Cum incap un pieton si un biciclist pe o pista de jumatate de metru? Surpriza neplacuta la Pasajul Jiul

Cam jumătate de metru: atât are ceea ce pare să fie zona destinată pietonilor pe sub pasajul Jiul, în partea dinspre Gara de Nord! Nu încap doi oameni, iar despre biciclete nu are sens să vorbim. În zonă ar trebui să fie, la finalul șantierului, piste de biciclete și trotuare pe ambele părți. Mai mult, primarul Nicolae Robu declara, zilele trecute, că în partea dinspre gară se asfaltează… trotuarul și pista de biciclete!

Alex Valentin-Pokus, biciclist din Timișoara, a vrut să testeze noile piste care vor fi amenajate în zona Pasajului Jiul. A avut însă o surpriză: pe partea dinspre Gara de Nord, singura cale pregătită în acest moment e atât de îngustă, că nu încape prea bine o bicicletă cu ghidon mai mare. Și chiar de-ar încăpea, un eventual pieton ar trebui să… zboare ca să poată depăși un biciclist. „Ăsta e spațiul destinat pietonilor și bicicliștilor la Jiul. Mai mult ca sigur se va băga gard de protecție pe margine, deci nu o să poți nici să împingi bicicleta, pentru că nu vei avea spațiu. Mulțumim proiectanților și celor ce au acceptat mizeria asta de proiect”, a comentat tânărul, pe Facebook. Iată ce declara primarul Nicolae Robu, cu mai puțin de o săptămână în urmă: „Suntem pe ultima sută de metri la Pasajul Jiul. Spuneam săptămâna trecută că acolo mai e de lucru cel mult zece zile, dar de lucru efectiv. Nu știm când vom avea aceste zece zile la dispoziție, pentru că depinde de vreme. Sperăm să nu dureze mult până când vom putea să facem și aceste ultime operații care au mai rămas la acest pasaj (…) Se vor asfalta, în aceste zile, trotuarul și pista de biciclete pe partea înspre gară. În partea cealaltă, către Incuboxx, se lucrează la asigurarea suportului pentru trotuar și pista de biciclete, iar apoi se trece la asfaltare”. Pe unde ar putea fi „trotuarul și pista de biciclete pe partea înspre gară” e greu de spus.

Pe de altă parte, din fotografiile făcute în zonă, pe partea dinspre Incuboxx, unde, într-adevăr, încă nu a început asfaltarea, din pasaj iese o fâșie pe care, la fel, cu greu ar putea trece două persoane una pe lângă alta, fără să mai luăm în considerare eventualii bicicliști. Mai trebuie spus că pe filmulețul care ilustrează proiectul de la Pasajul Jiul, întocmit de o firmă din Iași, lucrurile arată cu totul altfel. La finele șantierului, Pasajul Jiul va avea cinci benzi de circulație, trotuare pe ambele părți și piste pentru biciclete. Constructorul este SC Porr Construct SRL, care va primi puțin peste 21 de milioane de lei, sumă care include TVA.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

10 minute ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

O oră ago

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

3 ore ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

5 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

7 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

7 ore ago