Judete

Sorin Grindeanu avertizează: tăierea reţelelor de comunicaţii poate duce la situaţii critice

Minunatele acţiuni ale primarului Nicolae Robu şi a sa ghiliotină anti-cabluri aeriene, a atras atenţia fostului viceprimar al Timişoarei, Sorin Grindeanu. În calitate actuală de preşedinte al ANCOM, el atrage atenţia asupra reglementărilor legale în domeniu şi a problemelor pe care asemenea acţiuni ale municipalităţii le produce.

Sorin Grindeanu și Nicolae Robu

Acţiunile prin care Primăria Timişoara a trecut la tăierea cablurilor de acces la comunicaţii de pe străzile oraşului, după ce le-a cerut operatorilor de specialitate să le mute în subteran, a stârnit reacţia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – ANCOM. Condusă de timişoreanul Sorin Grindeanu, fost viceprimar al oraşului de pe Bega, aceasta atrage atenţia că în domeniu există stabilit clar un cadru legislativ încă din 2016 şi că asemenea acţiuni duc la apariţia de situaţii critice.

„Este îngrijorător faptul că, deși cu eforturi susținute a fost creat un instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații, și anume Legea nr.159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, ne aflăm astăzi în situații critice în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii  de telefonie sau internet din cauza unor intervenții în forță. Reiterez faptul că atât autoritățile publice, cât și operatorii de comunicații au la dispoziție cadrul legal în limitele căruia să acționeze și îi îndemn să înțeleagă și să pună în practică drepturile și obligațiile care le revin conform legii. ANCOM va continuă să se implice în bună funcționare a pieței, vom continuă să emitem legislația secundară necesară și să îi informăm pe toți actorii implicați în aplicarea ei ”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

În conformitate cu cadrul european de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice, furnizarea de rețele de comunicații electronice se realizează în mod liber, pe bază regimului de autorizare generală. În cazurile în care autoritățile publice au dezvoltat, individual sau în parteneriat public – privat, canalizatii subterane pentru instalarea rețelelor de comunicații electronice, migrarea rețelelor de comunicații în subteran trebuie să se facă potrivit unui calendar convenit între operatori și autoritățile locale în baza unui plan de reinstalare, plan care ar trebui avut în vedere în procesul de dezvoltare a rețelei de canalizație, permițând astfel o programare realistă a activităților necesare pentru mutarea rețelelor.

Dacă nu există o alternativă subterană care ar putea fi utilizată de furnizorii de rețele de comunicații electronice pentru migrarea în subteran a rețelelor instalate aerian, ANCOM încurajează și sprijină prin instrumentele legale de care dispune, implicarea activă a autorităților locale în construirea acestor alternative subterane, măsuri prin care s-ar putea atinge atât obiectivele urbanistice ale comunității locale, cât și posibilitatea desfășurării unor activități care ar putea genera venituri la bugetul local, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

„Măsurile de desființare a rețelelor aeriene, cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicații către utilizatorii finali, nu pot constitui, în opinia noastră, o abordare sustenabilă, inclusiv în raport cu interesele majore ale comunităților locale. Trebuie să ne amintim că accesul facil la comunicațiile electronice constituie bază tuturor sectoarelor unei economii moderne și inovatoare, contribuind esențial la creșterea calității serviciilor publice, cu precădere în educație, sănătate sau administrație locală. Noi, la ANCOM, ne-am exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a media un dialog între autoritățile locale și operatori, pentru a găsi soluțiile potrivite pentru ambele părți, astfel încât impactul trecerii rețelelor de comunicații în subteran să fie minim asupra utilizatorilor”, a adăugat președintele ANCOM.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

“Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş

Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…

O oră ago

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…

O oră ago

Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara

Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul…

2 ore ago

Program de sărbători, la Piața Volantă Stadion din Timișoara

Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…

2 ore ago

Lovitură de teatru! PSD se retrage de la masa discuţiilor privind noua guvernare. Va vota însă un guvern de dreapta

Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…

2 ore ago

Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare

Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…

3 ore ago