Lui Robu îi place noul cod administrativ. De ce sunt pe merit indemnizațiile speciale pentru aleși

Noul Cod Administrativ, votat luni seară în parlament, este total pe placul primarului Nicolae Robu. Edilul nu va mai avea de furcă nici cu „grupul împotriva Timișoarei” și, în plus, este și de acord cu indemnizațiile pentru foștii edili, așa-numite pensii speciale.
cod administrativ
Deputații au adoptat, luni, proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali. Primarii și consilierii locali ar urma să aibă dreptul a face afaceri pe persoană fizică autorizată, după modelul parlamentarilor. Senatul a adoptat deja acest cod în 11 iunie, în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că deputații au avut votul decisiv. Actul a fost adoptat cu 175 de voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri. Conform noului cod administrativ, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor. Nu vor primi indemnizația de vârstă cei aleși înainte de 1992 și nici cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Pensia specială va fi în cuantum de 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată. De asemenea, dacă până acum era necesară o majoritate absolută, de două treimi, în cazul proiectelor de patrimoniu, de acum va fi suficientă majoritatea simplă, de jumătate plus unu. Aleșii locali vor avea și dreptul să aibă afaceri pe persoană fizică autorizată, fără a mai fi incompatibili.

Primarul Timișoarei este de acord cu noul cod administrativ. De altfel, el l-a interpelat pe Facebook pe președintele PNL, Ludovic Orban, cerându-i să le permită parlamentarilor liberali să voteze această lege, deși era contestată prevederea legată de pensiile speciale. „Codul Administrativ este din 2010, a fost inițiat de specialiști și acum a ajuns la rând. Nu a făcut PSD nimic. Nu era cazul ca PNL să se opună. PNL s-a comportat aproape exclusiv reactiv prin negarea a tot ce a venit de la PSD și nu s-a manifestat cu propria sa identitate și, Slavă Domnului, are o identitate foarte clară”, a declarat Nicolae Robu.

Edilului nu i se pare deplasată nici ideea de pensii speciale și spune că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. „Așa-numitele pensii speciale… eu nu am pledat pentru asta, dar salariul meu, acum, e unul rezonabil. Așa cum am spus în urmă cu câțiva ani, era o bătaie de joc ca primarul unui oraș ca Timișoara, cu atâtea responsabilități, primarul Clujului, Iașiului, Bucureștiului șamd să fie răsplătiți cu atât de puțin în condițiile atâtor restricții (…) Dacă s-ar fi crescut salariile, atât cât e normal să fie, și contribuțiile la fondul de pensii ar fi fost mai mari și nu s-ar fi ajuns ca oameni care servesc comunitatea ani de zile, supuși la o mulțime de restricții pe care un alt salariat nu le are, să obțină o pensie de mizerie. Despre asta este vorba, nu despre pensii de îmbuibeală. Nu am spus că nu sunt de acord, am spus că nu sunt un militant pentru ele. Nu este o denumire corectă, eu nu sunt ipocrit, este o denumire populistă, de propagandă”, a mai explicat acesta.

Pe de altă parte, modificarea legată de majoritatea simplă i se pare excelentă primarului Timișoarei. Vă reamintim, acesta a reclamat de mai multe ori atitudinea așa-numitului grup împotriva Timișoarei, format din consilierii municipali ai PSD, care n-a votat anumite proiecte. Ultima dată, chiar în plenul din 6 iulie, când proiectul care prevedea atribuirea către STPT a serviciului de întreținere a iluminatului public n-a trecut. „Păi nu este bine că-i așa? (…) Eu discut pe fond, cred că este bine ca atunci când e vorba de înstrăinarea patrimoniului sau de achiziționarea a noi elemente în patrimoniu să fie două treimi, dar nu pentru orice proiect care vizează patrimoniul să ai nevoie de două treimi”, a conchis Nicolae Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

cetățean a spus: (iulie 10th, 2018 at 20:29 )

Din mediul PNL am aflat că cel care a militat constant pentru votarea Codului Administrativ și a votat „pro”a fost deputatul Marilen Pirtea. Robu încearcă iarăși să tragă spuza pe turta lui. Poate, poate, intră în grațiile primarilor dizidenți. Dacă Orban întoarce foaia, Robu va suferi brusc de amnezie.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta

Prezent la Cluj, președintele Pro România, Victor Ponta, s-a declarat un susținător al Alianței Vestului (AVE), fondată de primarii municipiilor Arad, Cluj, Oradea și Timișoara. Fostul premier mai spune că numai idioții pot să creadă că cei patru primari care au fondat AVE vor să rupă România. Prezent la Cluj la o întrunire a Biroului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Datorită succesului de care s-au bucurat cursurile de formare organizate anul trecut în rândul firmelor și la solicitarea acestora, anul 2019 începe la CCIAT cu o serie de șase cursuri acreditate. În 2018, CCIAT a organizat 50 de cursuri, la care au participat 606 cursanți. Cursurile din acest an organizate de Direcția Formare și Perfecționare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră