Unde mergem

Acsinte.100: despre viață, prin ochiul unui fotograf de război / FOTO

Povești nemaivăzute de pe front, dar nu numai, surprinse de neobositul obiectiv al lui Costică Acsinte, vor putea fi admirate, în premieră la Timișoara. Acsinte.100v, expoziția cu fotografii din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, timp de patru zile în orașul de pe Bega.

Expoziția Acsinte.100 cuprinde exact 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Ea are și o inedită componentă multimedia: fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor sunt însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front, fragmente din volumul „Scrisori de pe front”, alcătuit de Mirela Florian.

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte. A lăsat peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

Fotografiile care prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt „descrise” de vocea lui Mircea Dinescu, care povestește despre copilăria și adolescența sa, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Expoziția Acsinte.100 va fi deschisă, în perioada 12-15 noiembrie, la Misc. Arts Center, Splaiul Nicolae Titulescu, la vechea Fabrică de Țigări, în intervalul orar 17 – 20. Vernisajul este programat duminică, 11 noiembrie, începând cu ora 19. Acsinte.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului. Intrarea este liberă.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

9 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

12 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

13 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

13 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

14 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

15 ore ago