Primăria Timișoara vrea să-și facă liceu ortodox. Ar urma să preia elevii de la Școala Antim Ivireanul, care va fi desființată

Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara va dispărea de la toamnă, cel puțin în actuala formulă! Primăria a făcut primul pas către reînființarea ei ca școală de stat, urmând ca elevii să fie transferați, însă procedura este inedită și complicată. Un lucru e cert: în regim privat, unitatea de învățământ nu va mai putea funcționa în clădirea de pe Bd. Rebreanu, pe care a primit-o gratis acum patru ani. Primarul Nicolae Robu admite că situația ar putea deveni critică.

Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, însă mutarea nu s-a făcut, așa că imobilul a rămas nefolosit. În primăvara lui 2014 s-a găsit altă destinație pentru spațiu, iar consilierii locali au votat „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp”. Durata acestui transfer era de patru ani, iar în clădirea fostei Generale au funcționat Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Taxele plătite de părinții ai căror copii urmează aceste cursuri se învârt în jurul sumei de 700 lei / lună.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri, 15 iunie, a apărut însă, în ultimul moment, un proiect care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a trecut, iar școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara ar urma să treacă sub „umbrela” Primăriei Timișoara. Există însă o problemă: legislația din România nu prevede proceduri pentru așa ceva. Cel puțin asta susține primarul Nicolae Robu. „Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației, să se înființeze o școală de stat confesională, și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, spune edilul.

Să recapitulăm: școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara, unde învață sunt câteva sute de preșcolari și elevi, este în prag de oprire a activității. Ea funcționează deja ilegal în clădirea de pe Bd. Rebreanu, doar prin bunăvoința PMT, pentru că perioada de patru ani prin care imobilul a fost cedat către Biserică a expirat de câteva săptămâni, iar un nou contract similar are șanse zero să mai fie încheiat între cele două părți! „Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a răspuns Robu, întrebat de ce, în 2014, a fost de acord cu cedarea gratuită a fostei școli către arhiepiscopie.

Primarul Timișoarei admite că, în cazul în care procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an preuniversitar, lucrurile ar putea fi complicate. „Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:02 )

Împotriva firii ești tu Robule.

In lege nu se face nici o diferența între copii de stat sau privați.

Scoala fiind acreditata se bucura de aceleasi drepturi.

Unde se mai întâmpla ca din privat sa te faci de stat? Unde școlile de stat sunt mai bune ca cele private? Cu siguranța nu la noi.

Dacă nu toți părinții nu vor sa se transfere la scoala de stat?

Ca sa funcționeze scoala înseamnă costuri de peste 700.000 euro pe an care trebuie băgate in buget. Este rău ca acum scoala se descurca cu fonduri private?

Idiotule!

Teodor a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:03 )

O acoala acreditata nu poate fi desfintata.

Cristian a spus: (iunie 15th, 2018 at 20:41 )

O scoala ca e de stat sau privată funcționează pentru copii. Și copiii nu sunt ded drept public sau drept privat. Sunt copii.

Mai ales ca taxa de 7-800 lei pe luna cu program de la 8 la 18 este ridicol de mică. Sunt after-schooluri care costa 1200 lei…. deci nu se îmbogățește nimeni de pe urma scolii.

Dar PSD și PNL și-au dat mâna sa distrugă cea mai buna scoala privată din Timisoara și chiar din Banat.

anteconbega a spus: (iunie 16th, 2018 at 08:22 )

Dacă un lucru merge bine, USL-ul lui ALDERobu trebuie să-l facă praf! Acum patru ani, vorba lui Lae, nu a vrut nimeni clădirea de pe Rebreanu. Acum o vrea „Grigore Moisil”! Sunt alte şcoli din Timişoara care nu mai au elevi, dar deţin spaţii berchet. Chiar, Primăria Timişoara nu ştie asta? Cât de tembel poţi fi să desfiinţezi o şcoală, câtă vreme analfabetismul funcţional trece de 40 la sută în Republica Populară Dragnea? După desfiinţarea liceului „Ion Mincu”, asta ar fi a doua instituţie de învăţământ din Timişoara terminată de guvernul PSD şi de slugile din teritoriu!

