Proiectul trotuarelor „şah” montate de primărie în zona centrală s-a lăsat cu o plângere penală din partea Direcţiei de Cultură

Direcţia de Cultură Timiş a continuat demersurile pentru stoparea lucrărilor efectuate de municipalitate la trotuarele din zona istorică a Timişoarei şi a depus o plângere penală pe această temă. Sorin Predescu, directorul instituţiei, spune că cererile instituţiei sunt permanent ignorate, dar insistă că demersul „judecătoresc” promovat nu este unul personal, că el nu dezbate estetica investiţiei ci cere doar respectarea legislaţiei de autorizare a lucrărilor, a întocmirii documentaţiei aferente şi a etapelor legale.

Disperaţi că sunt ignoraţi permanent de Primăria Timişoara, cei de la Direcţia de Cultură şi Artă Timiş, alături de mai multe organizaţii, printre care Ordinul Arhitecţilor, au apelat la opinia publică şi la presă pentru a se face auzită şi a reuşi să combată atacurile permanente şi personale lansate de primarul Nicolae Robu.

„Trebuie să avem posibilitatea să ne exprimăm împreună. Ce se întâmplă acum cu trotuarele… Sunt extrem de multe solicitări de comunicare lansate către primărie, dar suntem ignoraţi, nu noi ca persoane, ci ca şi instituţie sau ca şi expertiză”, spune Predescu.

S-a ajuns în situaţia ridicolă în care Direcţia de Cultură nu ştie nici măcar pe ce străzi au loc intervenţiile.

„Noi nu ştim nici măcar unde se fac lucrări, dacă se merge spre cartierul Fabric, spre Complexul Studenţesc, nici măcar pe ce străzi, cam ăsta e nivelul de transparenţă în ceea ce priveşte lucrările primăriei, lucrări care sunt efectuate pe banii publici. Am primit informaţii că sunt intervenţii pe 173 străzi, adică aşa era în cererea iniţială, pentru reparaţii”, a mai declarat şeful de la Cultură.

El a prezentat un scurt istoric al situaţiei apărute în proiectul trotuarelor „şah” pe care municipalitatea continuă să le aştearnă pe toate străzile din zona centrală, istorică, a Timişoarei.

Povestea e simplă: în 2017 s-a venit cu o hârtie, ei spuneau că vor să facă reparaţii în toată zona istorică. Noi am cerut explicaţii, nu se preciza ce şi cum vor să facă. După multe discuţii legate de intervenţii, au venit, cu greu, cu precizări, noi am cerut să detalieze, să prezinte ceva profile de străzi. Ei au venit cu un proiect de reparaţii străzi, iar atunci când am emis avizul am pus condiţii, primăria nu le-a mai respectat. Avizul despre care ei vorbesc, şi care e invocat atunci când au spus că totul e legal, e un aviz din 2018 pentru lucr de reparaţii a străzilor. Deci întreţinere şi reparaţii”, spune Predescu.

Demersurile Direcţiei de Cultură au continuat, fără niciun ecou din partea autorităţilor locale. În concluzie, a fost depusă o plângere penală.

„Noi am trimis adrese, din septembrie solicitam autorizaţia de construcţie legată de avizul nostru. Nu am primit răspuns, nu ştim să existe o asemenea autorizaţie de construcţie. Există două posibilităţi, fie nu există acea autorizaţie, fie nu cu respectarea avizului. În cazul în care a fost elib o astfel de autorizaţie, avizul acesta de la noi ar face parte din acea autorizaţie, deci înseamnă nerespectarea condiţiilor. Ambele situaţii sunt infracţiune, nu am avut nicio altă soluţie decât să facem plângere penală, pe care am depus-o pe 26 martie. Până în 26 nu s-a înreg nicio documentaţie legată de aviz. Am informat Ministerul Culturii, Prefectura Timiş, Ministerul Dezvoltării, Inspectoratul de Stat în Construcţii, am făcut tot ce se putea din punct de vedere legal. Totuşi, primăria continuă lucrările, a mai spus Predescu.

El contracarează şi acuzaţiile permanente ale primarului, care spune despre persoana sa sau instituţia pe care o conduce că ar avea ceva personal cu dezvoltarea oraşului.

„Spun că unele instituţii doar vor să facă rău. Nu e aşa, eu nu vorbesc de soluţia tehnică aleasă ci de respectarea legislaţiei în domeniu. Ca şi instituţie nu mai ştiu ce să fac, despre cum se respectă legea în ţara asta”, a mai subliniat Sorin Predescu.

O mică reuşită, şi aceasta parţială, este legată de situaţia de la Palatul Dicasterial. Acolo, solicitarea a fost pentru un proiect integrat, de mai mari dimensiuni, pentru toată zona Punctelor Cardinale, respectiv a străzii Martin Luther. Deşi iniţial şi acolo s-a montat acel pavaj ciudat, care se potrivea ca nuca în perete cu zona, până la urmă soluţia a fost retrasă şi primarul Nicolae Robu a venit cu justificarea cum că, chipurile, ar fi fost vorba doar despre un test. Totuşi, vizavi de Dicasterial, unde se află Bastionul, trotuarul e tot în şah, ceea ce face situaţia de pe teren şi mai ciudată, lipsind total simetria şi abordarea integrată a zonei. Şi aici a fost solicitat un proiect al „reparaţiilor”, care nu mai vine

O să ajungem de râsul lumii cu aşa ceva. Ştim cum e luat în seamă semnalul de autorităţi. Administraţia trebuie să plece urechea la ce spune publicul, dar mai ales ce spun specialiştii. Sper într-o soluţie amiabilă, chiar dacă şantierul e avansat, e încălcare a legii şi acele dale nu se potrivesc, o să fim Capitală Culturală Europeană şi o să ne facem de râsul lumii”, a spus, la rândul său, Dragomir Drăgan, conducătorul Filialei Teritoriale Timiş a Ordinului Arhitecţilor.

Sfaturi” de la Ministerul Culturii

Sorin Predescu spune că presiuni directe asupra sa sau asupra instituţiei pe care o conduce nu au fost. Eventual, „sfaturi de bine”.

„Sprijin am primit la fel cum ministerul spriină Direcţiile de Cultură de zece ani, adică foarte puţin. Ministerul Culturii e cel mai mic minister, cu cei mai mulţi miniștrii, iar Direcţiile sunt ignorate. Pe subiecte de patrimoniu, ei ne solicită să aplicăm legea. Am primit astfel de solicitări, în urma unor sesizări, minsterul a cerut explicaţii, le-am trimis, demonstrând ce am făcut. Nu ştiu dacă e spijin direct ca expertiză, dar ne cere să respectăm legea. Nu pot să spun că am avut presiuni directe, eventual sfaturi, dar nu au existat presiuni directe”, spune Predescu.

Cel mai mult, spune el, e deranjant că nu se respectă legislaţia în domeniu, chiar de către autorităţi sau, mai precis, de către reprezentanţii acestora.

„Cea mai mare e dezamîgirea că oameni îşi iau vacanţă de la respectat legea. E condamnabil.., inclusiv în ultima perioadă”, a încheiat şeful Direcţiei de Cultură Timiş.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

jack a spus: (aprilie 30th, 2020 at 15:26 )

Lasati ca nu-s chiar asa de urate.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va avea loc un concert de colinde, datini şi obiceiuri de Crăciun.  Spectatolul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Jebel. Magia colindelor şi a datinilor de Crăciun va prinde viaţă sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concert de colinde, sâmbătă, la Jebel
Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Top