Primăria Timişoara

Primăria Timișoara va fi renovată. Acum se caută proiectant

Imobilul de pe CD Loga 1, în care funcționează Primăria Timișoara, va intra în șantier. Se caută acum proiectant pentru reabilitarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei exterioare. Acesta va trebui să facă întâi expertiza clădirii. Contractul are o valoare maximă de peste 63.000 de euro.

De pe clădirea Primăriei Timișoara au căzut, până acum, de mai multe ori, ornamentele de sub acoperiș și numai șansa a făcut ca, până acum, să nu fie cineva rănit. Au fost chemați să intervină pompierii și cei de la Salvo, care au verificat, metru cu metru, tencuiala în partea superioară a clădirii, dar și elementele ornamentele, îndepărtând controlat tot ce părea în starea proastă. În 2016, primarul Nicolae Robu spunea că, în 2017, obligatoriu trebuie „prinsă” în buget reabilitarea clădirii. Nu s-a întâmplat însă nimic, iar în vara anului trecut a mai căzut încă o „tură” de ornamente.

Acum, municipalitatea scoate la licitație „servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru DALI+ET+AE+DTAC+PT, «Reabilitare fațadă și înlocuire tâmplărie exterioară la corp clădire Primăria Timișoara din b-dul C.D. Loga nr. 1». „În baza contractului vor fi prestate servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru DALI + ET + AE + DTAC + PT (…) astfel cum sunt acestea impuse în tema de proiectare și nota conceptuală”, se precizează în anunțul de licitație. Firma care va câștiga proiectul va trebui să facă întâi expertiza tehnică a clădirii, iar apoi să elaboreze documentația pentru DALI, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor și proiectul tehnic de execuție. Durata contractului este de 120 de zile, iar în prima fază, în 60 de zile, trebuie predate expertiza și DALI, iar apoi, proiectul tehnic și celelalte acte. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 august, ora 15, când va fi anunțat și câștigătorul.

Primăria Timișoara funcționează, din 1946, în clădirea care a găzduit Școala Comercială Română. Construcția imobilului a început în 1914, după planurile arhitectului Szekely Laszlo, dar, din cauza războiului, a fost finalizată abia în 1925. Finisajele exterioare au fost gata în 1929. Pot fi văzute și acum arcurile care încadrează ferestrele şi stucaturile cu motive româneşti, dar și streşinile late. Imobilul este monument istoric clasa B, înregistrat în Lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. „Intervențiile vor fi realizate cu păstrarea golurilor existente în fațadă. Nu se admite tâmplăria din plastic sau aluminiu. Se va respecta caracterul arhitectural al zonei și imobilului. Toate elementele de detalii arhitecturale valoroase, inclusiv accesorii existente vor fi restaurate sau refăcute identic pe bază documentară”, se precizează în tema de proiectare. Cel mai devreme șantierul ar putea începe anul viitor.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

10 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

11 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

11 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

12 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

12 ore ago