“Speranţa” celor de la Direcţia de Cultură Timiş şi de la Ordinul Arhitecţilor, legată de o reacţie referitoare la epopeea trotuarelor „şah” a fost răsplătită şi cel vizat cel mai mult de dispută, primarul Nicolae Robu, a reacţionat.
Într-o postare „fluviu” pe Facebook, sub titlul „Până unde poate merge tupeul unora, al celor incapabili să lase ceva bun în urma lor, rămași, drept urmare, la capitolul “motoare” în conduită, doar cu acela al frustrării!”, edilul şef îi atacă deopotrivă pe toţi care au contestat frumuseţea proiectului, deşi în parte disputa era legată de legalitatea acestuia şi nu de designul folosit.
Într-o jumătate de postare, Robu se laudă că el a reabilitat Centrul Istoric al orașului, subteran și teran, în perioada 2013 – 2015, recunoaşte că el „e de vină” pentru tot ce e frumos acum în această parte a oraşului, inclusive că a transformat Piaţa Libertăţii în ceea ce denumeşte „piaţă minerală”, dar şi că el a „netezit” piatra cioplită cu care a fost pavat centrul, mai ales pentru confortul femeilor. Desigur, proiectul cu care fosta administraţie a câştigat finanţarea europeană a fost considerat unul care nu corespundea şi era necesară intervenţia sa ca primar.
„S-a întâmplat acest lucru după un proiect moștenit de la fosta administrație, modificat substanțial, la dispoziția și sub răspunderea mea, de către arhitecții cu care am lucrat – arhitecți care au rămas cu toată aprecierea mea, în urma acestei colaborări! -, în următoarele privințe: transformarea globală, nu parțială, cum era gândit inițial, a întregii zone de la str. Alba Iulia, până la str. Martin Luther, respectiv de la str. Proclamația de la Timișoara, până la str. Oituz, în zonă pietonală regândirea Pieței Libertății, din conceptul de piață parc, în conceptual de piață minerală, piață de evenimente, așa cum sunt TOATE piețele celebre ale lumii, TOATE!”, a scris Robu pe Facebook.
Oamenii care intoxică lumea
Ei bine, după acest lung şir de realizări, ajungem şi la scopul acestei prezentări de opinii. Primarul a stat şi a cugetat de joi, când a avut loc conferinţa de presă în care Direcţia de Cultură Timiş a anunţat demararea cercetării penale pentru „dosarul trotuarul”, şi până duminică, la ora la care bănăţeanul îşi pregăteşte „zupa duminicală” şi a spus ce gândeşte el despre informaţiile şi opiniile prezentate de cei de la Cultură şi de la organizaţia profesională a arhitecţilor. În prezentarea sa, centrul istoric şi zona istorică sunt confundate, Robu insistă că în zona istorică ar fi doar piatră naturală pe jos şi nu dale. Cei vizaţi de postare nu sunt nominalizaţi, dar sunt numiţi indivizi care intoxică lumea.
„Mai nou, niște indivizi ce n-au nimic de etalat ca realizări ale vieții lor, în afară de încercări de boicot la adresa celor din categoria opusă, adică, din categoria celor care fac, intoxică lumea cu tema noilor trotuare din zona centrală. Acești indivizi, cu nerușinare, vorbesc despre noile trotuare ca și cum ele ar fi din centrul istoric. În centrul istoric, avem, cum am arătat mai sus, înaintea oricăror alte orașe din țară, numai piatră naturală monocromă! iar pe zona de graniță, încă nepavată -pe străzile Martin Luther și Proclamația de la Timișoara-, vom folosi, așa cum am anunțat, tot piatră naturală, exact aceeași folosită pe mijlocul străzilor savoya, blaga, alecsandri (pe Mercy e una diferită, mai scumpă, importată din Italia, care a fost foarte foarte greu de obținut). Dar…, “marii specialiști” o țin sus: NU E BUNĂ! Nu e bună pt că nu au ei niciun rol nici în acest proiect, cum n-au avut nici în altele de interes public ale orașului”, spune Nicolae Robu.
Deşi Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură a subliniat joi că nu comentează calitatea artistic-arhitecturală a noului pavaj „şah” ci faptul că nu există documentaţia legală avizată a operaţiunii, Robu atacă exact această problemă şi spune că înainte pe aceste trotuare era bitum sau dale ordinare, ca la ţară. Contestatarii sunt numiţi, ironic, “specialiști”, “apărători ai patrimoniului”, “luptători antikitsch”. De această dată primarul nu mai spune că el a decis ce şi cum se pune pe jos, ci că arhitecţii ar fi făcut aceasta.
„Au fost foarte bune trotuarele din pavele ordinare, pe care le schimbăm noi acum, pavele folosite inclusiv în curți și grădini pe la sate (da, acesta-I adevărul!!!), au fost bune trotuarele din BITUM, dar… nu sunt bune cele pe care le facem noi (menționez că acestea sunt propuse de arhitecți, nu de Primar sau altcineva din Primărie, de arhitecți, dar… nu de frustrații care altceva decât să “urle” în spațiul public împotriva celor ce fac, n-au ce etala)! Nu sunt bune pt că… “nu vrea mușchii lor”! Că… cică sunt kitsch!”, conform opiniei lui Nicolae Robu.
Pentru opiniile lor, despre cei vizaţi de epistola electronică, el spune că sunt „cei ce “urlă” -ce fac un joc politic ordinar”.
„Frustrații și hater-ii nu mă preocupă, le doresc sănătate să poată folosi ceea ce fac eu în oraș sub contestarea și boicotul lor continue, cum a fost și e cazul și la celelalte obiective și transformări pe care le-am realizat”, mai spune postarea „fluviu”.
Post scriptul, anti-personal
Într-un post scriptum, Robu mai presupune că arhitecţii au ceva personal cu el. „P.S. Eu știu cât de dezavuat sunt de arhitecții aserviți afaceriștilor imobiliari incorecți cu orașul -a nu se înțelege că fac aprecierea în bloc la adresa dezvoltatorilor!-, afaceriști care, cu ajutorul arhitecților proiectanți și aprobatori au creat cartiere întregi cu străzi înguste pe care are loc o simplă bandă auto, nimic în plus, nu tu dublu sens auto, nu tu locuri de staționare mașini pe ambele părți, nu tu piste de biciclete pe ambele părți, nu tu aliniamente de copaci cu fâșie verde pe ambele părți, nu tu trotuare pe ambele părți, așa cum cer eu! Iar cerințele mele, evident că nu convin și cu mine nu se poate “negocia”! Și… e jale mare! Dv, stimați timișoreni, nu știați lucrurile acestea, n-aveați de unde să le știți!”
La data de 12 noiembrie 2024, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Timișoara au reținut un…
Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL Timiş…
Primarul oraşului Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza, exclus din PNL, va susţine PSD la alegerile parlamentare,…
ADID Timiș, în parteneriat cu Organizația care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) ECO POSITIVE…
În comuna Moşniţa Nouă se implementează patru proiecte de eficientizare energetică a unor instituţii de…
Primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu, unul dintre cei mai influenţi edili PNL din judeţul Timiş,…