Primăria Timișoara ar putea da bani la ACS Poli, dar cu mai multe condiții. Una ar fi să nu aibă jucători străini. Alta, care e doar în stadiul de idee, ar fi ca acești jucători străini să… presteze servicii în folosul comunității. Asta susțin reprezentanții Consiliului Concurenței, care spun că ar fi trebui să fie de acord și Ministerul de Finanțe.
În luna august, propunerea de finanțarea lui ACS Poli de la bugetul local a fost retrasă de pe ordinea de zi a plenului CL, iar primarul Nicolae Robu s-a adresat Consiliului Concurenței, cerând clarificări. Răspunsul a venit în septembrie și n-a fost deloc încurajator. „Potrivit jurisprudenței Curții Europene de Justiție, când o activitate sportivă are caracterul unei activități salariale sau al unei prestații de servicii remunerate, această constituie activitate economică. În traducere liberă, dacă la un club se plătesc salarii se consideră că acel club este asimilat unei întreprinderi, indiferent că este ONG sau societate comercială, pentru că plata unor salarii reprezintă activitate economică (…) «Prin urmare, alocarea de fonduri clubului ACS Poli Timișoara de către CL este susceptibilă a reprezenta o măsură de ajutor de stat. În plus, dorim să atragem atenția că nu doar finanțarea poate reprezenta ajutor de stat, ci și orice facilitate acordată de autoritățile locale, ca de exemplu scutirea de la plata unor taxe, redevențe, chirii șamd»”, cita Robu, din răspunsul semnat de Bogdan Chirițoiu, președintele CC.
Consecința acestei adrese primite de la Consiliul Concurenței a fost că Robu a anunțat că ACS Poli nu va primi niciun ban de la bugetul local. Prezenți la Timișoara, reprezentanții CC spun acum că se caută soluții pentru a se permite finanțarea sportului de la bugetele locale. De fapt, acest lucru se poate și în momentul de față, dar… numai la echipele care n-au nicio șansă să facă performanță! „Finanțarea activităților sportive de către autoritățile locale nu este un subiect specific doar județului Timiș sau orașului Timișoara. Avem foarte multe solicitări din partea autorităților publice locale, colaborăm cu Ministerul Tineretului și Sportului, s-a creat la București un grup de lucru prin care încercăm să găsim soluții astfel încât cât mai multe cluburi din România să poată fi finanțate de autoritățile publice locale, cu respectarea regulilor de ajutor de stat. O finanțare nu reprezintă ajutor de stat dacă respectivul club nu are potențialul de a juca în cupele europene și nu efectuează transferuri de jucători internaționali. La toate cluburile care nu joacă în cupele europene și nu au jucători străini legitimați, finanțarea este ok, putem să și dăm o adresă care să confirme acest lucru”, a declarat, miercuri, Cosmin Belacurencu, consilier de concurență.
Reprezentantul CC spune însă că a fost găsită o soluție pentru ca bugetele locale să poată sprijini și activitatea de performanță: un fel de muncă în folosul comunității. „Încă o posibilitate pe care am identificat-o și este o propunere pe care am înaintat-o comisiei de la Senat unde se dezbate în momentul de față legea de aprobare a ordonanței privind legea sportului. Am propus ca să se poată realiza finanțarea aceasta și către cluburile care joacă în cupele europene și au legitimați jucători străini, prin încheierea unor contracte în UAT-uri și cluburi. În urma primirii finanțării, cluburile să poată presta niște servicii în interesul comunității. De exemplu, jucătorii cei mai importanți să meargă prin școli și să le vorbească elevilor, eventual chiar în penitenciare și să promoveze practicarea sporturilor. În schimbul acestor servicii, clubul să primească o anumită finanțare din partea autorității locale”, a completat Belacurencu. Acesată soluție trebuie însă să primească OK-ul din partea Ministerului de Finanțe și a ANAF. Până atunci, ACS Poli rămâne singurul club din Liga I la care autoritățile locale nu pot da bani.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…