Categories: Economic

Vaporasele lui Robu depind exclusiv de Bojin. Directia Apelor Banat a preluat administrarea navigatiei pe Bega

Problema administrării navigaţiei pe Bega în zona Timişoara şi-a găsit o rezolvare surprinzătoare. Direcţia Apelor preia activitatea de administrare a navigaţiei pe canalul Bega, de care depindea demararea circulaţiei vaporaşelor cumpărate de Primăria Timișoara.

Şeful ABA Banat, Titu Bojin, a anunţat vestea în premieră pentru prietenul său „Lae”, primarul Nicolae Robu: „Timişoara va fi primul oraş cu râu interior, care va avea navigaţie, transport intern cu vaporaşe”. Miercuri, în Bucureşti, a avut loc întâlnirea conducerii Apelor Române. „S-a discutat despre introducerea în statutul nostru de funcţionare a preluării administraţiei navigaţiei pe Bega. S-a introdus şi această atribuţiune, autoritatea pentru navigaţie e la noi. Cu ocazia asta îl anunț pe Lae să fie liniştit. În perioada următoare se va rezolva tot, se prelungeşte oricum şi termenul pentru proiect cu şase luni. Timişoara va avea navigaţie, sunt mulţumit că am reuşit, se lucrează la materialul de modificare a statutului pentru a putea include şi administrarea navigaţiei”, a declarat Bojin. În plenul de miercuri, 20 decembrie, consilierii locali au aprobat pentru a cincea oră prelungirea datei limită pentru finalizarea proiectului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega”. Actuala urmează să expire pe 31 decembrie 2017. Proiectul nu poate fi încheiat pentru că beneficiarul, adică Primăria Timișoara, nu a îndeplinit toți indicatorii. Este vorba despre „creşterea numărului de servicii de transport public local oferite locuitorilor din municipiul Timişoara prin introducerea transportului public naval”. Practic, pentru ca vaporașele, 7 la număr, cumpărate de PMT să poată circula este nevoie de înființarea Administrației Canalului Bega.

Proiectul navigaţiei este strâns legat de un altul, tot pe Bega, mai precis cel de reabilitare a canalului împreună cu sârbii. Pentru partea română, acesta înseamnă refacerea în totalitate a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. Partea sârbă a aprobat memorandul de colaborare, ceea ce înseamnă că se va putea merge mai departe cu proiectul IPA, în ciuda pesimismului lui Bojin din urmă cu câteva luni. „Vă anunţ în premieră că am primit un mail de la Ministerul Afacerilor Externe, prin care ni se confirmă semnarea acordului cu sârbii pentru canalul Bega, care include şi nodul de la Sânmihai. Aşteptăm doar ca ei să dea confirmarea şi în scris, ne-au dat deja verbal. Au lansat o serie de completări, iar partea română a acceptat toate doleanţele. Sper ca până pe 31 decembrie să avem şi acordul scris. După sărbători demarează pregătirea proiectului, acesta va fi unul singur, cu tot cu execuţia, eu cred că în maximum 3-4 luni să fie gata licitaţia şi să avem şi un constructor, să realizăm investiţia. Pe proiect avem de realizat şi trecerea de frontieră înspre sârbi”, a mai declarat Bojin. Proiectul referitor la canalul Bega se realizează pe fonduri IPA de colaborare transfrontalieră şi include şi două puncte de frontieră.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

9 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

9 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

15 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

16 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

17 ore ago