Andrei a spus: (iunie 16th, 2018 at 12:52 )

Robule, scolile de stat sunt „mai private” decat cele private. Ia spune, cati dintre invatatori taie chitante pentru after-school de 800ron pt 2-3 ore ?

Ionitza a spus: (iunie 16th, 2018 at 15:18 )

La desființarea liceului Ion Mincu a contribuit major și Inspectoratul Școlar Județean Timiș..

Sebastian a spus: (iunie 16th, 2018 at 16:09 )

Ce prostie! Oamenii aia au renovat complet scoala, au pus-o la punct, asta in conditiile in care statul si primaria au renuntat complet la cladire. Aici e opera inspectoarei generale, ruda lui Grindeanu, facuta mare inspectoare din educatoare. Ce magaria, Robule la asta chiar nu ma asteptam. Sa-ti fie rusine!

Macel a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:33 )

Sebastianeeeee,școala a fost renovată de Primarieeeee și cedată popilor GRATISSSS!!!!

Luci_Pop a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:58 )

Macel tu sigur esti un postac penelist de cea mai joasa speta. Multa ue.

anteconbega a spus: (iunie 17th, 2018 at 13:53 )

Dom’le, eşti Macel, Măcel sau Marcel? Ori kăkă ori kăkă ori kăkă! Sebastian se scrie cu un singur e, altfel e un urlet necontrolat de partid. Freddy la primărie!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Lucian Varsandan

Lucian Vărșăndan are drum liber spre un nou mandat de director al Teatrului German de Stat Timișoara

Revenit în competiția pentru postul de director al Teatrului German de Stat Timișoara, Lucian Vărșăndan a reușit să treacă cu succes peste concursul de unde fusese eliminat de fosta administrație. Proiectul său a obținut nota 9,52 și el poate (re)deveni conducător al instituției culturale. Reluarea procedurii de examinare a fost decisă de Tribunal, după ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucian Vărșăndan are drum liber spre un nou mandat de director al Teatrului German de Stat Timișoara
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town Winter Sale
Iulius Town Winter Sale

Sport vezi arhiva Sport

Politehnica

Poli, victorie amicală împotriva surprinzătorului loc secund din Liga a 2-a, Viitorul Pandurii

Politehnica s-a impus în amicalul disputat astăzi cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu pe Stadionul Ştiinţa. Ocupanta poziţiei secunde din Liga 2 a condus cu 1-0 şi 2-1, dar alb-violeţii au întors rezultatul şi au câştigat cu 3-2. Primele ocazii ale partidei le-a avut Casado, care în minutele 7 şi 18 a ratat de puţin ţinta....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli, victorie amicală împotriva surprinzătorului loc secund din Liga a 2-a, Viitorul Pandurii
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

40 de mașini ridicate de Poliția Locală din zona centrală și sute de sancțiuni pentru șoferii care au parcat în locuri nepermise

Reprezentanții Poliției Locale au transmis că mai ales în zona centrală a Timișoarei conducătorii auto nu respectă prevederile legale referitoare la oprirea, staționarea autovehiculelor sau pătrunderea la volanul acestora pe străzi sau în perimetre cu accesul interzis. Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost aplicate de polițiștii locali 145 de amenzi și 225 colante autoadezive...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de mașini ridicate de Poliția Locală din zona centrală și sute de sancțiuni pentru șoferii care au parcat în locuri nepermise
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

aeroport terminal

Terminalul sosiri externe de la Aeroportul Timișoara, aproape de finalizare. Se caută firmă pentru conectarea cu parcările și clădirile din jur

