Ziaristu' de terasă

În apărarea lui Nicolae Robu. Amenda aberantă a CNCD pentru interzicerea manelelor/VIDEO

Dacă din acest colţ de pagină primarul Nicolae Robu a fost criticat în dese rânduri, de această dată îi voi lua apărarea. Şi spun din start că sancţiunea dată de CNCD primarului este una injustă. Mai mult, Robu a fost amendat pentru un lucru lăudabil pe care l-a făcut şi anume interzicerea difuzării de manele în spaţiul public din Timişoara.

În primul rând, câteva cuvinte despre CNCD, o altă instituţie manelistă şi total defectă care ar trebui să fie independentă politic, dar care colcăie de politruci. E un fel CCR la o altă scară. Astfel, Colegiul Director este controlat de reprezentanţi PSD-ALDE-UDMR, partide care au şapte dintre cei nouă membri. Vicepreşedinte este fosta şefă a Organizaţiei de Femei a PSD Teleorman, apropiată de Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă. De altfel, chiar din această poziţie “apolitică” a participat la acţiuni electorale ale Vioricăi Dăncilă. Sectetar este o fostă deputată PSD de Galaţi, iar printre membri se regăsesc alţi foşti parlamentari PSD şi ALDE. Aşadar, o sinecură foarte bine remunerată pentru cei care şi-au făcut (şi îşi vor face) datoria faţă de partid. Asta pe scurt, ca să vedem cine l-a amendat pe Robu, dar şi pe Klaus Iohannis în aceeaşi zi.

În cazul lui Robu cică este vorba de discriminare fiindcă, aşa cum arătam, a interzis manelele în spaţiul public al Timişoarei. Trebuie recunoscut însă aici că începutul poveştii este cel puţin discutabil. Astfel, în toamna anului trecut, bunul prieten al primarului, Ionuţ Nasleu, a organizat o paranghelie în Piaţa Traina, dându-i pompusul titlu de “Târg de produse tradiţionale”. În locul faptei s-a adus şi o scenă pe care s-au produs tot felul de manelişti, Nasleu fiind un împătimit al genului şi, prin urmare, o prezenţă obişnuită în cluburile de manele. În faţa unei pieţe aproape goale – târgul fiind un eşec de proporţii pentru care s-a vărsat un purcoi de bani publici – s-au dat şi dedicaţii primarului. Acum nu mai era vorba de hateri, imaginile cu dedicaţiile făcând înconjurul ţării.

Supărat, Robu a decis imediat interzicea manelelor, la pachet cu micii făcuţi pe foc deschis, în spaţiul public. În privinţa micilor, sunt argumente pro şi contra, habar nu am dacă a fost bine sau rău. Dar, cât privesc manelele, nu văd unde este discriminarea. Dacă e vorba de discriminarea romilor, sunt destui români care le cântă sau le adoră. (L-am amimintit chiar pe amicul primarului.) E vorba de o discriminarea interlopilor? Fiindcă manelele sunt în strânsă legătură cu aceştia, este chiar muzica ce-i caracterizează? CNCD a mai dat o decizie că termenul penal este discriminatoriu, astfel că poate chiar la discriminarea infractorilor s-au referit în acest sens.

Serios vorbind, ce este discriminare în a interzice prostul gust pe domeniul public? Ce este discriminare în a interzice mahalagismul şi tot ce este sordid în centrul Timişoarei? Atenţie, e vorba doar de spaţiul public al Timişoarei, fiind identificate şi câteva pieţe în acest sens. În continuare manelele pot fi “admirate” în localuri, restaurante, cluburi, acasă etc. Oriunde autorităţile au dreptul – chiar şi obligaţia – de a promova bunul gust, cât şi cum se poate. Şi de a interzice prostul gust. Care era problema ca Timişoara să fie primul oraş liber de manelism? Că poate Robu este ipocrit, iar în timp ce interzice manelele, dansează în ritmul lor, la braţ cu Nasleu, e o altă poveste. Important este ce a decis şi a decis bine. Altfel, mâine şi mâncătorii de seminţe se pot plânge la CNCD că sunt discriminaţi, fiindcă nu au voie să arunce cojile pe jos. Că există şi o “cultură” a mâncătorului de seminţe, care spune că, neapărat, cojile trebuie scuipate pe jos.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

4 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

5 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

5 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

5 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

7 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

9 ore ago