Primăria Timișoara vrea să-și facă liceu ortodox. Ar urma să preia elevii de la Școala Antim Ivireanul, care va fi desființată

Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara va dispărea de la toamnă, cel puțin în actuala formulă! Primăria a făcut primul pas către reînființarea ei ca școală de stat, urmând ca elevii să fie transferați, însă procedura este inedită și complicată. Un lucru e cert: în regim privat, unitatea de învățământ nu va mai putea funcționa în clădirea de pe Bd. Rebreanu, pe care a primit-o gratis acum patru ani. Primarul Nicolae Robu admite că situația ar putea deveni critică.

Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, însă mutarea nu s-a făcut, așa că imobilul a rămas nefolosit. În primăvara lui 2014 s-a găsit altă destinație pentru spațiu, iar consilierii locali au votat „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp”. Durata acestui transfer era de patru ani, iar în clădirea fostei Generale au funcționat Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Taxele plătite de părinții ai căror copii urmează aceste cursuri se învârt în jurul sumei de 700 lei / lună.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri, 15 iunie, a apărut însă, în ultimul moment, un proiect care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a trecut, iar școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara ar urma să treacă sub „umbrela” Primăriei Timișoara. Există însă o problemă: legislația din România nu prevede proceduri pentru așa ceva. Cel puțin asta susține primarul Nicolae Robu. „Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației, să se înființeze o școală de stat confesională, și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, spune edilul.

Să recapitulăm: școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara, unde învață sunt câteva sute de preșcolari și elevi, este în prag de oprire a activității. Ea funcționează deja ilegal în clădirea de pe Bd. Rebreanu, doar prin bunăvoința PMT, pentru că perioada de patru ani prin care imobilul a fost cedat către Biserică a expirat de câteva săptămâni, iar un nou contract similar are șanse zero să mai fie încheiat între cele două părți! „Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a răspuns Robu, întrebat de ce, în 2014, a fost de acord cu cedarea gratuită a fostei școli către arhiepiscopie.

Primarul Timișoarei admite că, în cazul în care procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an preuniversitar, lucrurile ar putea fi complicate. „Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:02 )

Împotriva firii ești tu Robule.

In lege nu se face nici o diferența între copii de stat sau privați.

Scoala fiind acreditata se bucura de aceleasi drepturi.

Unde se mai întâmpla ca din privat sa te faci de stat? Unde școlile de stat sunt mai bune ca cele private? Cu siguranța nu la noi.

Dacă nu toți părinții nu vor sa se transfere la scoala de stat?

Ca sa funcționeze scoala înseamnă costuri de peste 700.000 euro pe an care trebuie băgate in buget. Este rău ca acum scoala se descurca cu fonduri private?

Idiotule!

 
Teodor a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:03 )

O acoala acreditata nu poate fi desfintata.

 
Cristian a spus: (iunie 15th, 2018 at 20:41 )

O scoala ca e de stat sau privată funcționează pentru copii. Și copiii nu sunt ded drept public sau drept privat. Sunt copii.

Mai ales ca taxa de 7-800 lei pe luna cu program de la 8 la 18 este ridicol de mică. Sunt after-schooluri care costa 1200 lei…. deci nu se îmbogățește nimeni de pe urma scolii.

Dar PSD și PNL și-au dat mâna sa distrugă cea mai buna scoala privată din Timisoara și chiar din Banat.

 
anteconbega a spus: (iunie 16th, 2018 at 08:22 )

Dacă un lucru merge bine, USL-ul lui ALDERobu trebuie să-l facă praf! Acum patru ani, vorba lui Lae, nu a vrut nimeni clădirea de pe Rebreanu. Acum o vrea „Grigore Moisil”! Sunt alte şcoli din Timişoara care nu mai au elevi, dar deţin spaţii berchet. Chiar, Primăria Timişoara nu ştie asta? Cât de tembel poţi fi să desfiinţezi o şcoală, câtă vreme analfabetismul funcţional trece de 40 la sută în Republica Populară Dragnea? După desfiinţarea liceului „Ion Mincu”, asta ar fi a doua instituţie de învăţământ din Timişoara terminată de guvernul PSD şi de slugile din teritoriu!

 
Andrei a spus: (iunie 16th, 2018 at 12:52 )

Robule, scolile de stat sunt „mai private” decat cele private. Ia spune, cati dintre invatatori taie chitante pentru after-school de 800ron pt 2-3 ore ?

 
Ionitza a spus: (iunie 16th, 2018 at 15:18 )

La desființarea liceului Ion Mincu a contribuit major și Inspectoratul Școlar Județean Timiș..

 
Sebastian a spus: (iunie 16th, 2018 at 16:09 )

Ce prostie! Oamenii aia au renovat complet scoala, au pus-o la punct, asta in conditiile in care statul si primaria au renuntat complet la cladire. Aici e opera inspectoarei generale, ruda lui Grindeanu, facuta mare inspectoare din educatoare. Ce magaria, Robule la asta chiar nu ma asteptam. Sa-ti fie rusine!

 
Macel a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:33 )

Sebastianeeeee,școala a fost renovată de Primarieeeee și cedată popilor GRATISSSS!!!!

