Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae Ceușescu, ce credeți că era în mintea unui adolescent furios? Că tovarășul va plăti pentru vărsarea de sânge din decembrie 1989, pentru lipsurile prin care au trecut românii în regimul său comunist, că societatea își va așeza valorile altfel… Bun,…
Timișoara „in rem”
Între frumoșii ani 1996-2014, trei funcționari ai municipalității timișorene au semnat, fiecare după putință și competență, 207 contracte de vânzare a unor imobile din spațiul locativ spre persoane private. Cei trei sunt primarul Gheorghe Ciuhandu, directorul Nicușor Miuț și secretarul primăriei Ioan Cojocari, iar imobilele care au fost întrăinate au făcut obiectul legii 112/1995. Prețurile…
O fi bine?
Hai să ne imaginăm cum am răspunde dacă cineva ne-ar întreba cum am prefera să fie transportul în comun: gratuit sau scump? Sau curentul ori gazul, orice, biletele la cinematograf sau la meci. Ne plac concertele gratuite în piețele din marile orașe, iar când se pune bilet pentru intrarea în perimetru vedem cum stau oameni…
Data viitoare nu mai scăpăm atât de „ieftin”
Gata, ne putem întoarce la sărbătorile noastre, la aniversarea revoluției, la comemorarea morților ei, la cumpărături bezmetice, cadouri, facturi de plătit la gaz și curent, la îngrijorarea că se va scumpi carnea de porc, cu cine și unde facem revelionul, stăm acasă și ieșim în centru la artificii, pe cine invităm la cele cinci feluri…
CCR n-a lăsat poporul să joace ruleta rusescă
Ca orice arbitru, Curtea Constituțională a României a fluierat oprirea jocului electoral numit alegerile prezidențiale 2024. Partida se va juca de la capăt în primăvara lui 2025, iar pentru această decizie se vom auzi multe, vor fi mulțumiți și nemulțumiți, dar e poate pentru prima oară când cineva arbitrează un proces electoral de o astfel…
Dăm cuvântul impostorilor?
Un amic din străinătate îmi spune cu o oarecare mândrie pentru diasporă că românii de afară sunt mai patrioți decât cei de acasă. Poate era și un reproș pentru noi de aici că nu știm să simțim patriotic, pentru asta sacrificându-se cei din Spania, Italia, Anglia sau Germania. Unii dintre ei, nu toți. Altul din…
Patru ani
După cum se conturează rezultatele alegerulor parlamentare de duminică, observăm că este vorba de supraviețuirea unui sistem de partide pro-europene și pro-occidentale. Nu mai e ca și gurmandul care are de ales între un fazan fezandat și o delicioasă supă de ceapă, ci mai degrabă vorbim de mâncare, orice, numai să nu murim de foame…
Omul dus cu pluta. Când votezi la mișto îți bați joc de tine
Pot înțelege că jumătate din românii cu drept de vot nu s-au prezentat la urne din dezinteres, din plictiseală, din lipsă de ofertă de calitate. Pot înțelege și că aproape jumătate dintre cei care s-au dus la vot se simt abandonați de clasa politică, de felul cum se face justiția, că alții nu mai suportă…
PSD-ul, din tare rău în… tot mai bine
Cam fiecare lider PSD prostea poporul român în felul lui. Iliescu încuraja concluzia că nu putem noi renova cât a construit comunismul lui Ceaușescu, dar că, asta e!, lumea a vrut altceva la revoluție, eventual să iasă din foame, nicidecum libertate și democrație. Adrian Năstase se vindea ca proeuropean, cum europeni sunt și mogulii ruși…
Nu prea avem cu cine vota, dar alegerile de duminică nu trebuie să le pierdem
Niciodată de când votez n-am întâlnit atâta lume să spună că oferta e săracă ca acuma. Dacă la o importantă masă de concetățeni cărora li se rupe de acest exercițiu democratic, spunând că „toți sunt la fel” nemergând oricum la vot, îi mai adaugi și pe cei care se plâng acuma că nu au cu…
Tifoseria la Poli. Patronat, sindicat sau simplu suporter?
