Avem atât de multe povești, dar, dacă nu avem grijă de ele, le vom pierde. Asta vor să împiedice tinerii de la Ambulanța pentru Monumente Banat, care își propun să salveze, în așteptarea unor vremuri mai bune, multe povești din această parte de țară. Prima intervenție e la Moara Îndărătnica de la perete de la Rudăria.
Ambulanţa pentru Monumente Banat, un proiect finanţat din Timbrul de Arhitectură de către Ordinul Arhitecţilor din România, a plecat la drum în 2018. Vorbim despre o „extensie” a proiectului cu acelaşi nume care face intervenţii de urgenţă, salvând, de câţiva ani buni, monumente în Transilvania și care-și propune să se extindă treptat în toată țara. Proiectul este coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin. Primele opriri ale „ambulanței” sunt programate în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, pentru câteva intervenţii de urgenţă în aceste două judeţe.
Echipajul „ambulanței” se află în aceste zile într-unul dintre cele mai interesante locuri din Banat. Este vorba despre satul Rudăria, comuna Eftimie Murgu, în complexul de mori de apă tradiționale. „Moara Îndărătnica de la perete” este, probabil, cea mai veche moară de la Rudăria, dar este într-o stare avansată de degradare. Abandonată după o viitură care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, „Îndărătnica” a decis să reziste până când va putea să macine din nou. Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de tinerii de la Ambulanța pentru Monumente Banat va lucra şi un meşter şiţar din sat, care îi va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic, dar sunt așteptați, până pe 12 iulie, și alți voluntari. Intervenţia este sprijinită de Primăria Eftimie Murgu, care va asigura inclusiv masa şi cazarea în sat. „Proiectul nostru se bazează pe voluntariat şi implicarea comunităţilor locale. Ambulanţa pentru Monumente Banat îşi propune să facă proiecte de punere în siguranţă şi intervenţie de urgentă, având, mai degrabă, scopul de a resuscita, prelungind şi salvând viaţa unui monument, pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este mobilizarea comunităților în prezervarea și valorificarea patrimoniului imobil ca marcă a identității lor culturale”, transmit cei de la asociație.
Comentarii prin facebook