Diverse

Cooperare în domeniul turismului, din fonduri europene, între Jimbolia și Cărpiniș – România și Csanádpalota – Ungaria

În data de 1 Decembrie 2018 a început implementarea proiectului: Provocări comune – soluții comune: coperare instituțională în domeniul turismului”, acronim: ProTourism, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, cod eMS ROHU – 300. Partenerii proiectului sunt: orașul Jimbolia – lider de proiect și comuna Cărpiniș – partener 2 – din România și orașul Csanádpalota – partener 3 – din Ungaria.

Cele trei localități și-au extins domeniul de cooperare, pe lângă cel cultural, și în acela al turismului. Localitățile sunt foarte asemănătoare atât din punct de vedere al dezvoltării socio-economice cât și din cel al atracțiilor turistice proprii. Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea cooperării dintre administrațiile publice participante în proiect în domeniul turismului – mai exact, dezvoltarea promovării turismului local și regional.

Acest proiect va dezvolta capacitatea instituțională a autorităților publice locale implicate în proiect, după cum urmează:

  • Dezvoltarea resurselor umane prin ateliere de lucru și schimb de experiență;
  • Dezvoltarea infrastructurii prin achiziționarea de echipamente și prin realizarea unor lucrări la scară mică;
  • Realizarea de materiale destinate promovării turismului.

Bugetul proiectului se ridică la suma de 209.368,00 de euro din care 177.962,80 de euro de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și este împărțit după cum urmează: Jimbolia are un buget de 82.419,00 euro, Cărpiniș 57.064,00 euro și Csanádpalota 69.885,00 euro.

Șirul evenimentelor organizate în cadrul proiectului a fost deschis în data de 5 februarie 2019, prin conferința de presă găzduită la Jimbolia, la Casa de Cultură, în cadrul căreia partenerii au prezentat proiectul în detaliu. Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte commune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Share
Published by
Dan Oancia

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago