Invatamant

Trei dintre universităţile timişorene, incluse în top 10 al Metaranking-ului românesc

Două dintre instituţiile de învăţământ timişorene, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Medicină, au intrat între primele zece universităţi româneşti. Raportul asupra Metarankingului Universitar 2019 a fost făcut public, luni, la Timişoara.

Universitatea de Vest din Timișoara își consolidează poziția, reușind să se claseze pe poziția a patra la nivel național (urcând o poziție față de anul anterior), cu un punctaj de 10 (puncte), obținut în urma procesului de evaluare (cu 5 puncte suplimentare comparativ cu ediția 2018). De asemenea, în topul românesc mai apar Universitatea Politehnica, pe locul 8 şi cinci puncte, în coborâre faţă de locul 6 de anul trecut, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie e pe locul 10, cu trei puncte, în coborâre faţă de locul 8.

Podiumul clasamentului este alcătuit din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cu 18 puncte, Universitatea Bucureşti, cu 15 puncte, respectiv Universitatea Politehnica Bucureşti, cu 13 puncte.

Raportul a fost elaborat de către membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, beneficiind și de sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, și este publicat cu suportul asociației (fără a angaja însă asociația asupra conținutului, al cărui copyright aparține autorilor), disponibil online la adresa https://ad-astra.ro/2019/11/14/a-fost-finalizat-exercitiul-national-de-metaranking-universitar-2019/.

High Level Experts Group cuprinde opt personalități universitare și ale cercetării științifice din România: Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB); Ovidiu Andronesi – Universitatea Harvard; Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Brașov; Bogdan Florian – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA); Silviu Matu – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB); Adrian Miroiu – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA); Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din București

Clasarea în ierarhia Metarankingului Universitar 2019, obținută prin evaluarea realizată de către personalități academice recunoscute la nivel internațional, face parte din galeria rezultatelor de excepție obținute de UVT în acești ani, pentru care meritul aparține întregii noastre comunități. Această confirmare a calității academice caracteristice universității noastre ne îndeamnă să fim și mai ambițioși, ne obligă să ridicăm standardele universitare și să fin inovatori. Mă bucur să anunț public, odată cu apariția Raportului asupra Metarankingului Universitar 2019, intrarea UVT în cercul de elită al universităților creatoare de brand educațional și de cercetare, UVT fiind prima universitate din România care elaborează și își asumă un „Teaching & Learning Brand”, ca set de valori și practici ce vor acorda individualitate și vor garanta calitatea educației și cercetării pe care le dezvoltăm”, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, instituţia timişoreană cel mai bine clasată.

Metaranking-ul Universitar include în analiză 91 de universități active din România (54 publice şi 37 private) dintre care doar 30 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.

Similar edițiilor anterioare, evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.

Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 139 de puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele nouă ranking-uri internaționale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar 2019. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 55 de puncte dintr-un total de maxim 139 de puncte (40% din punctajul total).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

9 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

11 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

13 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

14 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

14 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

15 ore ago