Anularea autorizatiei pentru poarta de pe Calea Aradului, suspendata. Primaria contesta un raport al ISC

Prefectura Timiș a cerut în instanță anularea autorizației de construire pentru modernizarea porții de pe Calea Aradului, emisă de Primăria Timișoara în octombrie 2014. Tribunalul Timiș a decis însă suspendarea procesului, până va fi judecată contestația depusă de PMT la un raport al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș s-a întrunit în noiembrie, la solicitarea prefectului Eva Georgeta Andreaș, pentru a discuta punerea în siguranță a porții de intrare în Timișoara de pe Calea Aradului. Un raport al Inspectoratului de Stat în Construcții, ajuns la Prefectura Timiș, concluziona că structura respectivă trebuie adusă la forma inițială, pentru că nu prezenta siguranță. Tot atunci, Prefectura Timiș a sesizat instanța de contencios administrativ, cerând anularea autorizației de construire 1.408/24 octombrie 2014, pentru încălcarea Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Autorizația respectivă, care are ca beneficiar Direcția Patrimoniu a Municipiului Timișoara, viza „lucrări de amenajare a spațiilor publice – intervenții în regim de urgență privind «Modernizare poartă de intrare în Municipiul Timișoara»”. Deși autorizația a fost eliberată pentru intervenții în regim de urgență, lucrările s-au făcut abia în 2015.

Judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis miercuri, 7 martie, suspendarea acțiunii intentate de prefectură, motivându-și decizia pe art. 413 din Codul de Procedură Civilă. Acesta se referă la suspendarea facultativă, care poate interveni în următoarele cazuri: „când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi; când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel”. Suspendarea va dura până când hotărârea pronunţată în cauza care a provocat suspendarea a devenit definitivă. Conform reprezentanților Prefecturii Timiș, acțiunea în instanță va fi reluată după ce se va judeca procesul deschis de Primăria Timișoara, care contestă raportul Inspectoratului de Stat în Construcții.

Pe 17 septembrie, poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului s-a prăbușit în timpul unei furtuni extrem de violente. Structura a căzut pe mașina unui tânăr de 24 de ani, care a fost ucis pe loc. Atât această poartă, cât și cea de pe Calea Aradului au fost „estetizate” în 2015, cu aproxmativ 50.000 de euro / bucată. Lucrările, plătite de la bugetul local, au fost atribuite prin încredințare directă către Stareto SRL, firmă care a avut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu municipalitatea. Elementele de „estetizare” din Calea Aradului au fost demontate în noiembrie 2017. În cazul porții de pe Calea Lugojului a fost începută o urmărire penală in rem.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

39 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago