Au început cu trei case, sunt la a patra și nu se opresc aici. Câțiva timișoreni cu drag de istoria și poveștile Banatului au pornit un proiect care vrea ca, în anul Centenarului, să păstreze în viață case peste care timpul a lăsat urme adânci. Puteți oricând să vă alăturați lor, din postura de voluntar.
Mai multe case vor fi refăcute, în anul centenarului Marii Unirii, datorită eforturilor voluntarilor de la Asociația Acasă în Banat. Vor fi alese case cu valoare arhitecturală din Timiș și Caraș- Severin, care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fațadei și sunt locuite în prezent de proprietarii lor. Renovarea se face cu ajutorul voluntarilor și va dura o zi. Este vorba despre lucrări care să oprească procesul de degradare: mici reparații, vopsiri ale fațadei, gardului, ale porții. „Vrem ca în acest proiect să implicăm și comunitățile locale, care vor și își doresc să păstreze în continuare aceste case frumoase, dar uneori nu știu cum să o facă. Exact ca pe vremuri, oamenii pot să dea o mână de ajutor, să doneze materiale de construcție sau vopsea, să zugrăvească fațada sau să repare gardul, să vină cu un sac de nisip sau cu o roabă și să se implice direct în renovare, fiecare după puteri”, explică Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. În acest an, cei de la AAB, alături de voluntari, au renovat primele trei case în satul Valeapai, comuna Ramna. A patra casă este cea cu nr. 17 din satul Ramna. Casa, construită acum un secol, a fost grav afectată de inundațiile din 2016, iar proprietara, care are 78 de ani, nu mai are nici posibilitatea și nici puterea să se apuce de reparații.
Creșterea economică și modernizarea au dus, în tot Banatul, la depopularea satelor tradiționale. Case vechi sunt abandonate și lăsate în paragină sau, dacă sunt „salvate”, sunt modificate până când ajung de nerecunoscut. În satele bănățene din secolul XXI, casele din lemn sau lut sunt demolate sau modificate, iar farmecul și unicitatea fiecărei localități se pierd câte puțin în fiecare zi. Asociația Acasă în Banat își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redescopere oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Dacă vreți să fiți și voi parte a acestei rescriere de istorie, sunt bineveniți. Puteți da o mână de ajutor în mai multe feluri: puteți face donații în materiale și obiecte, dar puteți și să lucrați efectiv la renovări. Toate detaliile le găsiți aici, iar dacă vreți să faceți și donații, datele de contact sunt următoarele: Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018, sat Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin, IBAN: RO58BPOS36821486626RON02
Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…