Invatamant

Premieră Microsoft la Universitatea de Vest: laborator in cloud pentru studenți și profesori

La Universitatea de Vest este funcțional primul laborator de tehnologii in cloud din România. Lansat de Microsoft, acesta oferă studenților, profesorilor și cercetătorilor acces la resurse computaționale și putere de calcul nelimitate.

Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” creează un laborator de informatică in cloud ce poate răspunde oricăror nevoi de curriculum sau cercetare. Laboratorul de la UVT poate fi folosit atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare, cât și pentru start-up-uri de tehnologie prin care să de dezvolte platforme noi. „Universitatea de Vest e prima universitate din România la care Microsoft implementează acest laborator, tocmai datorită apetitului de modernizare a procesului de predare-învățare și a deschiderii spre inovație în beneficiul studenților și al profesorilor. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor Net Brinel, dedicat mediului universitar din România cu expertiză și echipe specializate de peste 25 de ani, și Avaelgo, care va sprijini dezvoltarea proiectului prin organizarea de workshop-uri periodice în ceea ce privește tehnologia Cloud Microsoft”, spune Marilena Ionașcu, director educație pentru Microsoft Romania.

Sistemul este construit pe un concept „on-demand”, astfel că utilizatorii își pot crea singuri infrastructura necesară. Mai mult, fiind vorba de instrumente cloud, acestea sunt create virtual și sunt utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului. „Parteneriatul cu Microsoft se materializează printr-un nou proiect comun. Facem tot posibilul să ținem pasul cu schimbările în tehnologie, iar cea mai bună metodă este să lucrăm împreună cu marile nume din domeniu. Potrivit unor statistici, până în anul 2030 s-ar putea ca 80% din actualele meserii să nu mai existe, apărând altele noi. Tocmai de aceea, depunem eforturi în a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului”, a declarat, la rândul lui, Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

3 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

4 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

4 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

4 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

5 ore ago