Klaus Vaterland

Dar avem și noi neamțul nostru, din Bocsig

Dominic Fritz și-a anunțat candidatura internă în USR Timiș pentru nominalizarea chalangerului lui Nicolae Robu pentru alegerile la Primăria Timișoara. E neamț și a adulmecat politica la nivel înalt la el acasă, dar a studiat și prin Franța sau Anglia. În România se ocupă printre altele cu o casă de copii din Freidorf și promovează muzica gospel. Și-a propus să se ia la trântă cu actualul primar liberal, dar nu înainte de a-i concura pe senatorul Nicu Fălcoi și dna Aida Szilagyi într-o jurizare internă. Stă de suficient timp în România pentru a se declara un om imperfect. Neamț imperfect? Ciudat. Nici neamțul nu mai e ce-a fost. Ceea ce-l face ori mai uman pentru piața noastră electorală, ori un foarte bun comunicator. De ce ne-ar trebui nouă un primar perfect după ce avem deja unul și nu ne place de el? Nu, românul ar prefera oricând un om care a păcătuit mergând fără bilet pe tramvai, cum singur s-a destăinuit Fritz pe Facebook. E neamț, poate că e mai riguros ca noi, dar uite că are și puțin din șiretenia românească, mai și uită, căci n-a trimis tot timpul SMS-ul pentru Timpark. Super, omul a bifat cășuța „Nu sunt robot” produs în Germania și ne putem pune încrederea în el.

Editorial de Eugen Sasu

Dominic Fritz vrea să pună la punct lucrurile în Primăria Timișoara, ceea ce sugerează că acum treburile nu merg cumva pe roate, deși ele merg, find coordonate de neobositul Nicolae Robu. Bine, noi acum ne jucăm cu imaginația. Nu știm dacă dl. Dominic poate obține simpatia useriștilor în lupta cu ditamai senatorul Fălcoi, român de-al nostru. Apoi, înflăcărarea asta pro-USR-PLUS a atins un vârf la europarlamentare și habar n-avem dacă la fel va fi și când se alege gospodarul urbei într-o competiție cu un singur tur de scrutin. Dar haideți să ne imaginăm că dl. Fritz va ajunge primar al Timișoarei pentru mandatul 2020-2024. Este realist să ne gândim că dumnealui va face din nou din Timișoara o mica Vienă, de data aceasta fără austrieci și cu mai puțini evrei și unguri ca pe vremuri?

Poate că Dominic Fritz nu trebuie să aducă 100.000 de nemți să câștige USR alegerile la Timișoara. Armăsarul alb ce-l călăresc useriștii îi obligă să câștige pe Bega, după cum spunea și senatorul Fălcoi. Problema intervine după ce un primar ca Dominic Fritz s-ar apuca de lucru. Dacă nu aduce cu el câteva mii de funcționari nemți care să facă treaba cum vrea dumnealui, adică nemțește, ce credeți că se va întâmpla cu amestecul dintre dorințele sincere și rezonabile ale lui Fritz și inerția funcționarului român? Cât de bine intenționat ar fi domnul Dominic, întrebarea care se pune e dacă are cu cine și are cu ce.

Ce va face Dominic Fritz dacă vrea ceva si nu poate de juriștii primăriei, că nu-i poate da afară? Ce va face dacă inspectorii au sarcina să facă ceva și nu fac, că iarăși nu-i poate da afară? Și ce face când lucrurile se rezolvă altfel decât știe dumnealui că s-ar rezolva prin Germania și nu are un Ionuț Nasleu să le rezolve în locul lui, că nu cred că-și aduce un neamț pentru chestiunile mai neortodoxe? Sunt doar câteva dintre frământările ce-ar trebui să le aibă Dominic Fritz din momentul în care și-a pus în gând să candideze. Cred că victoria în alegeri în fața lui Nicolae Robu este cel mai facil lucru. Greutățile de abia apoi încep. Iar dacă nu are soluții pentru așa ceva, atunci va fi rău pentru USR. De fapt, de abia acum încep insomniile pentru USR, din momentul în care vor avea responsabilități la centru și vor începe să câștige multe posturi în administrația locală. Poate fi o trambulină, e adevărat, dar poate fi și-un tobogan al naibi de înalt de unde să-ți dai drumul în cap.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

15 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

38 de minute ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

40 de minute ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

20 de ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

23 de ore ago