Politica

Nu a fost “blat” Ponta-Orban! Deputatul Adrian Pau spune că el a rezolvat bani de la buget pentru Pro România

Deputatul Pro România (ex-PSD) de Timiş Adrian Pau susţine că el l-a convins pe ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, să aloce partidului lui Victor Ponta un milion de lei pe lună de la buget. Pau dezminte astfel o înţelegere în acest sens între Victor Ponta şi premierul Ludovic Orban.

În ultimele zile s-a vorbit despre un “blat” între Ludovic Orban şi Victor Ponta, în urma unui amenadment la buget acceptat de guvern. Potrivit acestuia “subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”. Decizia pare o dedicaţie clară perntru Pro România, atâta timp cât, în anii trecuţi, primeau bani doar partidele care au participat la alegeri, cuantumul fiind proporţional cu rezultaele obţinute la ultimul scrutin. Ori Pro România nu primea niciun ban, neparticipând la alegerile din 2016.

„E preţul moţiunii de cenzură“, susţinea un parlamentar PNL pentru ziarul Adevărul, făcând trimitere la faptul că parlamentarii Pro România au votat pentru căderea Guvernului Dăncilă. Tot Adevărul afirma că amendamentul a fost negociat direct de Victor Ponta cu Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Ca atare, ProRomânia va încasa în jur de 1 milion de lei lunar, proporţional cu numărul de parlamentari, în condiţiile în care subvenţiile partidelor au fost tăiate cu 30% de Guvernul Orban. Iar suma va rămâne aceeaşi, indiferent de ce se se va întâmpla în continuare, respectiv c dacă rămâne Ponta singur în partid. Eventual, alături de deputatul de Timiş (ex-PSD) Adrian Pau, care se laudă că el a rezolvat această problemă.

“În timpul audierii ministrului Finanțelor, Florin Câțu, în comisia de Buget Finanțe din cadrul Camerei Deputaților, i-am solicitat acestuia ca, în calitate de viitor ministru, să ia câteva măsuri. Printre acestea, se afla și recalcularea subvențiilor alocate partidelor politice de la bugetul de stat, sugerând-i lui Florin Câțu să ia ca exemplu de bună practică Parlamentul European, unde fiecare grup primește o anumită sumă de bani în funcție de numărul de parlamentari aleși. La două luni de la această solicitare a mea, Florin Câțu a pus în aplicare modelul din PE și astfel cred că se ajunge la o oarecare normalitate. Cum spunea președintele Victor Ponta, unor miniștri le mai vine mintea la cap”, a scris Pau pe pagina sa de Facebook.

De menţionat că, atunci când Pro România nu primea bani de la buget, Victor Ponta era foarte revoltat pentru aceste subvenţii.

„În condiţiile în care ai îngheţat pensiile şi salariile, în condiţiile în care nu ai bani de investiţii, să aloci 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare e o nesimţire. PSD primeşte cam 35 de milioane de euro şi Partidul Socialist European (PES), la nivel european, primeşte 16 milioane. PNL primeşte cât Partidul Popular European (PPE), care are partide în 27 de ţări. E vorba de o sumă total nejustificată, total fără precedent, total fără echivalent la nivel european şi amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată. E un gest de solidaritate şi de bun-simţ“, spunea Ponta, în februarie 2019.

Acum, cu banii în căruţă, probabil că fostul premier nu mai consideră măsura o nesimţire.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

2 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

2 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

3 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

3 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

3 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în zilele următoare

Luni, 20 mai, între orele 8-16 se va executa o conectare de conducte pe strada…

3 ore ago