Sănătate

Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, la 25 de ani. Urmează o secție de chirurgie pediatrică

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara a împlinit 25 de ani de la înființare, moment în care se fac demersuri pentru înființarea unui compartiment de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Peste 1.000 de copii se nasc în România într-un an cu malformații congenitale.

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au fost internați, anul trecut, aproape 8.000 de pacienți. În jur de 40% au fost urgențe. La unitatea sanitară de la Pădurea Verde, unde vin pacienți din toată țara, se fac acum demersuri pentru înființarea unei secții pediatrice, pentru tratarea copiilor cu probleme cardiovasculare. Secția va avea bloc operator, 12 paturi plus alte patru destinate Terapiei Intensive, bloc de sterilizare și tot ce trebuie. Pentru a realiza aceste lucruri și altele necesare este nevoie de aproximativ 1,3 milioane de euro. Spațiul există deja – două etaje în cadrul spitalului.

„În fiecare an, peste 1.000 de copii se nasc cu malformații congenitale. Rămâne un necesar foarte mare de operații pe cord la nou-născuți. Ministerul Sănătății ne-a acceptat structura administrativă pentru acest departament. Din punct de vedere legal putem desfășura aceste activități– urmează celelalte etape – dotarea blocului operator, fie din banii care-i vom obține din proiecte, fie din bani de la Ministerul Sănătății. Există promisiuni că prin proiecte cu Banca Mondială se vor obține fondurile necesare”, spune dr. Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Pentru modernizarea întregului spital este nevoie de suma totală de 2 milioane de euro. În 2017, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara au avut loc 865 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, din care 206 au fost intervenţii complexe.

„Media de spitalizare este undeva la trei zile și jumătate, este un volum imens de muncă. Avem o continuitate, salvăm vieți în fiecare zi și vrem ca această zonă de țară să aibă cea mai bună cardiologie posibilă”, a declarat doctorul Dan Gaiță, coordonatorul cercetării la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 18 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

17 minute ago

Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…

13 ore ago

Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia

Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…

14 ore ago

Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…

15 ore ago

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…

16 ore ago

Întreruperea furnizării apei în Jimbolia

În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…

16 ore ago