Primăria Timișoara vrea să-și facă liceu ortodox. Ar urma să preia elevii de la Școala Antim Ivireanul, care va fi desființată

Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara va dispărea de la toamnă, cel puțin în actuala formulă! Primăria a făcut primul pas către reînființarea ei ca școală de stat, urmând ca elevii să fie transferați, însă procedura este inedită și complicată. Un lucru e cert: în regim privat, unitatea de învățământ nu va mai putea funcționa în clădirea de pe Bd. Rebreanu, pe care a primit-o gratis acum patru ani. Primarul Nicolae Robu admite că situația ar putea deveni critică.

Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, însă mutarea nu s-a făcut, așa că imobilul a rămas nefolosit. În primăvara lui 2014 s-a găsit altă destinație pentru spațiu, iar consilierii locali au votat „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp”. Durata acestui transfer era de patru ani, iar în clădirea fostei Generale au funcționat Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Taxele plătite de părinții ai căror copii urmează aceste cursuri se învârt în jurul sumei de 700 lei / lună.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri, 15 iunie, a apărut însă, în ultimul moment, un proiect care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a trecut, iar școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara ar urma să treacă sub „umbrela” Primăriei Timișoara. Există însă o problemă: legislația din România nu prevede proceduri pentru așa ceva. Cel puțin asta susține primarul Nicolae Robu. „Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației, să se înființeze o școală de stat confesională, și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, spune edilul.

Să recapitulăm: școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara, unde învață sunt câteva sute de preșcolari și elevi, este în prag de oprire a activității. Ea funcționează deja ilegal în clădirea de pe Bd. Rebreanu, doar prin bunăvoința PMT, pentru că perioada de patru ani prin care imobilul a fost cedat către Biserică a expirat de câteva săptămâni, iar un nou contract similar are șanse zero să mai fie încheiat între cele două părți! „Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a răspuns Robu, întrebat de ce, în 2014, a fost de acord cu cedarea gratuită a fostei școli către arhiepiscopie.

Primarul Timișoarei admite că, în cazul în care procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an preuniversitar, lucrurile ar putea fi complicate. „Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:02 )

Împotriva firii ești tu Robule.

In lege nu se face nici o diferența între copii de stat sau privați.

Scoala fiind acreditata se bucura de aceleasi drepturi.

Unde se mai întâmpla ca din privat sa te faci de stat? Unde școlile de stat sunt mai bune ca cele private? Cu siguranța nu la noi.

Dacă nu toți părinții nu vor sa se transfere la scoala de stat?

Ca sa funcționeze scoala înseamnă costuri de peste 700.000 euro pe an care trebuie băgate in buget. Este rău ca acum scoala se descurca cu fonduri private?

Idiotule!

Teodor a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:03 )

O acoala acreditata nu poate fi desfintata.

Cristian a spus: (iunie 15th, 2018 at 20:41 )

O scoala ca e de stat sau privată funcționează pentru copii. Și copiii nu sunt ded drept public sau drept privat. Sunt copii.

Mai ales ca taxa de 7-800 lei pe luna cu program de la 8 la 18 este ridicol de mică. Sunt after-schooluri care costa 1200 lei…. deci nu se îmbogățește nimeni de pe urma scolii.

Dar PSD și PNL și-au dat mâna sa distrugă cea mai buna scoala privată din Timisoara și chiar din Banat.

anteconbega a spus: (iunie 16th, 2018 at 08:22 )

Dacă un lucru merge bine, USL-ul lui ALDERobu trebuie să-l facă praf! Acum patru ani, vorba lui Lae, nu a vrut nimeni clădirea de pe Rebreanu. Acum o vrea „Grigore Moisil”! Sunt alte şcoli din Timişoara care nu mai au elevi, dar deţin spaţii berchet. Chiar, Primăria Timişoara nu ştie asta? Cât de tembel poţi fi să desfiinţezi o şcoală, câtă vreme analfabetismul funcţional trece de 40 la sută în Republica Populară Dragnea? După desfiinţarea liceului „Ion Mincu”, asta ar fi a doua instituţie de învăţământ din Timişoara terminată de guvernul PSD şi de slugile din teritoriu!

Andrei a spus: (iunie 16th, 2018 at 12:52 )

Robule, scolile de stat sunt „mai private” decat cele private. Ia spune, cati dintre invatatori taie chitante pentru after-school de 800ron pt 2-3 ore ?

Ionitza a spus: (iunie 16th, 2018 at 15:18 )

La desființarea liceului Ion Mincu a contribuit major și Inspectoratul Școlar Județean Timiș..

Sebastian a spus: (iunie 16th, 2018 at 16:09 )

Ce prostie! Oamenii aia au renovat complet scoala, au pus-o la punct, asta in conditiile in care statul si primaria au renuntat complet la cladire. Aici e opera inspectoarei generale, ruda lui Grindeanu, facuta mare inspectoare din educatoare. Ce magaria, Robule la asta chiar nu ma asteptam. Sa-ti fie rusine!

Macel a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:33 )

Sebastianeeeee,școala a fost renovată de Primarieeeee și cedată popilor GRATISSSS!!!!

