Primăria Timișoara vrea să-și facă liceu ortodox. Ar urma să preia elevii de la Școala Antim Ivireanul, care va fi desființată

Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara va dispărea de la toamnă, cel puțin în actuala formulă! Primăria a făcut primul pas către reînființarea ei ca școală de stat, urmând ca elevii să fie transferați, însă procedura este inedită și complicată. Un lucru e cert: în regim privat, unitatea de învățământ nu va mai putea funcționa în clădirea de pe Bd. Rebreanu, pe care a primit-o gratis acum patru ani. Primarul Nicolae Robu admite că situația ar putea deveni critică.

Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, însă mutarea nu s-a făcut, așa că imobilul a rămas nefolosit. În primăvara lui 2014 s-a găsit altă destinație pentru spațiu, iar consilierii locali au votat „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp”. Durata acestui transfer era de patru ani, iar în clădirea fostei Generale au funcționat Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Taxele plătite de părinții ai căror copii urmează aceste cursuri se învârt în jurul sumei de 700 lei / lună.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri, 15 iunie, a apărut însă, în ultimul moment, un proiect care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a trecut, iar școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara ar urma să treacă sub „umbrela” Primăriei Timișoara. Există însă o problemă: legislația din România nu prevede proceduri pentru așa ceva. Cel puțin asta susține primarul Nicolae Robu. „Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației, să se înființeze o școală de stat confesională, și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, spune edilul.

Să recapitulăm: școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara, unde învață sunt câteva sute de preșcolari și elevi, este în prag de oprire a activității. Ea funcționează deja ilegal în clădirea de pe Bd. Rebreanu, doar prin bunăvoința PMT, pentru că perioada de patru ani prin care imobilul a fost cedat către Biserică a expirat de câteva săptămâni, iar un nou contract similar are șanse zero să mai fie încheiat între cele două părți! „Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a răspuns Robu, întrebat de ce, în 2014, a fost de acord cu cedarea gratuită a fostei școli către arhiepiscopie.

Primarul Timișoarei admite că, în cazul în care procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an preuniversitar, lucrurile ar putea fi complicate. „Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:02 )

Împotriva firii ești tu Robule.

In lege nu se face nici o diferența între copii de stat sau privați.

Scoala fiind acreditata se bucura de aceleasi drepturi.

Unde se mai întâmpla ca din privat sa te faci de stat? Unde școlile de stat sunt mai bune ca cele private? Cu siguranța nu la noi.

Dacă nu toți părinții nu vor sa se transfere la scoala de stat?

Ca sa funcționeze scoala înseamnă costuri de peste 700.000 euro pe an care trebuie băgate in buget. Este rău ca acum scoala se descurca cu fonduri private?

Idiotule!

Teodor a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:03 )

O acoala acreditata nu poate fi desfintata.

Cristian a spus: (iunie 15th, 2018 at 20:41 )

O scoala ca e de stat sau privată funcționează pentru copii. Și copiii nu sunt ded drept public sau drept privat. Sunt copii.

Mai ales ca taxa de 7-800 lei pe luna cu program de la 8 la 18 este ridicol de mică. Sunt after-schooluri care costa 1200 lei…. deci nu se îmbogățește nimeni de pe urma scolii.

Dar PSD și PNL și-au dat mâna sa distrugă cea mai buna scoala privată din Timisoara și chiar din Banat.

anteconbega a spus: (iunie 16th, 2018 at 08:22 )

Dacă un lucru merge bine, USL-ul lui ALDERobu trebuie să-l facă praf! Acum patru ani, vorba lui Lae, nu a vrut nimeni clădirea de pe Rebreanu. Acum o vrea „Grigore Moisil”! Sunt alte şcoli din Timişoara care nu mai au elevi, dar deţin spaţii berchet. Chiar, Primăria Timişoara nu ştie asta? Cât de tembel poţi fi să desfiinţezi o şcoală, câtă vreme analfabetismul funcţional trece de 40 la sută în Republica Populară Dragnea? După desfiinţarea liceului „Ion Mincu”, asta ar fi a doua instituţie de învăţământ din Timişoara terminată de guvernul PSD şi de slugile din teritoriu!

Andrei a spus: (iunie 16th, 2018 at 12:52 )

Robule, scolile de stat sunt „mai private” decat cele private. Ia spune, cati dintre invatatori taie chitante pentru after-school de 800ron pt 2-3 ore ?

Ionitza a spus: (iunie 16th, 2018 at 15:18 )

La desființarea liceului Ion Mincu a contribuit major și Inspectoratul Școlar Județean Timiș..

Sebastian a spus: (iunie 16th, 2018 at 16:09 )

Ce prostie! Oamenii aia au renovat complet scoala, au pus-o la punct, asta in conditiile in care statul si primaria au renuntat complet la cladire. Aici e opera inspectoarei generale, ruda lui Grindeanu, facuta mare inspectoare din educatoare. Ce magaria, Robule la asta chiar nu ma asteptam. Sa-ti fie rusine!

Macel a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:33 )

Sebastianeeeee,școala a fost renovată de Primarieeeee și cedată popilor GRATISSSS!!!!

Luci_Pop a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:58 )

Macel tu sigur esti un postac penelist de cea mai joasa speta. Multa ue.

anteconbega a spus: (iunie 17th, 2018 at 13:53 )

Dom’le, eşti Macel, Măcel sau Marcel? Ori kăkă ori kăkă ori kăkă! Sebastian se scrie cu un singur e, altfel e un urlet necontrolat de partid. Freddy la primărie!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend

Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș dorește să preia un nou drum pentru a-l moderniza și a-l aduce la standarde moderne. Șoseaua va fi clasificată ca și drum județean și va ajuta la scurtarea traseului dintre Coșteiu și Boldur, prin Jabăr. Șoseaua se apreciază că va avea lungimea de aproximativ șapte kilometri și cuprinde mai multe bucăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș preia un nou drum pentru a-l moderniza
Joi, 21 martie 2024, de la ora 19, la Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26), asociația Euro CulturArt și Fundația Aquatim prezintă Noaptea de Poezie, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România. Poeții Șerban Foarță, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea și Costel Stancu, alături de muzicienii Ilie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Joi, la Muzeul Apei Timișoara e Noaptea de Poezie
Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Salonul de Carte Bookfest Timișoara revine cu cele mai noi cărți, între 𝟐𝟏 𝐬̦𝐢 𝟐𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, la Centrul Regional de Afaceri. Sunt anunţate p𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 la această manifesare culturală de tadiţie pentru vestul României. La Bookfest vor veni personalitățile marcante ale culturii românești contemporane: 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 Pârvulescu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Bookfest Timişoara îşi deschide porţile săptămâna viitoare
Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Top