Categories: Sănătate

Protest in halate la Prefectura Timis: De ne credeti nesimtiti, va dam formol sa mirositi!

Angajați din Sănătate au venit joi în fața Prefecturii Timiș pentru a protesta. S-au adunat peste 20 de protestatari în halate din județele Timiș și Caraș-Severin care își cer sporurile tăiate. Este vorba despre specialiști în anatomie patologică și medicină legală, care s-au trezit cu diminuarea salariului între 700 și 2.200 de lei lunar.

Protestatarii au afișat pancarte pe care scrie „Legea n-ați făcut-o bine. Este haos pentru mine” sau „De ne credeți nesimțiți, vă dăm formol să mirosiți”. Angajații de la Medicină Legală cer modificarea Legii 153 și ca sporurile să le fie reîntregite. „Suntem angajați în cadrul serviciilor de anatomie patologică din județele Timiș și Caraș-Severin, ne-a adunat aici o lege care sfidează dreptul la viață și dreptatea acestui popor, Legea 153, o lege a salarizării care a determinat discordie și dezbinare între specialitățile din cadrul spitalelor și chiar între membri aceleiași specialități. Este o lege care nu folosește un principiu, în sensul recunoașterii locurilor de muncă cu grad crescut de dificultate, locuri de muncă care sunt accesate de foarte puține persoane, pentru că ajungând în acest loc de muncă există riscuri majore la care te supui. Unii dintre colegii noștri chiar își pierd viața înainte de a ajunge la pensie sau s-au ales cu boli diverse. Foarte multe persoane din cadrul serviciilor noastre fac tumori sau boli infecto-contagioase. Anatomia patologică se încadrează în această categorie, obiectul nostru de activitate fiind cadavrul uman și piesele operatorii, care pot fi prelucrate doar cu un cocktail de o substanțe toxice, cancerigene, dintre care cel mai important este formolul, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății ca agent cancerigen cu gradul întâi de risc. Acesta este indispensabil în activitatea noastră, orice piesă operatorie nu se poate prelucra fără formol și orice cadavru nu poate să plece dacă nu este îmbălsămat cu ajutorul formolului. (…) Pierd cei care au salariile cele mai mici, autopsieră, îngrijitor, infirmieră, un registrator medical, ei pierd cei mai mult la salarii. Acești oameni se duc cu mai puțini bani acasă”, a mai spus Rodica Heredea, medic anatomo-patolog, reprezentant al Federației Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi din România.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Dumbrăviţa pierde pe teren propriu cu CSM Slatina, după un meci cu şase goluri, toate în repriza secundă

Singura echipă din Timiş din eşalonul secund al fotbalului românesc, CSC Dumbrăviţa, nu a reuşit,…

3 ore ago

Cel mai probabil Cosmin Tabără va prelua din nou conducerea PNL Timişoara, după plecarea lui Cristian Buşoi

În urma “transferului” lui Cristian Buşoi pe lista Camerei Deputaţilor a PNL Dolj, funcţia de…

4 ore ago

Incursiune în istoria învăţământului timişorean. Gala aniversară ELITh – 100 de ani de excelență, inovație și impact global la Universitatea Politehnica/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic…

4 ore ago

Cei mai buni meșteșugari vin la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, la Târgul Meșterilor Populari

Meșteșugari autentici vin, săptămâna viitoare, la Timișoara pentru a participa la o nouă ediție, cea…

4 ore ago

Deținuții de la Popa Șapcă încep școala. Aproape 100 de persoane vor face carte

Marți, 1 octombrie, la Penitenciarul Timișoara începe un nu an școlar pentru 96 de deținuți.…

5 ore ago

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

5 ore ago