Studenţii timişoreni de la Facultatea de Artă şi Design s-au dovedit a fi extrem de plini de idei, creând 18 tablouri extrem de reuşite folosind… adezivi şi chitul de rosturi colorate. Ei au participat la singura competiție de tablouri mozaic dedicată studenților de la această instituţie de învăţământ superior, inițiată de Mapei România. Concursul timişorean a fost o premieră, fiind pentru prima dată când ideea se extinde la nivel național și ajunge la Timișoara, după ce a fost realizată deja cu studenţii bucureşteni.
Mapei România, unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de adezivi și produse chimice pentru construcții, a acordat miercuri la Timişoara, premiile Competiției Culorilor Mapei – o inițiativă de susținere și încurajare a tinerilor artiști plastici, din cadrul facultăților de Arte și Design. Concursul nu este la prima ediţie. Au avut loc deja trei, în parteneriat cu UNARTE București, acestea fiind un adevărat succes. Competiția Culorilor Mapei este prima de design axat pe antica tehnică a mozaicului, iar acum a ajuns și la Timișoara.
Peste 20 de studenți ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest, aflați sub coordonarea lui Matei Gaspar, lector în cadrul facultăţii amintite, au înscris mai multe lucrări în Competiția Culorilor Mapei – un concurs de tablouri mozaic menit să stimuleze creativitatea studenților și să readucă în atenție arta mozaicului – o formă de artă extrem de versatilă, care prin complexitate și multitudinea formelor pe care le poate îmbrăca, complimentează cu succes orice tip de ambient. Studenților participanți la concurs li s-a cerut să realizeze câte un tablou mozaic de dimensiunea 100 cm x 70 cm, folosind adezivii și chiturile colorate Mapei pentru placări ceramice și din piatră naturală. Ideile puse în practică au uimit prin calitate şi inventivitate. Au fost lucrări volumetrice, picturi realizate cu aceste materiale, mozaicuri extrem de bine realizate.
Cei trei câștigători din Timișoara au fost premiaţi pe 17 aprilie, în urma unei jurizări extrem de complexe, parte a unui vernisaj inedit, găzduit de Facultatea de Arte și Design din Timișoara.
„Suntem în cel de-al treilea an al Competiției Culorilor Mapei, și rezultatele de participare de până acum ne indică faptul că există o deschidere fantastică din partea studenților, cât și a profesorilor pentru reinterpretarea aceastei forme de artă străveche – arta mozaicului. Am avut deosebita plăcere ca în cei trei ani de când dezvoltăm această competiție să întâlnim tineri extrem de talentați, care au reinterpretat arta mozaicului în maniere absolut surprinzătoare. Iar acest fapt ne confirmă că România este pe mâini bune, îndemnându-ne totodată să continuăm și să dezvoltăm această inițiativă cu noi componente, mergând către și mai mulți studenți, din alte orașe ale țării. În Timișoara competiția a fost primită cu mult interes, am avut lucrări extrem de bune înscrise în concurs. Există potențial, iar rolul nostru asumat este acela de a încuraja, prin astfel de demersuri, viitoarele generații de designeri ai României și de a-i ajuta să se afirme și să se manifeste artistic” a declarat Florin Ciobanu, Director General Mapei Romania.
„Este o inițiativă pe care o salutăm și pe care ne-o dorim an de an, astfel încât tot mai mulți studenți de-ai noștri să aibă posibiltatea de a-și testa creativitatea și de a exersa această artă a mozaicului, adusă în context actual. Competiția Culorilor Mapei propune un exercițiu extrem de util pentru studenți, din toate punctele de vedere: creativ, artistic, tehnic, uman, fiind genul de provocare pe care o așteptam și pe care o încurajăm”, a specificat Matei Gaspar de la Facultatea de Arte si Design din cadrul UVT.
Evenimentul realizat cu studenţii timişoreni nu se încheie aici. Lucrările realizate vor vizita România, în cadrul unei expoziţii itinerante, pentru ca ulterior să fie licitate, iar sumele adunate să fie donate într-un scop caritabil, am transmis organizatorii concursului.
Cea de-a doua etapă a Competiției Culorilor Mapei 2019, va avea loc în luna iunie, la București, alături de UNARTE.
Mapei unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de adezivi și produse chimice pentru construcții, cu peste 25.000 de tone de produse livrate zilnic. Înființat în 1937 în Milano-Italia, grupul cuprinde astăzi 81 de fabrici în 35 țări din întreaga lume și 10.000 de angajați. Compania înregistrează o cifră de afaceri de 2.5 mld. Euro și investește anual 5% din venituri în cele 31 Centre de Cercetare-Dezvoltare, în care lucrează 900 specialiști. Bazele filialei românești au fost puse în 2006 prin înființarea MAPEI România, ca parte din strategia de internaționalizare a grupului. Portofoliul MAPEI România cuprinde peste 500 produse, iar la nivel de business înregistrează o cifră de afaceri de peste 15 milioane Euro.
Între frumoșii ani 1996-2014, trei funcționari ai municipalității timișorene au semnat, fiecare după putință și…
Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…