Luci_Pop a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:58 )

Macel tu sigur esti un postac penelist de cea mai joasa speta. Multa ue.

anteconbega a spus: (iunie 17th, 2018 at 13:53 )

Dom’le, eşti Macel, Măcel sau Marcel? Ori kăkă ori kăkă ori kăkă! Sebastian se scrie cu un singur e, altfel e un urlet necontrolat de partid. Freddy la primărie!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 19669 cazuri

4573
active
1296
decese
13800
vindecate

Situația globală

Total: 6524147 cazuri

3034479
active
385156
decese
3104512
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Cu Dragoste despre baschet în timp de pandemie

Mirel Dragoste este unul dintre jucătorii care vor evolua în alb-violet şi în stagiunea baschetbalistică 2020-2021. În perioada în care a fost declarată starea de urgenţă, şeptarul echipei bănățene s-a antrenat singur, în apartament şi în aer liber, la Cluj-Napoca. Internaţionalul român abia aşteaptă reluarea antrenamentelor şi a competiţiilor, precum şi revederea cu publicul timişorean....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu Dragoste despre baschet în timp de pandemie
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

A fost descoperit bărbatul care a dat foc maşinii avocatului Carin Antonescu. Nu a fost răzbunare

Poliţiştii timişoreni au depistat persoana care, săptămâna trecută, a incendiat maşina cunoscutului avocat timişorean Carin Antonescu. Este vorba de un bărbat instabil psihic, care a mai intrat în atenţia publicului în urmă cu 14 ani. Folosind şi atunci sticle cu combustibil, a vrut să-şi dea foc în Piaţa Operei. A fost mână criminală, dar nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost descoperit bărbatul care a dat foc maşinii avocatului Carin Antonescu. Nu a fost răzbunare
banner-iulius-town_728x90

Economic vezi arhiva Economic

hotel turism

Pandemia de coronavirus a produs dezastru în sectorul hotelier. Cifre oficiale

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie 2020, comparativ cu a aceeaşi lună a anului trecut, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 98,1%, iar înnoptările cu 97,4%. Comparativ cu luna aprilie 2019, în luna aprilie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pandemia de coronavirus a produs dezastru în sectorul hotelier. Cifre oficiale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Poliţiştii timişoreni au depistat persoana care, săptămâna trecută, a incendiat maşina cunoscutului avocat timişorean Carin Antonescu. Este vorba de un bărbat instabil psihic, care a mai intrat în atenţia publicului în urmă cu 14 ani. Folosind şi atunci sticle cu combustibil, a vrut să-şi dea foc în Piaţa Operei. A fost mână criminală, dar nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost descoperit bărbatul care a dat foc maşinii avocatului Carin Antonescu. Nu a fost răzbunare
Pandemia de Covid-19 este pe o pantă descendentă în Timiș, ținând cont de faptul că în ultimele aproape două săptămâni s-au îmbolnăvit de SARS-Cov2 doar 13 persoane. Peste 400 de pacienți din Timiș s-au vindecat de această boală. În spitalele din Timiș mai sunt internate astăzi 16 persoane depistate pozitiv cu Covid-19 (15 persoane în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În două săptămâni s-au îmbolnăvit în Timiș de Covid-19 doar 13 pacienți. 16 persoane mai sunt internate în spitale
Triumf final în visul edilului-şef al Timişoarei, el a reuşit să demoleze toate garajele dintr-un cartier timişorean, făcând din Soarelui o zonă fără niciun fel de noroi, iar aerul lipsit de praf. Acum, dacă un asemenea garaj a scăpat dezvoltării în forţă, cetăţenii sunt rugaţi să „toarne” existenţa acestuia! Desigur, ne referim la acele garaje...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Timişoarei a anunţat un nou fel de premieră românească: primul cartier fără garaje din România
Municipalitatea timişoreană a decis şi ultimele detalii legate de concertul premieră, cu spectatori cu măşti, în care va cânta Cargo. Pentru acest eveniment se închide total circulaţia în piaţă, tramvaiele nu vorm mai opri în staţiile din zonă, iar obţinerea biletelor se va face gratuit pe internet. Concertul unic, în adevăratul sens al cuvântului, va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biletele la concertul Cargo, obţinute gratuit, pe internet
Reprezentanții Prefecturii Timiș transmit că a fost reluată furnizarea gazelor în localitățile Denta și Moravița, urmând ca astăzi după-amiază să fie reluată aprovizionarea cu gaze și la Voiteg. Nu este însă o soluție pe termen lung. La Voiteg, Denta și Moravița, din seara zilei de 1 iunie a fost întreruptă furnizarea gazelor către consumatorii casnici....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timiș: s-a găsit o soluție pentru realimentarea cu gaz a locuitorilor din Voiteg. Nu este însă o „rezolvare” pe termen lung
Mirel Dragoste este unul dintre jucătorii care vor evolua în alb-violet şi în stagiunea baschetbalistică 2020-2021. În perioada în care a fost declarată starea de urgenţă, şeptarul echipei bănățene s-a antrenat singur, în apartament şi în aer liber, la Cluj-Napoca. Internaţionalul român abia aşteaptă reluarea antrenamentelor şi a competiţiilor, precum şi revederea cu publicul timişorean....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu Dragoste despre baschet în timp de pandemie
Un grup de parlamentari PSD şi Pro România încearcă să revitalizeze, cu zece milioane de lei de la buget, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, un fel de instituţie de casă a PSD, preşedinte onorific fiind Ion Iliescu. Printre membrii respectivei “academii” se numără şi Nicolae Robu, retribuit pentru această calitate cu aproape zece mii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD vrea să reînvie, cu bani de la buget, “fake academia”, unde este şi Nicolae Robu “academician”/Update. PNL a votat alături de PSD finanţarea
Top