Primăria Timişoara

USR Timiș, întrebare pentru Robu: Dacă Primăria Timișoara are excedent, de ce nu are și bani?

Excedent bugetar, pe primul semestru, de peste 17 milioane de lei. Aceasta ar fi situația financiară la zi a Primăriei Timișoara, susține USR Timiș, care îl întreabă pe Nicolae Robu de ce, în aceste condiții, sunt greutăți la plata facturilor.

USR Timiș a analizat execuția financiară din acest a PMT și a ajuns la concluzia că unele lucruri nu „pușcă” defel cu declarațiile oficiale ale primarului Nicolae Robu. Ei au plecat de la afirmațiile recente ale edilului șef, care susține, de câteva săptămâni, că sunt dificultăți de plată. „Ceea ce a omis să ne spună domnul Robu, public, este de ce s-a ajuns în această situație (…) Analizând evoluția bugetului Primăriei Municipiului Timișoara din anul 2014 până în prezent, se observă o scădere, de la an la an, a veniturilor totale la bugetul local. Venituri care anul acesta sunt cu 20,69% mai mici față de veniturile totale bugetare din 2014. În aceeași perioadă, cheltuielile de funcționare ale Primăriei Municipiului Timișoara și a unităților subordonate au crescut substanțial, iar în acest an s-au bugetat cheltuieli operaționale mai mari cu 31,75% față de cheltuielile operaționale bugetate în anul 2014. Evident că bugetul pentru investiții a scăzut considerabil în fiecare an (…) Concluzia evidentă este că în ultimii ani Timișoara a produs mai puțin, a cheltuit mai mult și, implicit, are tot mai puțini bani pentru investiții. Urmând acest trend, este doar o chestiune de timp până când se ajunge la o situație financiară extrem de dificil de gestionat. Astfel, o întrebare legitimă este ce a făcut administrația locală pentru a redresa această situație?”, spun cei de la USR. Conform acestora, în 2018, în PMT și unitățile subordonate, venitul mediu brut/salariat se situează între 4.430 lei și 6.050 lei/lună.

Interesant este însă altceva. USR-iștii au calculat și au ajuns la concluzia că execuția bugetară pe primele 4 patru luni ale anului arată venituri de 406,77 milioane lei și cheltuieli de 391,80 milioane lei. Deci un plus de 14,97 milioane de lei. „Cam de pe atunci domnul Robu începuse să transmită public mesajul că Primăria Municipiului Timișoara se află în dificultăți financiare. Dacă analizăm execuția bugetară a Primăriei Municipiului Timișoara pe primul semestru, se observă că veniturile Primăriei Municipiului Timișoara sunt de 580,18 milioane lei, iar cheltuielile de 562,85 milioane lei. Există deci un excedent de 17,27 milioane lei, mai mare decât cel de la finalul lunii aprilie”, continuă cei de la USR.

„În condițiile în care execuția bugetară este pe excedent, domnule Robu, îngăduiți-ne să vă întrebăm cum de Primăria Municipiului Timișoara are aceste dificultăți financiare? Ce anume din finanțele Primăriei Municipiului Timișoara nu merge bine? Care sunt plățile pe care Primăria Municipiului Timișoara nu le poate onora în condițiile unui excedent bugetar? Sau, domnule Robu, execuția bugetară comasată a Primăriei Municipiului Timișoara la primul semestru nu reflectă realitatea financiară?”, concluzionează reprezentanții USR. Aceștia îi solicită edilului să le spună timișorenilor care este realitatea: cea comunicată de el sau cea relevată de execuțiile bugetare ale PMT?

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago