Sănătate

Care este diferenţa dintre retinol și retinoizi? Răspunsul dermatologului

Timpul îşi pune amprenta asupra pielii, dar nu oricum, ci împreună cu stresul oxidativ, factorul pricipal în îmbătrânirea rapidă a pielii. Pielea începe să îşi piardă din elasticitate, încep să  se formeze linii fine, riduri, iar pielea işi schimbă complet textura. Expunerea la soare de-a lungul timpului este şi ea responsabilă şi accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Două produse, sau mai bine spus, componente, retinolul şi retinoizii, au stârnit destul de multe controverse în industria de înfrumuseţare. Unii chiar au afirmat că au revoluţionat-o. Aceste două produse sunt utilizate în lupta de prevenţie şi combatere a semnelor de îmbătrânire. Retinol, retinoizi, retinoid? Sunt atât de mulţi termeni pe care nu îi stăpânim decât după ce ne interesăm riguros cu privire la ce reprezintă, ce fac, unde se găsesc, cum se folosesc.

Cât este strategie de marketing şi cât reprezintă studii ştiinţifice, ne spune doamna doctor Nadiţa Popovici, medic primar dermatolog.

Medicii dermatologi utilizează retinoizii în practica medicală cu scopul de a trata anumite afecţiuni precum petele pigmentare, acneea, psoriazis şi altele. Distincţia dintre retinol şi retinoizi este destul de clară, deşi la prima vedere aceşti compuşi par la fel.

În primul rând trebuie precizat faptul că termenul de retinoid este folosit pentru a denumi familia întreagă de derivaţi ai vitaminei A. prin urmare, retinoizii reprezintă compuşi chimici derivaţi din vitamina A şi au drept scop principal rejuvenarea pielii. Rolul lor este de a induce producerea de colagen şi de-a îngroşa straturile adânci de piele. Retinoizii au formule concentrate, puternice şi se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală.

Retinolul, în schimb, reprezintă o formă a vitaminei A, ce în mod normal, se găseşte în pielea noastră. Acesta nu are nevoie de prescripţie medicală pentru utilizare, ba mai mult, el se găseşte în componenţa multor creme, disponibile pentru vânzare. Deoarece formula sa nu este atât de putenică precum a retinoizilor, retinolul are un proces mai îndelungat prin care îşi face simţit efectul.

Înainte de a continua, trebuie menţionat faptul că vitamina A nu acţionează direct la nivelul pielii, ci are nevoie de mai multe procese de metabolizare pentru a ajunge la stadiul de acid retinoic. În momentul în care aplicăm topic pe piele retinolul, enzimele încep un proces prin care determină convertirea sa în acid retinoic. Într-un articol elaborat pe aceasta temă, este explicat acest proces de conversie în acid retinoic. Procesul nu este imediat, el poate dura săptămâni întregi. Anumite studii efectuate ne arată că rezultatele vizibile au apărut după 3-6 luni de utilizare zilnică a produselor de îngrijire cu retinol.

Retinoizii sunt de două feluri: naturali şi sintetici. Cei sintetici (adapalenul, tazaroten, trifarotenu sunt câteva exemplel ) sunt produşi în laboratoare pentru a reduce riscul reacţiilor adverse, însă cu ajutorul lor se obţin aceleaşi rezultate ca şi în cazul retinoizilor naturali.

Cel mai puternic retinoid este unul natural şi anume tretinoinul (denumit si Retina-A). Acesta se eliberează doar în urma prescripţiei medicale şi înainte a fost un puternic adjuvant pentru tratamentele antiacneice.  Fiind mai puternic decat retinolul, efectele sale se vor observa mai repede. Tenul devine mai fin, cearcănele sunt diminuate, întregul ten va suferi o schimbare în bine deoarece este deja formulat ca un acid retinoic.

Cand folosim retinoizi, trebuie neapărat să utilizăm şi o cremă cu factor de protecţie ridicat. Aceştia sunt fotosensibilizanţi şi trebuie să evităm orice risc de hiperpigmentare. Datorită formulei lor, se recomandă să îi utilizaţi numai în urma unei consultaţii dermatologice. Tot medicul dermatolog este cel mai în măsură să vă recomande un tratament pe bază de retinoizi şi el vă va explica cum trebuie folosiţi.

Utilizarea retinoizilor şi alegerea concentraţiei lor depinde foarte mult de afecţiunile pielii, tipul de ten, ce anume doriţi sa corectaţi, să preveniţi sau să trataţi şi chiar de vârstă.

La centrul Derma Skin noi oferim şi astfel de consultaţii şi chiar avem şi produse de îngrijire pe bază de retinol cu care puteţi pleca acasă şi începe o rutină de îngrijire adecvată.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

30 de minute ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

51 de minute ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

2 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

2 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

3 ore ago