Categories: Economic

Record de pasageri la Aeroportul International Timisoara: aproape 1,7 milioane de pasageri

Aeroportul Internațional Timișoara încheie cu plus un an cu totul special. Sunt peste 1,65 milioane de pasageri, mai mult de 17.500 de zboruri și prima destinație în afara Europei, dar și curse spre unul dintre cele mai mari noduri aeriene.

Pentru Aeroportul Internațional Timișoara, 2017 a fost un an plin de realizări. Au fost adăugate curse regulate spre Tel Aviv și Frankfurt-am-Main și curse de vacanță spre Constanța și Palma de Mallorca, în timp ce zborurile regulate și-au suplimentat frecvențele. Conform estimărilor, AIT va înregistra peste 1,65 milioane de pasageri până la sfârșitul lunii decembrie, stabilind un record de trafic, o creștere de 42% față de anul 2016. De asemenea, ca număr de curse aeriene, va fi depășită cifra de 17.500 de zboruri. Peste vară s-a înregistrat o creștere cu 20% a numărului de pasageri pentru cursele de vacanță. În acest an, pe lângă Antalya, Heraklion, Zakynthos și Santorini, s-au adăugat Palma de Mallorca și Constanța, spre care au zburat peste 40.000 de pasageri. De la sfârșitul lunii octombrie, de la Timișoara se poate zbura direct la Tel Aviv și Frankfurt am Main. „A fost un an foarte bun din toate punctele de vedere, am lansat rute noi, am înregistrat creșteri ale traficului aerian, dar și din punct de vedere economic. În luna august am înregistrat pasagerul cu numărul un milion.. Credem că anul viitor vom ajunge mai devreme la pragul de 1 milion, iar până la finele lui 2018 ne dorim să atingem 2 milioane de pasageri”, spune Daniel Idolu, directorul AIT. În ceea ce privește traficul de marfă, acesta a crescut cu 16% față de 2016.

Aeroportul Internaţional Timişoara a devenit, la începutul anului, primul aeroport din România certificat EASA (European Aviation Safety Agency). Tot ca o premieră pentru un aeroport din România, în luna noiembrie a fost inaugurată prima stație de încărcare electrică pentru autovehicule. În acest an, veniturile AIT au crescut cu aproximativ 30%, la aproximativ 53 de milioane de lei. Cifra de afaceri a crescut cu 31%, la 50,6 milioane. Profitul brut estimat este de 11,8 milioane de lei, cu 109% mai mult decât anul precedent. Una dintre investițiile majore din cadrul aeroportului a fost în acest an extinderea și modernizarea parcării auto, în valoare de 1,38 milioane de lei. Modernizarea parcării a însemnat extinderea numărului de locuri cu 20% – la aproape 1.000 de locuri, crearea unor parcări pentru taxi, autobuze, camioane, persoane cu dizabilități, restabilirea traseului pentru mijloacele de transport în comun și achiziționarea unui nou sistem de bariere. Investiția va fi finalizată în martie 2018.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

16 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

19 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

19 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

20 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

20 de ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

20 de ore ago