Mai mulți profesori de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” au mers miercuri seară la Inspectoratul Școlar Timiș, pentru a vedea ce șanse au ca școala lor să nu fie desființată. Decizia a fost luată în plenul CL Timișoara, însă cei de la „Mincu” o consideră nedreaptă și acuză o anumită discriminare din partea primăriei.
Consilierii locali au votat, în plenul din 21 noiembrie, „divizarea totală a Colegiului Tehnic «Ion Mincu»”. Adică desființarea acestei unități de învățământ. „Consiliul Local Timișoara propune reorganizarea prin divizare totală a Colegiului Tehnic «Ion Mincu», cu învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional, astfel: clasele primare și gimnaziale (…) vor fi preluate de Școala Gimnazială nr. 24; clasele cu profil tehnologic (…) vor fi preluate de Colegiul Tehnic «Emanuil Ungureanu»; clasele cu profil de arhitectură (…) vor fi preluate de Liceul de Arte Plastice; clasele cu profil de construcții (…) vor fi preluate de Colegiul Tehnic de Vest”, se precizează în proiectul care a trecut de plen. În imobilele de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20 vor fi mutate clasele de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, care funcționează acum pe Intrarea Doinei, într-un spațiu al RATT, pentru care Primăria Timișoara plătește o chirie lunară de peste 3.600 de euro.
Miercuri seară, o parte din profesorii de la „Mincu” au mers la Inspectoratul Școlar Timiș. „Este absurd să fim desființați, suntem o școală cu 1.000 de elevi, cu 42 de clase, am atras în ultimii 15 ani 2 milioane de euro din proiecte de mobilitate, derulăm în acest moment două proiecte europene, unul de 200.000 si unul de 150.000 de euro (…) suntem o școală cu personal didactic de foarte bună calitate. Profilul de arhitectură este unic în Banat, mai există o singură astfel de școală în București (…) suntem perfect integrați în ceea ce privește piața muncii din Timiș”, spune Ionel Dima, directorul liceului. Acesta nu-și explică în niciun fel decizia de desființare. „Domnul viceprimar Dan Diaconu discriminează copiii de la cele două școli: sunt copiii de la noi sunt, în proporție de 30-40%, navetiști și care nu sunt buni pentru centrul orașului, și sunt cei de la Lenau. Internatul nostru este aproape gol, sunt încăperi mari, care se pot amenaja. Mai mult decât atât, avem două sedii. Mai avem un sediu pe strada Ulmului și, pentru că suntem oameni de învățământ, în CA am aprobat și am oferit Școlii Generale 24 etajul 3, în care de 2 săptămâni s-au mutat 7 clase (…) Nu înțeleg de ce trebuie desființat «Mincu», adevărul este că noi suntem cam în centru. Ne cerem scuze că acolo a fost construită școala. Noi nu am fost consultați absolut deloc (…) Sunt multiple căi de atac, nu vom renunța la niciuna (…) Nu putem accepta desființarea, pleacă tu de aici, că mă așez eu. Încă nu suntem stabiliți pe clase sociale, mai frumoși sau mai puțin frumoși”, mai spune Dima.
La ieșirea de la întâlnirea cu inspectorul școlar general Aura Danielescu, profesorii de la „Mincu” au recunoscut că nu au înțeles de ce este nevoie ca școala lor să fie desființată. „Nu am acceptat nimic, a fost mai curând un schimb de informații. Nu voi încerca să influențez negativ elevii, dar ei sunt foarte fericiți acolo unde sunt. ISJ trebuie să facă, cât de curând, consultări cu părinții și cu reprezentanții elevilor. Discuțiile cred că vor fi foarte încordate. Nu am înțeles de ce noi suntem cei care trebuie să se mute (…) Am fost puțin denigrați în ceea ce privește rezultatele școlare, ca să se ofere un suport pentru această decizie, și am simțit că suntem puțin nedreptățiți, pentru că nu sunt chiar așa de slabi”, spune Aurelia Pitic. „Suntem îngrijorați, nu știm ce se va întâmpla cu noi. Nu suntem cea mai rea școală, muncim foarte mult cu elevii, avem rezultate foarte bune în raport cu ceea ce primim și munca noastră ar trebui apreciată. Noi am încercat să ne exprimăm punctul de vedere, am fost ascultați, dar nu știu dacă se va ține cont de obiecțiile noastre. S-a spus că, dacă nu se ia hotărârea în consiliul de administrație de a răspunde pozitiv cererii primăriei de desființare, nu vom mai primi plan de școlarizare”, a declarat, la rândul ei, Brigitte Badea.
Inspectorul școlar general Aura Danielescu face apel la calm. „Au înțeles solicitarea noastră, ca ei să analizeze argumentele noastre și să nu creeze o stare de panică în rândul celorlalți colegi. Vom purta discuții cu reprezentanții părinților și ai elevilor. Prin orice formă de restructurare a rețelei școlare mergem înspre mai bine, nu înspre mai rău. Este firesc să fie nemulțumiți și îngrijorați, dar este foarte important să comunice. Cred că am spulberat o parte din îngrijorările pe care le-au avut. Am încercat să pornim de la elevi, elevii sunt importanți pentru noi, nu vor pleca la mai rău. Fac un apel la calm. Profesorii se duc în unitățile de învățământ unde se duc și elevii. Din punct de vedere financiar nu se va întâmpla nimic. Până în 14 decembrie avem acțiuni de monitorizare, vom merge prin unitățile de învățământ, vom verifica spațiile, vom face analize, apoi vom trimite un răspuns Primăriei Timișoara”, a explicat Danielescu.
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…