Categories: Social

Papa Francisc a numit un nou episcop romano-catolic la Timișoara

Timișoara are un nou episcop romano-catolic. Părintele József Csaba Pál a fost numit miercuri de Papa Francisc, iar consacrarea episcopală va avea loc pe 6 august, la Domul din Piața Unirii. Cel care a fost până acum episcop romano-catolic de Timișoara, Martin Roos, devine administrator apostolic.

Părintele József Csaba Pál a fost numit de Papa Francisc episcop romano-catolic de Timișoara. Pe 16 mai, în ziua Sf. Ioan Nepomuk, ocrotitorul Banatului, la ora 13, a fost dată publicității numirea de către Sf. Părinte Papa Francisc a Prea Onoratului Părinte József Csaba Pál în scaunul de episcop de Timișoara. Msgr. Pál devine cel de-al 92-lea urmaș al Sf. Gerhard, episcop-martir, primul păstor al vechii Dieceze de Cenad. Numirea noului ierarh a fost făcută publică și în cadrul Ordinariatului Episcopal de către E.S. Martin Roos, care devine, din acest moment și până în momentul consacrării Msgr. Pál, Administrator Apostolic. Clopotele Domului Sf. Gheorghe au salutat evenimentul timp de 10 minute. Consacrarea episcopală va avea loc în Dom la data de 6 august 2018 a.c.

Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat așa numita Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal. După hirotonire, timp de patru ani, a fost capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”. E.S. Martin Roos era episcop romano-catolic de Timișoara din 1999. (Foto: Claudiu Călin)

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

1 minut ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

1 minut ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

14 minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

22 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago