Social

Intervenție de urgență la Turnul de pază de la Banloc. Cu Ambulanța pentru Monumente

Două mori și-o biserică. Acum, un castel. Mai exact, un turn de castel. Ambulanța pentru Monumente pregătește o nouă intervenție de punere în siguranță, ultima din acest an. Se întâmplă în Banloc și puteți da și voi o mână de ajutor.

Ambulanța pentru Monumente și-a început intervențiile de urgență în luna iulie, la moara Îndărătnica de la Perete, din complexul de la Rudăria. În august a venit rândul bisericii de lemn din Jupănești, iar în octombrie voluntarii pasionați de istoria acestei părți de țară au ajuns la Ibulcina, comuna Prigor, în judeţul Caraş-Severin, unde s-a lucrat la o moară care macină pentru animale.

Ultima intervenție din acest an are loc peste câteva zile, de această dată mult mai aproape de Timișoara. „Ținta” este turnul de pază de la Banloc, din imediata vecinătate a drumului DN 59B, între Deta şi Banloc. Pe vremuri, el se afla la marginea proprietății deținute de familia Karacsonyi, care avea în proprietate și castelul. Turnul a fost construit la finele secolului al XIX-lea și este abandonat de mai bine de 70 de ani, fiind avariat de cutremurul din 1991.

„Una dintre problemele majore este faptul că acoperişul său de tip terasă, nu este protejat în nici un fel de ploi şi ninsori, motiv pentru care, Ambulanţa pentru Monumente Banat, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a hotărât să dea o mână de ajutor. Facem apel aşadar, la voluntarii noştri, pentru ultima oară anul acesta. Cu sprijinul primăriei din localitate vom asigura cazarea şi masa participanţilor. Cei interesaţi să participe trebuie să aibă la ei încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Intervenția de la Banloc este programată în perioada 15-20 noiembrie. Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. Dacă vreți să participați, sunteți rugaţi să vă confirmați prezenţa la numerele de telefon 0740-351.386, stud. arh. Mircea Braje, 0748-646.863, stud. arh. Adrian Bancoş.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

12 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

14 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

15 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

17 ore ago