Foarte de acord cu cei care citesc cu o sănătoasă reținere schițele apărute în mass-media despre cum ar vrea autoritatea publică să susțină clubul de fotbal Politehnica Timișoara. Suntem în campanie electorală și, firește, există o doză de marketing al informației când Alfred Simonis a luat fața municipalității, arătând cam cum va arăta proiectul Poli.…
Niște meșteri mari, calfe și primari
Nu-l judec pe primarul Sorin Munteanu de Buziaș pentru anunțul său că votul „ăl bun” pentru concetățenii lui e cel dat pentru PSD, nu pentru PNL, al cărui membru încă mai este până când partidul îl va pedepsi aspru pentru acest gest de indisciplină doctrinară. În realitate, pedeapsa va fi o ușurare, cale liberă spre…
Nicolae Robu e ferm de acord cu Donald Trump, dar reciproca nu e confirmată încă
Acea parte de Românie preocupată de informare pare mai conectată la alegerile americane decât la cele din țară. Dacă nu te interesa eventual ca şi cumpărător „Programul Tomata” relansat de Marcel Ciolacu sau garsoniera aproape moca oferită de George Simion în programul de prezidențiabil, sigur lungeai urechea peste ocean să vezi dacă de acolo vom…
Duhul din lampă
Elena Lasconi, candidata USR la președinția României, a fost prima care s-a gândit că pentru funcția de prim ministru cea mai potrivită persoană ar fi liberalul Ilie Bolojan, președintele C.J. Bihor. Nedorind și el „cu tărie” ca PSD să ajungă prea puternic și prea singur cu toată puterea în mână, Marcel Ciolacu, liderul și candidatul…
Bravo! Uite cui nu-i place toată puterea!
„Cred cu tărie, și nu e o sintagmă, că e bine ca în România un partid atât de mare să nu aibă toată puterea. Cred cu tărie acest lucru, pentru că atunci când ai 20% în Parlament și ai și președinte și premier e una. Alta e când ai procentele pe care le are PSD.…
Pomul lăudat sau poamă bună?
Numai mâine nu-i poimâine și Alfred Simonis se înscăunează președinte al Consiliului Județean Timiș. Dacă vreți, este pomul lăudat al politicii timișene pus să facă fructe cât cât mai de soi, zemoase, dulci, să le lase gura apă alegătorilor din această zonă bogată a țării, dar care zonă s-a considerat până acum ignorată de administrația…
România, cea mai guvernabilă țară neguvernabilă
La prima vedere, clasa politică românească funcționează normal, sănătos. Are principii, asumă doctrine, studiază curente, iar alianțele nu pot fi făcute contra naturii, eventual pentru situații de criză națională. Dacă inventariezi intențiile partidelor, te-ai teme că România ar deveni o țară neguvernabilă. Cel puțin în campania electorală, cam toți și-au fixat țintele și au trasat…
Timișoara lui Sorin și Cătălin
Timișul a avut doi deputați care au ocupat și funcția de ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la USR, și Sorin Grindeanu, de la PSD. Cei doi au început zilele trecute un război în care au folosit ca arme ce a crezut fiecare că va produce ăluilalt daune mai mari în viitoarea competiție pentru alegerile…
„Candidatura Educată”, Marcel Ciolacu, moștenirea politică a lui Klaus Iohannis
Dacă cumva ar mai interesa pe cineva ce moștenire lasă președintele Klaus Iohannis poporului român liberal și de dreapta vom fi tentați să zicem că „România Educată” e praf. Iar dacă n-ar fi așa praf și proiectul ar fi un succes (sau în drum spre el), ne-am pune întrebări adânci despre cum ar arăta România…
Reforma „la bucată”
O reformă profundă în România de azi se poate produce doar dacă vine un domn luminat să o facă. Și nici măcar atunci, căci domnul luminat ar trebui să vină la pachet și cu un partid luminat care să-i facă lucrarea. Iar partidul ăla luminat trebuie să fie și cu mare priză la electorat, astfel…