 
Luci_Pop a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:58 )

Macel tu sigur esti un postac penelist de cea mai joasa speta. Multa ue.

 
anteconbega a spus: (iunie 17th, 2018 at 13:53 )

Dom’le, eşti Macel, Măcel sau Marcel? Ori kăkă ori kăkă ori kăkă! Sebastian se scrie cu un singur e, altfel e un urlet necontrolat de partid. Freddy la primărie!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara

Reeditarea finalei de cupă, în prima etapă a noului sezon, în Liga Zimbrilor

S-a tras la sorți programul noii ediții a Ligii Naționale de handbal masculin. Prima etapă coincide cu reeditarea finalei Cupei României, câștigată de SCM Politehnica Timișoara în 10 martie, la Focșani. Atunci, violeţii au învins Steaua după un meci pe care l-au dominat categoric. Runda de debut a noului campionat este prevăzută în 30 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reeditarea finalei de cupă, în prima etapă a noului sezon, în Liga Zimbrilor

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord

Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord pentru domeniul auto la Timişoara / FOTO

Americanii de la Visteon au găsit la Timişoara terenul propice pentru dezvoltare. Au închiriat birouri în una dintre cele mai moderne clădiri office din oraş, au selectat echipa cu care să demareze procesul de cercetare şi dezvoltare, pentru ca în acest moment să fie în curs de dezvoltare a activităţii. Dacă veţi conduce un autoturism...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord pentru domeniul auto la Timişoara / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Oamenii din vestul țării afectați de furtună au fost nevoiți să apeleze la 112 în această după-amiază. Părți din acoperișurile unor blocuri au fost smulse de vântul puternic, la Reșița. Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru degajarea unor elemente de acoperiș, desprinse de vânt pe strada Petru Maior, dar și pe b-dul Revoluția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acoperișuri smulse de vânt, în urma furtunii. Trei autoturisme au fost distruse
Fostul prim-ministru tehnocrat, Dacian Cioloș, a fost numit președinte al noului grup liberal din Parlamentul European – Renew Europe. Aceasta reprezintă cea mai înaltă poziție ocupată în sistemul forului continental de către un român. Dacian Cioloș este primul est-european care conduce un grup politic în Parlamentul European și va fi liderul cel mai înalt plasat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dacian Cioloş este preşedintele noului grup liberal din Parlamentul European, Renew Europe
Veți putea fi la curent și mai rapid cu deciziile primăriilor din Timiș, prin intermediul unei aplicații pe mobil denumită „Banatul”. Asta dacă vor dori și aleșii voștri locali. Mai mult, veți putea chiar participa la decizii, prin exprimarea opiniei, prin intermediul aplicației. La Timișoara a fost lansată aplicație de mobil „Banatul”, destinată administrațiilor locale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișenii pot afla mai rapid deciziile aleșilor, prin intermediul unei aplicații mobile
Drumul județean din Timiș care va face legătura cu viitorul centru de legume și fructe din Timiș, ce va prinde contur la Tomnatic, va fi modernizat cu ajutorul banilor de la Consiliul Județean Timiș. Este vorba de DJ 692B, care va permite accesul mult mai rapid către și dinspre DN6, pentru locuitorii din Tomnatic și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Drumul județean din Timiș care va face legătura cu viitorul centru de legume și fructe de la Tomnatic va fi modernizat
Deputatul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean a intrat, miercuri, într-un conflict cu jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor. El i-a acuzat pe ziariştii care doreau să participe la şedinţa comisiilor reunite de Politică Externă a celor două Camere ale Parlamentului de „tupeu şi nesimţire”, ameninţându-i ulterior chiar şi cu ridicarea acreditărilor. Ziariştii care au dorit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean, implicat într-un scandal cu presa
Zeci de elevi ai Liceului Baptist Timişoara au venit în plenul Consiliului Local Timişoara din 29 mai, cerând reabilitarea bazei sportive distruse, aflată pe malul Begăi, vizavi de clădirea liceului, unde îşi desfăşurau orele de sport şi unde mai mulţi copii şi-au rupt chiar picioarele. Iată că dorinţa lor s-a îndeplinit şi municipalitatea a curăţat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Terenul de sport al Liceului Baptist Timişoara a fost reabilitat în timp record
Atacantul Denis Golda va îmbrăca din nou tricoul Ripensiei. Vârful de 21 de ani a mai jucat pentru formaţia bănăţeană în sezonul 2017-2018 al Ligii a II-a, atunci, însă, venind doar sub formă de împrumut de la concitadina ACS Poli. În vara anului trecut, el a revenit la clubul de care aparţinea. Iar în campionatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul transfer la Ripensia este o… revenire
Pregătiţi-vă problemele şi luaţi-l la întrebări pe primarul Nicolae Robu! El le oferă cetăţenilor posibilitatea să dialogheze pe teme administrative, apelând la propria sa viziune de administraţie participativă a cetăţenilor, desigur prin intermediul Facebook. Spuneţi-i primarului tot ce aveţi pe suflet din punct de vedere al conducerii oraşului Timişoara, transmiteţi problemele descoperite şi cereţi rezolvarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Nicolae Robu ascultă cetăţenii în cadrul unei audienţe… pe Facebook
Primarul Timişoarei se gândeşte tot mai mult la concetăţenii lui şi are în vedere extinderea spaţiilor verzi din oraş. Iar pentru aceasta vrea să ia terenuri private şi să le treacă în domeniul public de la privaţi, care ar urma să fie despăgubiţi în urma evaluărilor. Trebuie extinse spaţiile verzi din oraş, iar pentru aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiţi-vă de noi parcuri în Timişoara, realizate de primărie pe terenuri expropriate din zona privată
Top
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com