Categories: Economic

Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva bate pasul pe loc. 1% progres in octombrie / FOTO+VIDEO

Cei puțin peste 21 kilometri ai lotului 3 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva se dovedesc o nucă extrem de tare. CNAIR și constructorul încă nu au ajuns la o înțelegere privind descărcarea Holdea și al doilea ecoduct, așa că nici măcar cele mai optimiste estimări nu văd finalizat acest tronson mai devreme de toamna lui 2018.

Chiar nu vă aşteptaţi să circulaţi prea curând pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva. Cei de la Asociaţia Pro Infrastructură spun că negocierile dintre CNAIR și constructorul acestei șosele interminabile pun în pericol finalizarea lotului în trimestrul III din 2018. De altfel, conform aceleiași surse, în octombrie, progresul față de luna anterioară anunțat de antreprenor este de numai 1%. Nici din teren lucrurile nu arată mai bine. „Imaginile surprind stadiul proiectului între nodul Grind/Dobra și ecoductul din apropiere de zona Holdea. Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat pe acest segment – avem strat de uzură aproape peste tot, parapete de protecție, panouri fonoabsorbante și o parte din structurile ITS (panouri cu mesaje variabile). Tot lotul are o lungime de 21,141 km între nodul Holdea și nodul Ilia. Problemele sunt în continuare de ordin contractual: CNAIR și constructorul încă nu au ajuns la o înțelegere privind lucrările suplimentare (descărcarea Holdea și includerea celui de-al doilea ecoduct în contract). Aceste tergiversări și negocieri interminabile pun în pericol finalizarea lotului în trimestrul III din 2018. Raportul de progres oficial arată un grad de execuție de 79,02% la finalul lunii octombrie, un avans de doar 1% față de luna anterioară. Acest progres anemic arată exact acest blocaj. Cerem responsabililor din CNAIR și managerilor Comsa să soluționeze în cel mai scurt timp disputele contractuale, astfel încât să putem circula pe acest lot cel mai târziu la începutul toamnei anului viitor”, scriu cei de la API.

Execuția lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, km 56+220 – km 77+361, a fost câștigat la licitație de asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A, la un preț de peste 690 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Data oficială de începere a lucrărilor a fost 27 noiembrie 2013, cu termen de finalizare 27 mai 2016.(sursa foto: www.PeUndeMerg.ro)

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

7 minute ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

19 minute ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

23 de minute ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

48 de minute ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

O oră ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

O oră ago