Primăria Timişoara

Strada Grigore Alexandrescu, încă blocată în hârtii. Se modifică devizul, poate la anul începe și șantierul

Poate în 2019. Atunci ar putea începe mult promisul șantier de amenajare a străzii Grigore Alexandrescu. În viitorul plen al CL va fi actualizat prețul lucrării, care va crește cu aproximativ 100.000 de euro. Primăria promite o stradă civilizată de cel puțin patru ani.

Strada Grigore Alexandrescu, aflată între Calea Torontalului și Calea Aradului, are două benzi, dar nu are trotuare și nici iluminat public. În zonă au fost ridicate, în ultimii ani, mai multe blocuri, iar oamenii se plâng de condițiile în care sunt nevoiți să circule. De ani buni, primăria promite o amenajare de secol XXI, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Există, din 2014, un proiect care prevede modernizarea și extinderea acestei străzi, inclusă în Inelul IV de circulație al Timișoarei. În 2015, municipalitatea promitea că, până în 2018, acest inel IV va fi finalizat, iar în bugetul pe 2015 fusese prevăzută chiar și suma de 2 milioane de lei pentru „modernizarea tronsonului Grigore Alexandrescu între Calea Torontalului și Calea Aradului”. În septembrie 2017, primarul Nicolae Robu anunța că lucrurile au intrat pe drumul normal. „Vom face această stradă când se face Inelul IV, până atunci nu putem să facem intervenții. Suntem într-o anumită întârziere, a fost nevoie să se facă un proiect de măsurători cadastrale pe tronsonul Calea Lipovei – UMT. Am înțeles că e gata lucrarea respectivă, întrucât s-a ajuns la nevoia de a stabili cu precizie grănițuirea, ea fiind anterior stabilită cu mijloacele epocii trecute, cu capra, cu pasul, cu ochiul (…) În 2018 atacăm Inelul IV 100%, cel puțin strada aceasta”, explica edilul.

Lucrarea n-a început încă și, la cum arată lucrurile, cel mai devreme în 2020, timișorenii care locuiesc pe strada Grigore Alexandrescu s-ar putea bucura de condiții decente de trafic. În februarie 2018, consilierii locali aprobau studiul de fezabilitate aferent obiectivului investiție „Modernizarea str. Grigore Alexandrescu, tronson Calea Torontalului – Calea Aradului”, la o valoare de 9,4 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, cu tot cu TVA. Aleșii au fost de acord și cu elaborarea proiectului tehnic și a documentației de execuție, necesare pentru lansarea licitației de execuție. Durata estimată a realizare a investiției era de 10 luni, din care 8 alocate exclusiv construcției.

Nu s-a întâmplat însă nimic din toate acestea. Mai mult, în plenul de vineri, 16 noiembrie, al CL, aleșii au pe ordinea de zi un proiect care prevede „aprobarea actualizării devizului general din cadrul Studiului de Fezabilitate aferent obiectivului investiție «Modernizarea str. Grigore Alexandrescu, tronson Calea Torontalului – Calea Aradului»”. „Având în vedere modificările legislative survenite după elaborarea SF și ținând cont de rata inflației, este necesară actualizarea devizului general din cadrul documentației tehnico-economice faza SF (…) Datorită actualizării, valoarea investiției, conform devizului general, este eestimată la 10,15 milioane lei, respectiv 2,2 milioane de euro”, este notat în referatul proiectului.

După ce proiectul va trece, se va putea trece la realizarea documentației necesare pornirii licitației în urma căreia să fie desemnat un constructor, Dacă totul merge bine, în cel mai fericit caz, șantierul ar putea începe la jumătatea anului 2019. Dacă termenele vor fi respectate, el ar putea fi gata în 2020. La finele lucrărilor, strada Grigore Alexandrescu va avea două benzi de circulație pe sens, trotuare, piste de biciclete, locuri de parcare, zone verzi și un sens giratoriu la intersecția cu Calea Torontalului.

Date tehnice amenajare str. Grigore Alexandrescu

Suprafață stradă + girație – 17.220 mp
Suprafață piste cicliști – 1.806 mp
Suprafață trotuare – 3.433 mp
Suprafață zone verzi – 8.550 mp
Podeț – 24 m
Canalizare – 1.325 m
Rețea alimentare cu apă – 300 m
Canalizație subterană pentru rețele de comunicații – 1.325 m

Primarul Nicolae Robu anunța, zilele trecute, că în 2019 se va lucra din greu la Inelul IV, din care face parte și strada Grigore Alexandrescu. „O lucrare la care vom putea progresa de la anul este Inelul IV. Din păcate n-am putut să ajungem la înțelegere cu Romsilva, mergem pe alt traseu în acea zonă în care ne-am blocat, traversăm proprietatea Continental, care a cumpărat tot ce era acolo de la UMT, cu proprietarul UMT nu ne-am putut înțelege. Cu cei de la Continental se pare că ne înțelegem și atunci de la anul vom trage tare pe Inelul IV”, spunea edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

6 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

9 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

9 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

12 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

13 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

14 ore ago