Proiectul trotuarelor „şah” montate de primărie în zona centrală s-a lăsat cu o plângere penală din partea Direcţiei de Cultură

Direcţia de Cultură Timiş a continuat demersurile pentru stoparea lucrărilor efectuate de municipalitate la trotuarele din zona istorică a Timişoarei şi a depus o plângere penală pe această temă. Sorin Predescu, directorul instituţiei, spune că cererile instituţiei sunt permanent ignorate, dar insistă că demersul „judecătoresc” promovat nu este unul personal, că el nu dezbate estetica investiţiei ci cere doar respectarea legislaţiei de autorizare a lucrărilor, a întocmirii documentaţiei aferente şi a etapelor legale.

Disperaţi că sunt ignoraţi permanent de Primăria Timişoara, cei de la Direcţia de Cultură şi Artă Timiş, alături de mai multe organizaţii, printre care Ordinul Arhitecţilor, au apelat la opinia publică şi la presă pentru a se face auzită şi a reuşi să combată atacurile permanente şi personale lansate de primarul Nicolae Robu.

„Trebuie să avem posibilitatea să ne exprimăm împreună. Ce se întâmplă acum cu trotuarele… Sunt extrem de multe solicitări de comunicare lansate către primărie, dar suntem ignoraţi, nu noi ca persoane, ci ca şi instituţie sau ca şi expertiză”, spune Predescu.

S-a ajuns în situaţia ridicolă în care Direcţia de Cultură nu ştie nici măcar pe ce străzi au loc intervenţiile.

„Noi nu ştim nici măcar unde se fac lucrări, dacă se merge spre cartierul Fabric, spre Complexul Studenţesc, nici măcar pe ce străzi, cam ăsta e nivelul de transparenţă în ceea ce priveşte lucrările primăriei, lucrări care sunt efectuate pe banii publici. Am primit informaţii că sunt intervenţii pe 173 străzi, adică aşa era în cererea iniţială, pentru reparaţii”, a mai declarat şeful de la Cultură.

El a prezentat un scurt istoric al situaţiei apărute în proiectul trotuarelor „şah” pe care municipalitatea continuă să le aştearnă pe toate străzile din zona centrală, istorică, a Timişoarei.

Povestea e simplă: în 2017 s-a venit cu o hârtie, ei spuneau că vor să facă reparaţii în toată zona istorică. Noi am cerut explicaţii, nu se preciza ce şi cum vor să facă. După multe discuţii legate de intervenţii, au venit, cu greu, cu precizări, noi am cerut să detalieze, să prezinte ceva profile de străzi. Ei au venit cu un proiect de reparaţii străzi, iar atunci când am emis avizul am pus condiţii, primăria nu le-a mai respectat. Avizul despre care ei vorbesc, şi care e invocat atunci când au spus că totul e legal, e un aviz din 2018 pentru lucr de reparaţii a străzilor. Deci întreţinere şi reparaţii”, spune Predescu.

Demersurile Direcţiei de Cultură au continuat, fără niciun ecou din partea autorităţilor locale. În concluzie, a fost depusă o plângere penală.

„Noi am trimis adrese, din septembrie solicitam autorizaţia de construcţie legată de avizul nostru. Nu am primit răspuns, nu ştim să existe o asemenea autorizaţie de construcţie. Există două posibilităţi, fie nu există acea autorizaţie, fie nu cu respectarea avizului. În cazul în care a fost elib o astfel de autorizaţie, avizul acesta de la noi ar face parte din acea autorizaţie, deci înseamnă nerespectarea condiţiilor. Ambele situaţii sunt infracţiune, nu am avut nicio altă soluţie decât să facem plângere penală, pe care am depus-o pe 26 martie. Până în 26 nu s-a înreg nicio documentaţie legată de aviz. Am informat Ministerul Culturii, Prefectura Timiş, Ministerul Dezvoltării, Inspectoratul de Stat în Construcţii, am făcut tot ce se putea din punct de vedere legal. Totuşi, primăria continuă lucrările, a mai spus Predescu.

El contracarează şi acuzaţiile permanente ale primarului, care spune despre persoana sa sau instituţia pe care o conduce că ar avea ceva personal cu dezvoltarea oraşului.

„Spun că unele instituţii doar vor să facă rău. Nu e aşa, eu nu vorbesc de soluţia tehnică aleasă ci de respectarea legislaţiei în domeniu. Ca şi instituţie nu mai ştiu ce să fac, despre cum se respectă legea în ţara asta”, a mai subliniat Sorin Predescu.

