Economic

După ani buni de aşteptare, a fost lansată în sfârşit licitaţia tunelurilor pentru urşi de pe autostrada Lugoj – Deva

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a luat în sfârşit decizia pe care trebuia să o ia de ani buni de zile. „Minunea” se numeşte lansarea licitaţiei pentru deja celebrele tuneluri pentru urşi, cea mai dificilă porţiune din autostrada Lugoj – Deva, ultimii nouă kilometri din această şosea rapidă, care vor face posibilă circulaţia integrală pe A1, de la Sibiu la Nădlac. Suma pusă la bătaie, 300 de milioane de euro!

Încă din 2017, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se lăuda la Timişoara cu lansarea licitaţiei pentru stabilirea constructorului care se va ocupa de ultimele două segmente din lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, cele cu celebrele tuneluri pentru urşi, mai precis conductele impuse de CNAIR prin acordul de mediu revizuit. Aşa au apărut iniţial trei tuneluri, ulterior două, prin unirea a două dintre cele iniţiale, lucrări de artă de mari dimensiuni şi cu costuri semnificative. Durerile facerii acestui proiect au durat aproape doi ani, Vineri, 28 iunie,
CNAIR a avut transmis spre publicare în cadrul platformei de achiziții publice, SICAP, anunțul de participare aferent procedurii de atribuire a contractului “Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții Autostrada Lugoj–Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Secțiunea E și finalizare Sectiunea D”.
Pentru atribuirea acestui contract, CNAIR a optat pentru utilizarea procedurii de licitație restrânsă, procedură ce va fi derulată în două etape, a anunţat compania. Astfel, prima etapă va fi cea de selecție a candidaților în funcție de criteriile de selecție stabilite în cadrul Documentației de Atribuire, iar cea de a doua etapă va fi cea de evaluare a ofertelor depuse de candidații selectați și stabilirea câștigătorului.
Conform condițiilor din Acordul de mediu a fost prevăzută realizarea a două tuneluri în cadrul Secțiunii E2 în contexul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului. Lungimea celor două tuneluri va fi de aproximativ 2,13 km. Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platformă de 11,25 m, din care parte carosabilă 2×3,75 m, banda de încadrare de 0,25 m, banda de urgență de 2,50 m și acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m. De asemenea, tunelurile vor fi prevăzute cu galerii de evacuare în caz de urgențe, nișe de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalații electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor și echipament ITS.
Valoarea estimată a procedurii de atribuire este de 296.000.000 euro fără TVA. Termenul limită de depunere al candidaturilor a fost stabilit pentru luna august 2019.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

10 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

12 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

13 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

14 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

14 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

16 ore ago