Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a luat în sfârşit decizia pe care trebuia să o ia de ani buni de zile. „Minunea” se numeşte lansarea licitaţiei pentru deja celebrele tuneluri pentru urşi, cea mai dificilă porţiune din autostrada Lugoj – Deva, ultimii nouă kilometri din această şosea rapidă, care vor face posibilă circulaţia integrală pe A1, de la Sibiu la Nădlac. Suma pusă la bătaie, 300 de milioane de euro!
Încă din 2017, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se lăuda la Timişoara cu lansarea licitaţiei pentru stabilirea constructorului care se va ocupa de ultimele două segmente din lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, cele cu celebrele tuneluri pentru urşi, mai precis conductele impuse de CNAIR prin acordul de mediu revizuit. Aşa au apărut iniţial trei tuneluri, ulterior două, prin unirea a două dintre cele iniţiale, lucrări de artă de mari dimensiuni şi cu costuri semnificative. Durerile facerii acestui proiect au durat aproape doi ani, Vineri, 28 iunie,
CNAIR a avut transmis spre publicare în cadrul platformei de achiziții publice, SICAP, anunțul de participare aferent procedurii de atribuire a contractului “Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții Autostrada Lugoj–Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Secțiunea E și finalizare Sectiunea D”.
Pentru atribuirea acestui contract, CNAIR a optat pentru utilizarea procedurii de licitație restrânsă, procedură ce va fi derulată în două etape, a anunţat compania. Astfel, prima etapă va fi cea de selecție a candidaților în funcție de criteriile de selecție stabilite în cadrul Documentației de Atribuire, iar cea de a doua etapă va fi cea de evaluare a ofertelor depuse de candidații selectați și stabilirea câștigătorului.
Conform condițiilor din Acordul de mediu a fost prevăzută realizarea a două tuneluri în cadrul Secțiunii E2 în contexul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului. Lungimea celor două tuneluri va fi de aproximativ 2,13 km. Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platformă de 11,25 m, din care parte carosabilă 2×3,75 m, banda de încadrare de 0,25 m, banda de urgență de 2,50 m și acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m. De asemenea, tunelurile vor fi prevăzute cu galerii de evacuare în caz de urgențe, nișe de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalații electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor și echipament ITS.
Valoarea estimată a procedurii de atribuire este de 296.000.000 euro fără TVA. Termenul limită de depunere al candidaturilor a fost stabilit pentru luna august 2019.
Comentarii prin facebook