Categories: JustitieUltima ora

Ostaficiuc scapa de inchisoare. Fostul „Brand”, trimis sa faca curat in parcuri

Curtea de Apel Timișoara a desființat parțial sentința dată, la finele anului 2016, de Tribunalul Timiș, în dosarul în care fostul preşedinte al CJ, Constantin Ostaficiuc, fostul secretar Petrişor Nădăştean, dar și Gheorghe Chivorchian și mulți alții erau acuzaţi de finanțarea ilegală a clubului Poli în perioada Marian Iancu. Cel supranumit cândva „Brandul” trebuie să presteze muncă în folosul comunității.

Procurorii DNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, în august 2015, a şapte angajaţi sau foşti angajaţi ai CJ Timiş şi a trei foşti şefi ai FC Politehnica Timişoara SA. Este vorba despre fostul preşedinte al CJ, Constantin Ostaficiuc, şi fostul secretar Petrişor Nădăştean, acuzaţi de abuz în serviciu în formă continuată. Funcţionarii publici Răzvan Hrenoschi, Daniela Pepa, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza și Mircea Marian Mihuţ au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Haic Chivorchian, Ion Negrei şi Liviu Ioan Roşca, care aveau funcţii de conducere la FC Politehnica Timişoara SA, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. În 30 decembrie 2016, Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Ostaficiuc la patru ani și șase luni de închisoare și interzicerea, timp de trei ani, a dreptului de a fi ales și de a ocupa o funcție publică. Nădăștean a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, un termen de supraveghere de trei ani și jumătate și efectuare a 60 de zile de muncă în folosul comunității. Aceeași sentință i-a fost dată și lui Răzvan Hrenoschi, respectiv Mircea Marian Mihuț și Dan Cionvică. Gheorghe Chivorchian a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, însă pedeapsa va fi sporită cu patru luni închisoare, reprezentând 1/3 dintr-o altă pedeapsă de un an. Sentința a fost însă atacată la Curtea de Apel, care, pe 3 ianuarie 2018, a dat sentința.

Curtea de Apel „desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând cauza (…) condamnă inculpatul Ostaficiuc Constantin, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, la pedeapsa de: 3 (trei) ani închisoare şi pedeapsa complementară (…) a interzicerii exercitării drepturilor, drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 (doi) ani, pedeapsă a cărei executare începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere (…) aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani”, au precizat magistrații. De asemenea, Ostaficiuc trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune. În plus, el „va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în locaţii, puncte de lucru la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timiş sau SC Horticultura SA, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare”.

Potrivit rechizitoriului DNA, Ostaficiuc şi Nădăştean au aprobat şi dispus, în perioada 2008-2011, alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9,95 milioane de lei către S.C. Politehnica Timişoara S.A., în condiţiile în care finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice era limitată la entităţile fără scop lucrativ, în condiţiile în care S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timişoara SA, era organizată ca societate pe acţiuni. „În realitate, sumele alocate de la bugetul judeţean Timiş au fost folosite în alte scopuri decât destinaţia stabilită prin protocol (…) Astfel, banii au fost direcţionaţi în alte scopuri (plăţi de penalităţi contractuale şi chirii, în relaţia cu acelaşi Consiliu Judeţean, plăţi prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice, etc.)”, susţineau procurorii DNA.

Niciunul dintre colegii de dosar ai lui Ostaficiuc nu va merge după gratii – așa au decis magistrații Curții de Apel. Ei vor trebui însă să plătească achite prejudiciul în acest caz, calculat la 9,95 milioane de lei. Cu toții vor face și muncă în folosul comunității, la Horticultura, la Piețe SA sau la RATT. În cazul lui Gheorghe Chivorchian, fostul conducător al lui Poli în perioada lui Marian Iancu, acesta va presta fie la Direcția pentru Protecția Copilului, fie la Biblioteca Județeană de la Piatra Neamț.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

5 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

7 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

9 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

9 ore ago