avut timp să facă și marketing la Poli. Rezultă că cel plătit pentru acea slujbă (salariu plus procent de 20% din contract) a adus cel mult 10% din bani. Culmea, persoana cu pricina, Radu Birlică, pentru aceste „performanțe” a fost promovat vicepreședinte al clubului. Ba, o bună perioadă de timp a fost chiar șeful de facto al clubului, în condițiile în care Sorin Drăgoi nu prea se implica. Asta, ca să nu amintim că soția lui are contract de reprezentare cu cel puțin un jucător de la Poli. (Pentru conformitate, Denis Haruț.) Ei bine, toate aceste lucruri trebuie lămurite atunci când Robu mai cere bani. Și nu înțeleg de ce primarul nu-și pune întrebarea de ce insistențele sale n-au rezultate. Fiindcă omul de afaceri înainte de-a scoate banul din buzunar se întreabă: banii mei o să fie gestionați de hoți sau de proști?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

24 de secunde ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

6 ore ago