Primarul Nicolae Robu a chemat poporul la o dezbatere publică pe tema chiriei sediului PSD Timiș. Aș aborda acest subiect din două ipostaze: din pielea edilului liberal și cea a președintelui social-democrat Călin Dobra, deși în astă viață nu mă văd astfel împielițat. Este evident că primarul Robu joacă aici rolul de apărător al banului public și va fi mai greu să-i dovedim ipocrizia sau vreo strategie prin care vrea să arate cum luptă dumnealui cu PSD pe alte teme decât sala polivalentă și stadion. Ori să fie vreo luptă sinceră cu adversarul politic ce-ar putea să-i pericliteze poziția de edil șef în 2020. Dar haideți să nu-i punem sub plete prea multe edilului șef, căci nu neapărat despre dumnealui ar fi vorba în cele ce urmează.
Treaba e simplă și stă cam așa: PSD a vrut în Timiș un sediu care să-l reprezinte ca partid – mare, cam urât, fără gust, dar cu o valoare contabilă ridicată. A încercat să-l cumpere și doar votul unui consilier local cam excentric, Petrică Folică, a lipsit la număr. Atunci „Statul Paralel” care stabilise cum să iei un imobil de 700.000 de euro la preț de șapte ori subevaluat i-a avut în barcă pe pesediști, firește, dar și liberalii lui Nicolae Robu și țărăniștii lui Gheorghe Ciuhandu, împotrivă plasându-se prin absență consilierii PDL și eroicul PPDD-ist Petrică Folică. După ratarea acestui târg imobiliar între Administrația Domeniului Public și PSD Timiș, socialiștii au stat în chirie, dar nici asta nu au plătit-o la timp, în 2015 fiind în mijlocul unui nou scandal pentru neplata unei sume simbolice lunare. Astăzi, PSD Timiș plătește puțin peste 300 de euro lunar pentru o ditamai clădirea de peste 1.100 metri pătrați.
Deși subiectul pare cât se poate de limpede, totuși, vânzarea sau închirierea sediului de pe Splaiul Tudor Vladimirescu către PSD Timiș poate fi discutată pe mai multe note muzicale, umane și morale. Pesediștii vor putea spune că nu e corect, de parcă ei ce fac zilele astea în țară este 100% corectitudine. Nu e corect, afirmă cei de la PSD Timiș, ca înainte de anul 2000 liberalii să-și fi cumpărat mai multe sedii la pret de o shaormă, iar țărăniștii ditamai sediul în buricul târgului cu o pensie medie pe economie. Ca să nu mai spunem că PDL s-a așezat tot moca vizavi de Parcul Botanic, nu la dracu-n praznic pe malul Begheiului.
Sediu pe care mai erau și pregătiți să dea 100.000 de euro, adică preț de vreo mie de sedii liberale, pedeliste și țărăniste la un loc, dar, e adevărat, cu vreo șapte ori mai puțin decât ar da un cetățean cu taxele plătite la zi, că așa spune la lege, să ajutăm partidele, căci și ele ne ajută pe noi. Și PSD ne ajută de nu mai putem cocoșați de atâta ajutor. Ba chiar aduce în societatea asta o interpretare incredibilă pentru ideea de dreptate, așa cum li se face lor astăzi cu sediul în Timiș. Adevărul este că nici nu poți empatiza cu PSD pe tema sediului din Timiș, chiar dacă ei cer același tratament oferit celorlalte partide. Cum să ader la cauza pesedistă, când vezi cum tot ce fac de un an este să acorde unui cetățean ce-a devalizat statul aceleași condiții de viață, de competiție economică cu cele oferite unui cetățean onest contribuabil? Asta în cel mai bun caz, dacă nu chiar hoțul va fi în continuare favorizat de mafie.
Ce ar avea de spus cetățeanul de rând într-o astfel de dezbatere la care este invitat de primarul Nicolae Robu? Că PSD merită moca, dacă moca au luat și celelalte partide? Sau că dacă până acuma s-a luat cu japca, ia să nu se mai ia de acum înainte, că de la omul de rând se ia valoarea asta, nu numai de la liberali, țărăniști ori de la socialiștii Călin Dobra, Matei Suciu, Adi Pau, Eugen Dogariu, madam Gavriliță, Simonis sau Diaconu! De văzut ce joc de glezne va face primarul Nicolae Robu.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…