Categories: SocialUltima ora

Pelerinaj cu relicva Sf. Anton de Padova, în vestul României. Începe pe 7 mai, la Timișoara

Este unul dintre sfinții cei mai iubiți, populari și cunoscuți în întreaga lume. Protector al nativilor americani, al săracilor, femeilor însărcinate, călătorilor, înfometaților, pescarilor, obiectelor pierdute sau furate, Sf. Anton de Padova este venerat de credincioși de toate confesiunile. La Timișoara începe pelerinajul național cu relicva Sfântului Minunilor.

În perioada 7-10 mai, relicva Sf. Anton de Padova va fi purtată spre a fi venerată în mai multe biserici din Dieceza de Timișoara. Pelerinajul face parte dintr-o acțiune națională, care se va încheia pe 13 iunie, chiar de ziua Sf. Anton de Padova. Aceasta este organizată de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România. Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului va avea loc luni, 7 mai, la Arad, în biserica greco-catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”. Marți, 8 mai, relicva va fi purtată la Timișoara și va fi primită la ora 8.30 la biserica romano-catolică „Millennium” din Fabric. Urmează Litania Sf. Anton, iar relicva va fi expusă spre cinstire în biserică până la ora 18, când va începe Sf. Liturghie solemnă. După Sf. Liturghie, până a doua zi dimineața, în data de 9 mai, biserica va fi deschisă pentru cei care vor să vină să se reculeagă.

Sfântul Anton s-a născut pe 15 august 1195, în Lisabona, primind la botez numele Ferdinand. La 15 ani a mers la mănăstirea Coimbra, unde a citit zi de zi Sfânta Scriptură, astfel încât Papa Grigore al IX-lea l-a numit „Chivotul Testamentului”, fiind sigur că, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, tânărul ar fi scris-o din memorie. Cu toată împotrivirea profesorilor şi a familiei, Ferdinand cere şi primeşte haina franciscană, schimbându-şi numele în Anton. Se alătură unui grup de misionari care mergea spre Maroc şi, fericit, pune piciorul pe pământul Africii. Aici însă, boala de care suferea, hidropizie, începe să-l chinuie foarte tare, astfel că șeful grupului de misionari îi porunceşte să se întoarcă în Portugalia. O furtună violentă îndreaptă corabia spre Sicilia şi fratele Anton este primit în mănăstirea franciscană din Messina. Ajunge apoi la o mănăstire din provincia Romagna, unde petrece mult timp în reculegere şi rugăciune. Locul de plecare al expediţiilor sale este oraşul Padova, lângă care avea o locuinţă răcoroasă, între ramurile mari ale unui nuc. Pe 13 iunie 1231, Anton se afla la mănăstirea Camposanpietro și, simţindu-se foarte rău, a cerut să fie adus în Padova. La numai un kilometru de oraș, Anton a închis ochii pentru totdeauna. El a fost sanctificat un an mai târziu. În 1946, Papa Pius al XII-lea l-a declarat pe Sfântul Anton de Padova învăţător al Bisericii, cu titlul de „Doctor Evangelicus”.

Miercuri, 9 mai, pelerinajul continuă la Lugoj, în catedrala greco-catolică „Pogorârea Spiritului Sfânt”, și la Reșița, în biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”. Aici relicva va fi primită la ora 16.30, iar începând cu ora 19 va avea loc o Sf. Liturghie solemnă. După Sf. Liturghie, biserica va rămâne deschisă în noapte, atât timp cât vor fi credincioși. Dimineața, pelerinajul continuă la Doman, în biserica greco-catolică „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Pe 10 mai, relicva va fi purtată la Caransebeș și va fi primită în biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului”, la ora 15. Sfânta Liturghie solemnă va începe la ora 18. După Sf. Liturghie, biserica va rămâne deschisă până seara târziu, atât timp cât vor fi credincioși.

Sfântul Anton de Padova este cinstit în toate bisericile lumii, de credincioşi de toate confesiunile, astfel că la celebrări sunt aşteptaţi, pe lângă romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi. Programul întregului pelerinaj național îl găsiți aici.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Pregătiri de „ciclon”! Va intra prin Vest însă în alte regiuni va ploua mai mult

O furtună va lovi România începând din weekend, conform ANM. Temperaturile vor scădea de la…

18 minute ago

Timișul are din nou post de administrator public. Cel mai probabil viitor ocupant, un cunoscut om politic local

Consilierii județeni timișeni au corectat, în ultima ședință de plen, soluția neortodoxă adoptată pentru a…

26 de minute ago

Universitatea de Vest lansează un nou curs postuniversitar inedit, cu specializare în Asistență Socială Militară

Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT organizează înscrieri,…

43 de minute ago

Cinema Timiș a ajuns la un an de activitate: 323 de proiecții de film și evenimente, cu 54.000 de spectatori/FOTO

Cel mai mare cinematograf al Primăriei Timișoara, Timiș, a ajuns la primul an de activitate.…

59 de minute ago

În căutarea punctelor! Dumbrăvița, meci greu acasă cu Slatina

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița revine pe stadionul „Ștefan Dobay”, cu prilejul meciului cu CSM Slatina,…

O oră ago

Poli – Steaua la handbal, cu alb-violeții favoriți

SCM Politehnica Timișoara întâlnește Steaua București, în etapa a V-a a Ligii Naționale de handbal.…

2 ore ago