Categories: Invatamant

Chinezii or sa ne spuna cat de bine stam la spatii verzi. Ii ajuta cei de la Politehnica

Cum stau cu spațiile verzi Timișoara și… Beijingul și ce se poate face pentru măririi suprafeței acestora? Va afla asta o echipă româno-chineză, în care este implicată Universitatea Politehnica. Rezultatele proiectului ar putea fi utile și Primăriei Timișoara.

UPT are preocupări în domeniul modelării spaţiilor verzi din zona urbană, iar ca partener pentru această iniţiativă a ales Beijingul. Mai precis, cei de la Politehnică sunt parte a unui proiect de cercetare cu tema „Dezvoltarea tehnologiilor de monitorizare a spaţiilor verzi urbane prin teledetecţie. Studiu comparativ Timişoara – România și Beijing – China”, în care partener este The Institute of Remote Sensing and Digital Earth (RADI), care funcționează în cadrul Chinese Academy of Sciences (CAS). RADI este cel mai mare institut de cercetare în domeniu și are ca obiective imediate cercetarea asupra modelării și evaluării spațiilor verzi urbane. În urma acestui studiu se va putea vedea situaţia reală a spaţiilor verzi din cele două oraşe şi care este proporţia optimă pe care ar trebui să o deţină din totalul suprafeţei. De asemenea, se vor stabili metode de monitorizare a acestor spaţii verzi şi va fi realizată modelarea 3D a acestora. Coordonatorul proiectului din partea română este Sorin Herban, care are o bogată experiență în domeniul monitorizării și amenajării teritoriului cu aplicabilitate în GIS-ul urban și modelarea 3D a datelor preluate prin intermediul unor tehnologii precum scanarea laser terestră și fotogrammetrie. Ideea proiectului a apărut după ce profesorul timișorean a fost implicat într-un proiect european care a avut aceleași direcții de cercetare. Ulterior a apărut oportunitatea colaborării cu Academia Chineză de Științe. Rezultatul studiului poate fi util Primăriei Timișoara, care ar putea, „pe lângă monitorizarea spațiilor verzi urbane cu tehnologie de înaltă rezoluție, să beneficieze și de soluții de cartografiere urbană sau modalități de a evalua mediul urban prin analiza configurației spațiale a clădirilor urbane și a spațiului verde urban”.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Alfred Simonis și-a lansat candidatura la șefia consiliului județean în cadrul unui show electoral la sala Constantin Jude

Așa cum ”partenerul” său de alianță, Nicolae Robu, a avut parte de o lansare grandioasă…

8 ore ago

Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă

Politehnica Timișoara a câștigat două medalii joi, 16 mai, în prima zi a Campionatuliu Național…

14 ore ago

Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru…

15 ore ago

La Parța se pregătește festivalul de arheologie experimentală ”PreHistoria”

În organizarea Muzeului Național al Banatului va avea loc evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie…

17 ore ago

Doamnele pilot de raliu închid parcarea Modex. Gentlemanii motocicliști ies în paradă pe străzile Timișoarei

Femeile pilot de raliu ocupă parcarea Modex. Primăria Timișoara anunță că începând de joi seara…

17 ore ago

Primăria Timișoara mai încearcă o dată construirea unui skatepark. Avem și un set nou de desene frumoase/FOTO

În una dintre viitoarele ședințe ale plenului Consiliului Local Timișoara, aleșii locali vor avea de…

18 ore ago