Social

Intervenție de urgență la Turnul de pază de la Banloc. Cu Ambulanța pentru Monumente

Două mori și-o biserică. Acum, un castel. Mai exact, un turn de castel. Ambulanța pentru Monumente pregătește o nouă intervenție de punere în siguranță, ultima din acest an. Se întâmplă în Banloc și puteți da și voi o mână de ajutor.

Ambulanța pentru Monumente și-a început intervențiile de urgență în luna iulie, la moara Îndărătnica de la Perete, din complexul de la Rudăria. În august a venit rândul bisericii de lemn din Jupănești, iar în octombrie voluntarii pasionați de istoria acestei părți de țară au ajuns la Ibulcina, comuna Prigor, în judeţul Caraş-Severin, unde s-a lucrat la o moară care macină pentru animale.

Ultima intervenție din acest an are loc peste câteva zile, de această dată mult mai aproape de Timișoara. „Ținta” este turnul de pază de la Banloc, din imediata vecinătate a drumului DN 59B, între Deta şi Banloc. Pe vremuri, el se afla la marginea proprietății deținute de familia Karacsonyi, care avea în proprietate și castelul. Turnul a fost construit la finele secolului al XIX-lea și este abandonat de mai bine de 70 de ani, fiind avariat de cutremurul din 1991.

„Una dintre problemele majore este faptul că acoperişul său de tip terasă, nu este protejat în nici un fel de ploi şi ninsori, motiv pentru care, Ambulanţa pentru Monumente Banat, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a hotărât să dea o mână de ajutor. Facem apel aşadar, la voluntarii noştri, pentru ultima oară anul acesta. Cu sprijinul primăriei din localitate vom asigura cazarea şi masa participanţilor. Cei interesaţi să participe trebuie să aibă la ei încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Intervenția de la Banloc este programată în perioada 15-20 noiembrie. Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. Dacă vreți să participați, sunteți rugaţi să vă confirmați prezenţa la numerele de telefon 0740-351.386, stud. arh. Mircea Braje, 0748-646.863, stud. arh. Adrian Bancoş.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

12 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

13 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

17 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

18 ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

18 ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

18 ore ago