Social

Intervenție de urgență la Turnul de pază de la Banloc. Cu Ambulanța pentru Monumente

Două mori și-o biserică. Acum, un castel. Mai exact, un turn de castel. Ambulanța pentru Monumente pregătește o nouă intervenție de punere în siguranță, ultima din acest an. Se întâmplă în Banloc și puteți da și voi o mână de ajutor.

Ambulanța pentru Monumente și-a început intervențiile de urgență în luna iulie, la moara Îndărătnica de la Perete, din complexul de la Rudăria. În august a venit rândul bisericii de lemn din Jupănești, iar în octombrie voluntarii pasionați de istoria acestei părți de țară au ajuns la Ibulcina, comuna Prigor, în judeţul Caraş-Severin, unde s-a lucrat la o moară care macină pentru animale.

Ultima intervenție din acest an are loc peste câteva zile, de această dată mult mai aproape de Timișoara. „Ținta” este turnul de pază de la Banloc, din imediata vecinătate a drumului DN 59B, între Deta şi Banloc. Pe vremuri, el se afla la marginea proprietății deținute de familia Karacsonyi, care avea în proprietate și castelul. Turnul a fost construit la finele secolului al XIX-lea și este abandonat de mai bine de 70 de ani, fiind avariat de cutremurul din 1991.

„Una dintre problemele majore este faptul că acoperişul său de tip terasă, nu este protejat în nici un fel de ploi şi ninsori, motiv pentru care, Ambulanţa pentru Monumente Banat, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a hotărât să dea o mână de ajutor. Facem apel aşadar, la voluntarii noştri, pentru ultima oară anul acesta. Cu sprijinul primăriei din localitate vom asigura cazarea şi masa participanţilor. Cei interesaţi să participe trebuie să aibă la ei încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Intervenția de la Banloc este programată în perioada 15-20 noiembrie. Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. Dacă vreți să participați, sunteți rugaţi să vă confirmați prezenţa la numerele de telefon 0740-351.386, stud. arh. Mircea Braje, 0748-646.863, stud. arh. Adrian Bancoş.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

2 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

2 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

9 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

12 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

13 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

15 ore ago