Finalizarea lucrărilor la noul Terminal sosiri externe al Aeroportului Internațional Timișoara se apropie de final, a anunțat societatea care îl operează. Acum a fost lansată licitația care va desemna o firmă care se va ocupa de realizarea conectării Terminalului, cu clădirile din jur, dar și cu infrastructura rutieră și parcările din cadrul aeroportului. Pe SEAP...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Terminalul sosiri externe de la Aeroportul Timișoara, aproape de finalizare. Se caută firmă pentru conectarea cu parcările și clădirile din jur

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Revenit în competiția pentru postul de director al Teatrului German de Stat Timișoara, Lucian Vărșăndan a reușit să treacă cu succes peste concursul de unde fusese eliminat de fosta administrație. Proiectul său a obținut nota 9,52 și el poate (re)deveni conducător al instituției culturale. Reluarea procedurii de examinare a fost decisă de Tribunal, după ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucian Vărșăndan are drum liber spre un nou mandat de director al Teatrului German de Stat Timișoara
Un copil în vârstă de doar cinci luni, aflat în stare gravă, a fost transferat cu avionul SMURD de la Timișoara la Stuttgart, Germania. În aceste momente, avionul Piper PA-42 Cheyenne III desfășoară o misiune aeromedicală externă, pentru salvarea unui copil aflat în stare gravă, diagnosticat cu stenoză de valvă pulmonară severă. Copilul a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. și echipajul medical UPU-SMURD București, împreună la Timișoara, pentru a salva o viață
Reprezentanții Poliției Locale au transmis că mai ales în zona centrală a Timișoarei conducătorii auto nu respectă prevederile legale referitoare la oprirea, staționarea autovehiculelor sau pătrunderea la volanul acestora pe străzi sau în perimetre cu accesul interzis. Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost aplicate de polițiștii locali 145 de amenzi și 225 colante autoadezive...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de mașini ridicate de Poliția Locală din zona centrală și sute de sancțiuni pentru șoferii care au parcat în locuri nepermise
În judeţul Timiş există tot șapte focare de coronavirus aflate în supraveghere epidemiologică, transmite Direcţia de Sănătate Publică. Focarele active sunt la: CENTRUL DE RECUPERARE ȘI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ SINERSIG– 32 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere CĂMIN PRIVAT PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE DUMBRĂVIȚA – 27 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere CĂMIN PRIVAT PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au apărut focare noi de coronavirus în Timiș
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, alte 173 de persoane au fost confirmate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 2.183 de teste, dintre care 358 de teste rapide. Rata de infectare continuă să scadă, ajungând la 3,42, după ce în ziua precedentă a fost 3,48. Persoanele infectate din judeţul Timiş sunt din următoarele localităţi: Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 173 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore. Din ce localităţi sunt
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.877 de persoane, fiind efectuate doar 22.197  de teste RT-PCR şi  6.885 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.002 pacienţi. Până astăzi, 26 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 715.438 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La nivel naţional continuă trendul descrescător al cazurilor de coronavirus. 2.877 de persoane confirmate, în ultimele 24 de ore
România a primit o nouă tranşă de aproape 100 de mii vaccinuri împotriva Covid-19. Dintre cele şapte centre regionale deschise în întreaga ţară, cele mai multe doze din această transă ajung la cel deschis în Timişoara: 24.570 de doze. Azi au sosit în România 95.940 dozede vaccin de la Pfizer BioNTech, pe cale aeriană, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul regional din Timişoara a primit cele mai multe doze din ultima tranşă de vaccinuri ajunsă în România
Vreți să vedeți care sunt ”culisele” din spatele expozițiilor de la Muzeul Național al Banatului, dar și expozițiile în sine, sunteți așteptați să le vedeți, acum și în mediul virtual. Muzeul a realizat o serie de 25 de documentare, care vor fi prezentate săptămânal publicului. Muzeul Național al Banatului ”deschide culisele” și pornește un proiect...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzeul Banatului și expozițiile sale, prezentate într-o serie de 25 de documentare disponibile online/VIDEO
Top