O mică reuşită, şi aceasta parţială, este legată de situaţia de la Palatul Dicasterial. Acolo, solicitarea a fost pentru un proiect integrat, de mai mari dimensiuni, pentru toată zona Punctelor Cardinale, respectiv a străzii Martin Luther. Deşi iniţial şi acolo s-a montat acel pavaj ciudat, care se potrivea ca nuca în perete cu zona, până la urmă soluţia a fost retrasă şi primarul Nicolae Robu a venit cu justificarea cum că, chipurile, ar fi fost vorba doar despre un test. Totuşi, vizavi de Dicasterial, unde se află Bastionul, trotuarul e tot în şah, ceea ce face situaţia de pe teren şi mai ciudată, lipsind total simetria şi abordarea integrată a zonei. Şi aici a fost solicitat un proiect al „reparaţiilor”, care nu mai vine

O să ajungem de râsul lumii cu aşa ceva. Ştim cum e luat în seamă semnalul de autorităţi. Administraţia trebuie să plece urechea la ce spune publicul, dar mai ales ce spun specialiştii. Sper într-o soluţie amiabilă, chiar dacă şantierul e avansat, e încălcare a legii şi acele dale nu se potrivesc, o să fim Capitală Culturală Europeană şi o să ne facem de râsul lumii”, a spus, la rândul său, Dragomir Drăgan, conducătorul Filialei Teritoriale Timiş a Ordinului Arhitecţilor.

Sfaturi” de la Ministerul Culturii

Sorin Predescu spune că presiuni directe asupra sa sau asupra instituţiei pe care o conduce nu au fost. Eventual, „sfaturi de bine”.

„Sprijin am primit la fel cum ministerul spriină Direcţiile de Cultură de zece ani, adică foarte puţin. Ministerul Culturii e cel mai mic minister, cu cei mai mulţi miniștrii, iar Direcţiile sunt ignorate. Pe subiecte de patrimoniu, ei ne solicită să aplicăm legea. Am primit astfel de solicitări, în urma unor sesizări, minsterul a cerut explicaţii, le-am trimis, demonstrând ce am făcut. Nu ştiu dacă e spijin direct ca expertiză, dar ne cere să respectăm legea. Nu pot să spun că am avut presiuni directe, eventual sfaturi, dar nu au existat presiuni directe”, spune Predescu.

Cel mai mult, spune el, e deranjant că nu se respectă legislaţia în domeniu, chiar de către autorităţi sau, mai precis, de către reprezentanţii acestora.

„Cea mai mare e dezamîgirea că oameni îşi iau vacanţă de la respectat legea. E condamnabil.., inclusiv în ultima perioadă”, a încheiat şeful Direcţiei de Cultură Timiş.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

jack a spus: (aprilie 30th, 2020 at 15:26 )

Lasati ca nu-s chiar asa de urate.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

gradinita

“Școala Mică” din Plopi va fi reabilitată și transformată în grădiniță

Primăria Timișoara a semnat contractul pentru realizarea proiectării în vederea reabilitării clădirii cunoscute sub numele de “Școala Mică”, din cartierul Plopi. Aceasta urmează să devină grădiniță. Proiectul a fost ales în urma procedurii de bugetare participativă. Clădirea situată pe str. Jókai Mór nr. 29 se află în stare gravă de degradare, iar comunitatea s-a mobilizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Școala Mică” din Plopi va fi reabilitată și transformată în  grădiniță
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”

Dominic Fritz nu a ”gustat” deloc decizia lui Alfred Simonis de a-l angaja pe Nicolae Robu pe post de consilier al său, la conducerea județului. Nou ales pe funcția de președinte al CJT, liderul PSD Timiș îi transmite colegului său de administrație că e momentul ca disputele să fie lăsate deoparte, odată alegerile finalizate. Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița găzduiește Cupa României pentru tineret și seniori la tenis de masă

Iubitorii tenisului de masă din Dumbrăvița vor avea parte de un adevărat regal în această săptămână. Sala Polivalentă găzduiește Cupa României, la categoriile tineret și seniori, iar clubul bănățean va fi reprezentat, acasă, de cinci sportivi. Marți, 12 noiembrie, va avea loc întrecerea la categoria tineret. Grupele preliminare se vor desfășura în reuniunea de dimineață,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița găzduiește Cupa României pentru tineret și seniori la tenis de masă
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Evoluție spectaculoasă a dezvoltării Regiunii Vest. Intrarea în Uniunea Europeană a fost decisivă

