Nu-i așa că doreați să oferiți cuiva un breloc de placaj traforat, cu sigla unei mărci de automobile? Aveți cumva nostalgia suportului de șervețele pe care îl făceați la ora de lucru manual? Le găsiți acum în centrul Timișoarei, unde o firmă din Harghita a convins primăria că vinde cele mai potrivite suveniruri.
Brelocuri cu mărci de automobile sau cu texte de genul „Cheia tatălui” și „Cel mai bun profesor”, măiastru realizate din placaj traforat. Măciuci și șoareci din lemn. Farfurii și cutii din lemn cu Vlad Țepeș. E oferta de suveniruri cu și despre Timișoara, pe care o puteți găsi la cel mai nou stand deschis în Piața Victoriei. Am spus Timișoara? O găsiți pe căni imprimate cu niște colaje foto kitsch, pe diverse modele de tablouri cu… termometre, pe suporturi de șervețele sau pe magneți de frigider, făcuți din placaj, cu sau fără termometre, după preferințele cumpărătorului. Găsiți și montaje cu termometre și potcoave, iar cele mai ieftine sunt 15 lei.
Standul pe roți aflat în Piața Victoriei este cea mai nouă găselniță turistică pentru care Primăria Timișoara a oferit aviz de funcționare. El aparține unei întreprinderi individuale din Corund, județul Harghita, care are ca obiect de activitate „fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodăresc și ornamental”. Este același comerciant care, în timpul târgurilor de Crăciun și de Paște, are, pe platoul din fața Operei, în spatele ceasului, un stand cu papuci, oale și ciorapi de lână. „Bicicleta” cu suveniruri nu va rămâne însă singură multă vreme, pentru că urmează să apară și una cu băuturi răcoritoare și cafea. „Acordul de funcționare ambulant a fost emis la solicitarea operatorului economic pe numele Hegedus Maria Întreprindere Individuală. Vă aducem la cunoștință că a mai fost emis, la solicitarea expresă a agentului economic, acord de funcționare ambulant pentru activitatea de preparare și servire a băuturilor calde și reci într-un stand mobil”, spun reprezentanții PMT.
Cum a ajuns o firmă din Harghita să aibă monopol pe suveniruri în Piața Operei? Probabil că datorită spiritului întreprinzător extraordinar, care l-a făcut pe comerciant să meargă să ceară aviz de la PMT. Să nu vă imaginați că a fost organizată vreo licitație anunțată undeva, la care să se fi înscris și alți doritori. Avizul a fost eliberat în baza unei HCL din 2011, care reglementează comerțul stradal, conform căreia mobilierul urban pentru comercializarea diverselor produse se poate amplasa „fără licitație publică, dar cu o suprafață nu mai mare de 6 mp, cu condiția să nu afecteze circulația pietonală și activitatea societăților învecinate, iar produsele expuse spre vânzare să corespundă profilului de activitate desfășurat la punctul de lucru respectiv”. Cât se plătește? 3 lei /mp /zi, taxa „pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comerțului în standuri situate de-a lungul drumurilor publie, în parcări, în chioșcuri, tonete amplasate de-a lungul drumurilor publice, rulote etc”. În total, cel mult 540 de lei pe lună. Și-un amendament: apărătoarea bicicletei cu suveniruri a fost înlocuită între timp cu una de culoare deschisă.
Zero kilometri de autostradă și drum expres! Aceasta este cea mai mare „realizare” a lui…
Societatetea Horticultura scoate la licitație cu strigare două spații comerciale situate în zone circulate din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 14.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial…
Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023…
A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte…