Primăria Timişoara

Bucătăria tradiţională şi obiceiurile minorităţilor bănăţene, prezentate la Timişoara în cadrul unui nou festival

Cea de a şasea ediţie a Festivalului Minorităţilor Naţionale va avea loc la Timişoara pe data de 22 septembrie. Acţiunea reuneşte artişti ce reprezintă etniile din Timişoara, valorificand atât folclorul, cât şi forme variate de manifestare artistică. Nu vor lipsi preparatele tradiţionale ale fiecărei etnii reprezentate la eveniment.

De aceasta dată festivalul se va desfaşura în Piaţa Victoriei din Timişoara, spaţiu ce va găzdui şi programul artistic, au anunţat organizatorii.
Evenimentul debutează la ora 16.30 cu o paradă a artiştilor prezenţi, care va străbate  Piaţa Victoriei din Timişoara, cu plecare de pe strada Maraşeşti. Parada are drept punct final scena din fata Operei timişorene, unde la ora 17.00 va avea  loc deschiderea oficială, urmată de degustarea produselor gastronomice  şi de programul artistic.

„Ca urmare a sprijinului Consulatului General al Republicii Serbia la Timişoara, în acest an va participa ansamblul „Vuk Karadzic” din Loznica (Serbia), iar comunitatea italiană din Timişoara s-a implicat în aducerea celor 17 sbandieratori di Carpineto Romano din Italia, care vor oferi un spectacol impresionant prin mânuirea steagurilor. Au mai confirmat participarea la Festivalul Minorităţilor Etnice din Timişoara: Gramosteanj şi Kosta Mina (Macedonia), Ansamblul de dansuri ucrainene ,,Kazaciok’’ din Bucovina, Fanfara „Banater Musikanten“ si ansamblul ,,Banater Rosmarein” din Timişoara, ansamblul ,,Bokreta” si trupa „8 Light Minutes”, Ansamblul ,,Slavjak” si Nadia Sehabi, Ansamblul ,,Mladost”, Ansamblul ,,Fijalocka” din Butin, Corul ,,Shalom”, Ansamblul ,,Cheveresana”, Facultatea de Muzică şi Timişoara Big Band”, am mai aflat de la organizatorii festivalului, Primăria Municipiului Timişoara, împreună cu Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale.

Seara minorităţilor din Timişoara va fi încheiată de unul dintre principalele puncte de atracţie ale acţiunii, ,,Mahala Rai Banda’’, o trupă ce îmbină muzică ţigănească învăţată în cadrul comunităţilor tradiţionale din Clejani şi Zece Prăjini cu stiluri moderne, impunând un stil muzical propriu, ce le-a adus ascensiunea pe piaţă muzicală internaţională. Stau mărturie în acest sens cele peste 600 de concerte susţinute în 26 de ţări şi momentele artistice prezentate în deschiderea unor concerte susţinute de artişti internaţionali: Mariah Carey, Scorpions, Lenny Kravitz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

41 de minute ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

2 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

2 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

3 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

4 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

6 ore ago