Lucian Vărșăndan nu are nicio șansă, în condițiile actuale, să mai ocupe funcția de director al Teatrului German. Primarul Nicolae Robu nici nu vrea să audă de o eventuală opinie a altor specialiști și spune că respectă cu orice preț legea. Conform edilului, a fost declanșată procedura pentru organizarea concursului pe post. Între timp, drept de semnătură în teatru are tot un inginer mecanic.
Teatrul German a rămas fără director la începutul lunii noiembrie 2017, după ce, notat cu 9,88 la ultima evaluare și dându-i-se posibilitatea să prezinte un nou plan de management, Lucian Vărșăndan a aflat că nu mai poate ocupa această funcție. Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect. Asta, datorită modificărilor aduse OUG 189/2008. Din 2015, articolul 3 al acestui act normativ precizează că „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredințat unei persoane fizice care îndeplinește cumulativ următoarele condiții (…) studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”. Vărșăndan a fost bine mersi director al TGST până la finele lui 2017, pentru că aproape doi ani nu a sesizat nimeni că, având studii de Filologie și Drept, el ar putea să nu se încadreze în condițiile impuse de lege.
Pe 8 noiembrie, Ioan Boldurean, directorul adjunct al TGST, a fost delegat de primarul Nicolae Robu să exercite funcția de conducere la această instituție. Dr 17 ani director adjunct la TGST, Boldurean este absolvent al Facultății de Mecanic și, de-a lungul vremii, a fost director la societăți precum Avicola, Fabrica de Ciorapi sau Getax. Delegarea lui Boldurean a expirat pe 7 ianuarie și a fost prelungită de primarul Nicolae Robu. Edilul nu ia în considerare consultarea unor alți specialiști în lege, în afară de cei din PMT, și e cât se poate de categoric: Lucian Vărșăndan nu poate fi director la TGST. „Nu mai știu dacă pe trei luni sau pe șase luni (a prelungit delegarea – n.r.). Vom face concurs. Procedura de concurs este declanșată. Nu putem să facem altceva (…) Nu se studiază problema, legea e lege și se aplică. Nu se schimbă această poziție a mea nici prin rugăminți, nici prin presiunile nimănui. Nici nu mai vreau să discut subiectul. I-am propus lui Lucian Vărșăndan să-l numesc interimar până la concurs. Ce alt semn că nimeni nu are nimic cu el mai vrea cineva? Nu vrea să se conformeze, se aplică legea și cu asta basta”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Timișoarei.
O altă instituție de cultură din Timișoara are, totuși, un director cu studii care nu sunt exact în aceeași specialitate. Vorbim de Muzeul de Artă, aflat în subordinea CJ Timiș, al cărui director este istoricul Victor Neumann. Întrebat cum de acolo este permisă o astfel de situație, Robu spune sec că el respectă legea. „E problema fiecăruia cum respectă legea. Eu respect legea cu sfințenie. În momentul în care mi s-a adus textul de lege și l-am citit eu însumi, mi-am dat seama că trebuie organizat concurs în conformitate cu prevederile legii. Punct. (…) Corect prin prisma legii este ceea ce am făcut noi. Am stopat atribuirea unui nou mandat prin acel mecanism, pe motiv că nu sunt întrunite condițiile legale actuale. Punct. Dacă alții nu respectă legea, e treaba lor”, susține edilul. Conform acestuia, situația lui Vărșăndan a fost analizată în urma unei sesizări. „În cazul lui Lucian Vărșăndan nu s-a știut la acel moment. Sesizarea că s-a schimbat legea a venit târziu. Nu știu cine este cel care a făcut sesizarea, mie mi-a sesizat situația Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane. Nu asta este important, important este dacă e corect sau nu prin prisma legii”, a conchis primarul. Altfel spus, extrem de competenta șefă a Serviciului Resurse Umane al PMT, Rodica Aurelian, a avut nevoie de doi ani ca să-și dea seama că s-a schimbat o lege.
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…
În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…