Primăria Timişoara

Inscripție în loc de baricadă, pe Calea Martirilor. Robu: Garantez că vom marca memoria Revoluției din 1989

Placă de marmură, cu o inscripție specială – încă nu se știe exact ce și cum. Primarul Nicolae Robu promite însă că anul viitor vom avea, pe Calea Martirilor, la baricadă, o lucrare dedicată eroilor căzuți pentru libertate în Decembrie 1989.

Uriașa structură metalică de la intersecția Calea Martirilor – Prezan este deja amintire. Ea a fost demolată total acum aproape două săptămâni, așa cum dorea, încă de astă-primăvară, primarul Nicolae Robu. Edilul este, de altfel, și cel care a explicat cât de potrivită a fost decizia de a pune la pământ vechea baricadă, așa cum era ea cunoscută în „folclorul” local. „Era un pericol pentru viețile oamenilor! Un mare pericol! Cei ce au realizat-o au fost pur și simplu iresponsabili! Mă bucur că am desființat-o la timp”, scria primarul, pe Facebook. În perioada în care demolarea era pe ultima sută de metri au apărut și primele voci care au acuzat administrația locală că nu face decât să distrugă un simbol pentru Revoluția din Decembrie 1989.

Primarul Nicolae Robu spune acum că demolarea a prevenit un posibil accident, care s-ar fi putut solda cu o tragedie. „E prea mult să spunem că baricada a fost simbolul Revoluției. S-au întâmplat acolo lucruri importante, inclusiv tragice. Noi trebuie să ducem mai departe memoria celor care au murit, alții și-au riscat viața pentru libertate. Asta trebuie s-o facem. Dar lucrul acesta nu era potrivit să fie făcut menținând acel obiect care reprezenta și un pericol. Nici nu ne-am dat seama cât de mare era pericolul efectiv. Abia când s-a intervenit pentru a se face pregătirile pentru demolare, pentru desființare, s-a văzut cât de superficial au lucrat cei ce-au realizat-o”, a explicat acesta, pentru deBanat.ro. Din punctul de vedere al edilului nu încape comparație între această structură și cea de pe Calea Lugojului, care, după o reabilitare de 50.000 de euro, s-a prăbușit în timpul furtunii de acum un an, zdrobind un tânăr. „Nu a fost mai bine făcută nici într-un caz (decât porțile de pe Calea Lugojului și Calea Aradului, demolate între timp – n.r.). Haideți să ne uităm că au fost copaci sănătoși smulși din rădăcini la acea furtună și alături erau copaci șubrezi care au fost neafectați. Au fost niște vârtejuri, au fost variații foarte mari ale vitezei vântului pe zone restrânse, dacă ar fi fost expusă la aceleași solicitări această poartă… S-au îngrozit cei care au urcat în ea. S-a lucrat două zile să se sudeze țevile, pentru a nu se decupla în momentul în care se deconectează”, a completat Robu.

Și totuși… Memoria Revoluției din 1989 nu se va șterge din geografia Căii Martirilor. Pe unul dintre stâlpii vechii baricade era un desen foarte sugestiv care comemora eroii Timișoarei, realizat, e adevărat, undeva după 2010 și dispărut între timp. Locul va fi marcat, promite primarul, cum se cuvine. „Nu prin păstrarea unui obiect care reprezenta un pericol pentru vieților oamenilor și, în plus, arăta și foarte rău. Ci printr-o inscripție pe care o vom face pe o tablă, probabil din marmură. O să vedem. Nu vă pot spune acum exact cum vom marca memoria acelor evenimente și acelor oameni, dar vă garantez că vom face lucrul acesta. Nici o clipă nu m-am gândit că nu vom face asta. La anul se va finaliza”, a conchis Nicolae Robu. Pe 17 decembrie 1989, la intersecția Căii Girocului cu strada Lidia, 5 tancuri plecate spre oraș din Giroc au fost blocate de demonstranții din această zonă, care au construit acolo o baricadă. Pentru că oamenii erau în stradă, și încă în număr foarte mare, militarii trimiși de la o unitate militară din Calea Lugojului să recupereze tancurile au deschis focul. Au căzut atunci secerate primele vieți. Primăria Timișoara intenționa, la 25 de ani de la Revoluție, să ridice un monument de mari dimensiuni, întru aducere aminte. El nu a fost făcut însă niciodată.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

11 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

14 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

14 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

14 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

14 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

15 ore ago