Primăria Timișoara vrea să-și facă liceu ortodox. Ar urma să preia elevii de la Școala Antim Ivireanul, care va fi desființată

Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara va dispărea de la toamnă, cel puțin în actuala formulă! Primăria a făcut primul pas către reînființarea ei ca școală de stat, urmând ca elevii să fie transferați, însă procedura este inedită și complicată. Un lucru e cert: în regim privat, unitatea de învățământ nu va mai putea funcționa în clădirea de pe Bd. Rebreanu, pe care a primit-o gratis acum patru ani. Primarul Nicolae Robu admite că situația ar putea deveni critică.

Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, însă mutarea nu s-a făcut, așa că imobilul a rămas nefolosit. În primăvara lui 2014 s-a găsit altă destinație pentru spațiu, iar consilierii locali au votat „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp”. Durata acestui transfer era de patru ani, iar în clădirea fostei Generale au funcționat Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Taxele plătite de părinții ai căror copii urmează aceste cursuri se învârt în jurul sumei de 700 lei / lună.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri, 15 iunie, a apărut însă, în ultimul moment, un proiect care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a trecut, iar școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara ar urma să treacă sub „umbrela” Primăriei Timișoara. Există însă o problemă: legislația din România nu prevede proceduri pentru așa ceva. Cel puțin asta susține primarul Nicolae Robu. „Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației, să se înființeze o școală de stat confesională, și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, spune edilul.

Să recapitulăm: școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara, unde învață sunt câteva sute de preșcolari și elevi, este în prag de oprire a activității. Ea funcționează deja ilegal în clădirea de pe Bd. Rebreanu, doar prin bunăvoința PMT, pentru că perioada de patru ani prin care imobilul a fost cedat către Biserică a expirat de câteva săptămâni, iar un nou contract similar are șanse zero să mai fie încheiat între cele două părți! „Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a răspuns Robu, întrebat de ce, în 2014, a fost de acord cu cedarea gratuită a fostei școli către arhiepiscopie.

Primarul Timișoarei admite că, în cazul în care procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an preuniversitar, lucrurile ar putea fi complicate. „Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis edilul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:02 )

Împotriva firii ești tu Robule.

In lege nu se face nici o diferența între copii de stat sau privați.

Scoala fiind acreditata se bucura de aceleasi drepturi.

Unde se mai întâmpla ca din privat sa te faci de stat? Unde școlile de stat sunt mai bune ca cele private? Cu siguranța nu la noi.

Dacă nu toți părinții nu vor sa se transfere la scoala de stat?

Ca sa funcționeze scoala înseamnă costuri de peste 700.000 euro pe an care trebuie băgate in buget. Este rău ca acum scoala se descurca cu fonduri private?

Idiotule!

Teodor a spus: (iunie 15th, 2018 at 19:03 )

O acoala acreditata nu poate fi desfintata.

Cristian a spus: (iunie 15th, 2018 at 20:41 )

O scoala ca e de stat sau privată funcționează pentru copii. Și copiii nu sunt ded drept public sau drept privat. Sunt copii.

Mai ales ca taxa de 7-800 lei pe luna cu program de la 8 la 18 este ridicol de mică. Sunt after-schooluri care costa 1200 lei…. deci nu se îmbogățește nimeni de pe urma scolii.

Dar PSD și PNL și-au dat mâna sa distrugă cea mai buna scoala privată din Timisoara și chiar din Banat.

anteconbega a spus: (iunie 16th, 2018 at 08:22 )

Dacă un lucru merge bine, USL-ul lui ALDERobu trebuie să-l facă praf! Acum patru ani, vorba lui Lae, nu a vrut nimeni clădirea de pe Rebreanu. Acum o vrea „Grigore Moisil”! Sunt alte şcoli din Timişoara care nu mai au elevi, dar deţin spaţii berchet. Chiar, Primăria Timişoara nu ştie asta? Cât de tembel poţi fi să desfiinţezi o şcoală, câtă vreme analfabetismul funcţional trece de 40 la sută în Republica Populară Dragnea? După desfiinţarea liceului „Ion Mincu”, asta ar fi a doua instituţie de învăţământ din Timişoara terminată de guvernul PSD şi de slugile din teritoriu!

Andrei a spus: (iunie 16th, 2018 at 12:52 )

Robule, scolile de stat sunt „mai private” decat cele private. Ia spune, cati dintre invatatori taie chitante pentru after-school de 800ron pt 2-3 ore ?

Ionitza a spus: (iunie 16th, 2018 at 15:18 )

La desființarea liceului Ion Mincu a contribuit major și Inspectoratul Școlar Județean Timiș..

Sebastian a spus: (iunie 16th, 2018 at 16:09 )

Ce prostie! Oamenii aia au renovat complet scoala, au pus-o la punct, asta in conditiile in care statul si primaria au renuntat complet la cladire. Aici e opera inspectoarei generale, ruda lui Grindeanu, facuta mare inspectoare din educatoare. Ce magaria, Robule la asta chiar nu ma asteptam. Sa-ti fie rusine!

Macel a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:33 )

Sebastianeeeee,școala a fost renovată de Primarieeeee și cedată popilor GRATISSSS!!!!

Luci_Pop a spus: (iunie 16th, 2018 at 19:58 )

Macel tu sigur esti un postac penelist de cea mai joasa speta. Multa ue.

anteconbega a spus: (iunie 17th, 2018 at 13:53 )

Dom’le, eşti Macel, Măcel sau Marcel? Ori kăkă ori kăkă ori kăkă! Sebastian se scrie cu un singur e, altfel e un urlet necontrolat de partid. Freddy la primărie!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

trotinete

Adio biciclete violete, trotinete şi plimbări cu vaporetto pe Bega. Cele trei servicii se suspendă până la primăvară

Societatea de Trasnsport Public Timişoara anunţă că vremea rece de afară duce la închiderea temporară a serviciilor de transport public alternativ, cu bicicletele, trotinetele respectiv cu vaporaşele pe Bega. Mijloacele de deplasare aferente intră în depou, la reparaţii, iar serviciile vor fi reactivate la primăvară, când vremea o va permite. Timişoara rămâne, pentru următoarele luni,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adio biciclete violete, trotinete şi plimbări cu vaporetto pe Bega. Cele trei servicii se suspendă până la primăvară
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu îl invită pe Sorin Grindeanu înapoi în PSD

Noul preşedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri seara, că îl vrea înapoi în partid pe fostul premier Sorin Grindeanu. Exclus din PSD în perioada lui Liviu Dragnea, Grindeanu este acum preşedinte al ANCOM, acolo unde are probabil cel mai mare salariu din sistemul de stat, mult peste al preşedintelui sau premierului.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marcel Ciolacu îl invită pe Sorin Grindeanu înapoi în PSD
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social

Întreruperi de curent

Întreruperi de curent

E-Distribuţie Banat a programat pentru vineri, 6 decembrie, întreruperi de energie electrică după cum urmează: Timişoara: Str.Torac (p), Apateu (p), Pindului (p), Pomiculturii (p), Sever Bocu (p), Sfinţii Apostoli Petru si Pavel (p), J. Preyer (p), Crizantemelor (p), Mangalia (p), Capitan Damşescu (p) (09:00 - 17:00);
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întreruperi de curent

Economic vezi arhiva Economic

Demarează lucrările de construcţie la hotelul Radisson din Timişoara

Dezvoltatorul proiectului imobiliar care se construieşte la Timişoara, pe strada Take Ionescu, a anunţat că demarează lucrările la hotelul Radisson Blu. Noul hotel din Timișoara, ridicat sub unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul ospitalităţii, va fi finalizat în 2021, an în care orașul va fi Capitală Culturală Europeană. Hotelul va avea 160 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Demarează lucrările de construcţie la hotelul Radisson din Timişoara