Regiunea Vest a avut în ultimii ani una dintre cele mai bune evoluții din economia României. Salariile au crescut spectaculos, produsul intern brut la fel, problema cea mai mare este declinul demografic. Intrarea României în Uniunea Europeană a contribuit decisiv la succesul economic și dezvoltarea țării. Iar Regiunea Vest a beneficiat cel mai mult, alte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Evoluție spectaculoasă a dezvoltării Regiunii Vest. Intrarea în Uniunea Europeană a fost decisivă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara a semnat contractul pentru realizarea proiectării în vederea reabilitării clădirii cunoscute sub numele de “Școala Mică”, din cartierul Plopi. Aceasta urmează să devină grădiniță. Proiectul a fost ales în urma procedurii de bugetare participativă. Clădirea situată pe str. Jókai Mór nr. 29 se află în stare gravă de degradare, iar comunitatea s-a mobilizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Școala Mică” din Plopi va fi reabilitată și transformată în  grădiniță
Iubitorii tenisului de masă din Dumbrăvița vor avea parte de un adevărat regal în această săptămână. Sala Polivalentă găzduiește Cupa României, la categoriile tineret și seniori, iar clubul bănățean va fi reprezentat, acasă, de cinci sportivi. Marți, 12 noiembrie, va avea loc întrecerea la categoria tineret. Grupele preliminare se vor desfășura în reuniunea de dimineață,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița găzduiește Cupa României pentru tineret și seniori la tenis de masă
Un bărbat de 36 de ani a fost depistat de polițiștii locali cu un malaxor electric într-un cărucior de copil. Malaxorul era în stare de funcţionare, iar bărbatul susţine că l-a găsit într-un parc. Cu o zi înainte, împreună cu doi amici, a sustras cupru din clădirea fostului Ștrand Termal. Polițiștii locali din cadrul Serviciului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A recidivat. A doua zi după ce a fost prins cu cupru furat, un bărbat se plimba cu un malaxor electric într-un cărucior
Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de achiziție pentru cumpărarea a 25 de microbuze hibrid care vor fi folosite la transportul elevilor din județ. Finanțarea este asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu, plus contribuția CJT. Alfred Simonis a semnat unul dintre primele contracte de pe poziția de lider al CJ Timiș ”Am semnat contractul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractul de achiziție a 25 de microbuze hibrid pentru transportul elevilor din județ
Regiunea Vest a avut în ultimii ani una dintre cele mai bune evoluții din economia României. Salariile au crescut spectaculos, produsul intern brut la fel, problema cea mai mare este declinul demografic. Intrarea României în Uniunea Europeană a contribuit decisiv la succesul economic și dezvoltarea țării. Iar Regiunea Vest a beneficiat cel mai mult, alte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Evoluție spectaculoasă a dezvoltării Regiunii Vest. Intrarea în Uniunea Europeană a fost decisivă
Echipa României de tenis feminin participă în perioada 13-20 noiembrie, la Malaga, la turneul final al Billie Jean King Cup 2024. În primul tur, România va înfrunta Japonia, pe 14 noiembrie, iar câştigătoarea va juca în sferturi contra Italiei, finalista de anul trecut. Căpitanul Horia Tecău le-a convocat pentru acest turneu final pe Jaqueline Cristian,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni, la „națională” pentru cea mai tare competiție pe echipe din tenisul feminin
Fără emoții. Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a obținut o victorie categorică în etapa a VII-a a Diviziei A1. Voleibalistele de la CSM Lugoj s-au impus în partida cu nou-promovata Universitatea Cluj, disputată în Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu”, cu 3-0 (25-17, 25-6, 25-20). Diferența de valoare și-a spus cuvântul, echipa bănățeană făcând spectacol...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj, victorie facilă cu Clujul
Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, a completat doar două din cele patru locuri de consilieri personali pe care îi va avea. Nicolae Robu și Cristian Moș sunt primii doi, urmează încă doi, spune acesta pe domeniul digitalizării și pe cel al asistenței sociale. Încet, structura de conducere a Consiliului Județean Timiş se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul președinte al CJ Timiș vrea consilieri pe digitalizare și pe asistență social. Ce salarii vor lua
Top