Prefectura Timiș a cerut în instanță anularea autorizației de construire pentru modernizarea porții de pe Calea Aradului, emisă de Primăria Timișoara în octombrie 2014. Tribunalul Timiș a decis însă suspendarea procesului, până va fi judecată contestația depusă de PMT la un raport al Inspectoratului de Stat în Construcții.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș s-a întrunit în noiembrie, la solicitarea prefectului Eva Georgeta Andreaș, pentru a discuta punerea în siguranță a porții de intrare în Timișoara de pe Calea Aradului. Un raport al Inspectoratului de Stat în Construcții, ajuns la Prefectura Timiș, concluziona că structura respectivă trebuie adusă la forma inițială, pentru că nu prezenta siguranță. Tot atunci, Prefectura Timiș a sesizat instanța de contencios administrativ, cerând anularea autorizației de construire 1.408/24 octombrie 2014, pentru încălcarea Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Autorizația respectivă, care are ca beneficiar Direcția Patrimoniu a Municipiului Timișoara, viza „lucrări de amenajare a spațiilor publice – intervenții în regim de urgență privind «Modernizare poartă de intrare în Municipiul Timișoara»”. Deși autorizația a fost eliberată pentru intervenții în regim de urgență, lucrările s-au făcut abia în 2015.
Judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis miercuri, 7 martie, suspendarea acțiunii intentate de prefectură, motivându-și decizia pe art. 413 din Codul de Procedură Civilă. Acesta se referă la suspendarea facultativă, care poate interveni în următoarele cazuri: „când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi; când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel”. Suspendarea va dura până când hotărârea pronunţată în cauza care a provocat suspendarea a devenit definitivă. Conform reprezentanților Prefecturii Timiș, acțiunea în instanță va fi reluată după ce se va judeca procesul deschis de Primăria Timișoara, care contestă raportul Inspectoratului de Stat în Construcții.
Pe 17 septembrie, poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului s-a prăbușit în timpul unei furtuni extrem de violente. Structura a căzut pe mașina unui tânăr de 24 de ani, care a fost ucis pe loc. Atât această poartă, cât și cea de pe Calea Aradului au fost „estetizate” în 2015, cu aproxmativ 50.000 de euro / bucată. Lucrările, plătite de la bugetul local, au fost atribuite prin încredințare directă către Stareto SRL, firmă care a avut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu municipalitatea. Elementele de „estetizare” din Calea Aradului au fost demontate în noiembrie 2017. În cazul porții de pe Calea Lugojului a fost începută o urmărire penală in rem.
Comentarii prin facebook