Diverse

Un mormânt găsit de arheologii timişoreni în zona străzii Oituz, posibil legat de o pandemie care a afectat oraşul de pe Bega/FOTO

Arheologii au descoperit pe un teren din zona străzii Oituz din Timişoara un mormânt comun, care include şase schelete ale unor adulţi şi unul de copil. Presupunerile specialiştilor se leagă, referitor la acest mormânt, de existenţa unei molime care a afectat oraşul în istorie.

Tifosul sau ciuma sunt molime care s-au abătut frecvent asupra orașului, atât în perioada stăpânirii otomane (1552-1716), dar şi ulterior, în timpul celei habsburgice (1716-1860). Iar acest mormânt ar fi putut fi realizat în acest context.

„Este posibil ca mormântul colectiv cercetat pe șantierul arheologic din zona străzii Oituz să documenteze un astfel de episod nefericit din istoria orașului.

Mai multe sunt elementele care sugerează acest fapt. În primul rând se remarcă numărul mare al defuncților aflați în același mormânt, șase adulți și un copil. Pe de altă parte crucea dublă şi pandantivul, găsite la gâtul copilului, vin să completeze, în acest sens, povestea complexului arheologic. Crucea se aseamănă, prin formă, cu cea de Lorena, aceasta având analogii și utilizări multiple de-a lungul vremii în Europa de Apus. Mult mai interesant este, însă, pandantivul care ilustrează, pe avers și revers, sfinți ai Ordinului Franciscan Terțiar: Sfânta Delphina și Sfântul Elzear. Acesta este singurul cuplu franciscan canonizat sau beatificat formal, ei fiind patroni ai tinerilor căsătoriți, ai săracilor și leproșilor. Pandantivul care îi ilustrează este important pentru descoperirea noastră. Asta fiindcă mormântul nu poate data de dinaintea anului 1694, care este știut ca fiind cel al beatificării Delphinei, iar informația conform căreia cei doi sunt patroni ai leproșilor este importantă pentru ipoteza noastră”, se spune în documentarea publicată pe Facebook de cei de la Arheologia Banatului.

Specialiştii arheologi se arată surprinşi şi de un alt element, anume mai multe bile de flintă găsite printre schelete.

„Dar ne surprind bilele de flintă găsite printre rămășițele pământești ale adulților. Să fi fost ei împușcați? Cu siguranță, dar de ce? Care să fi fost vina copilului? Formau cei șapte o familie? Care a fost contextul dispariției lor?

În acest moment, adunând datele, apreciem că mormântul poate să aparțină unor coloniști, chiar din regiunea Lorena. Suntem de părere că moartea lor a avut loc în contextul celei mai cumplite epidemii rămasă multă vreme în memoria colectivă și de-a pururi în scripte, anume ciuma care a bântuit Timișoara între 1737-1740. În aceste circumstanțe, este posibil ca plumbii să le fi curmat suferința sau să le fi fost pedeapsă pentru nerespectarea regulilor impuse de autorități în vreme de epidemie”, se mai spune în documentare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Târgul Cărții a deschis primul magazin din Timișoara. O nouă locație pentru iubitorii de lectură

Târgul Cărții, cel mai mare anticariat din România, își deschide porțile pentru iubitorii de lectură…

3 ore ago

Les Films de Cannes à Timișoara se întoarce la finalul lunii octombrie la cinematografele Victoria şi Timiş

Les Films de Cannes à Timișoara revine între 31 octombrie și 3 noiembrie, la Cinema…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 16 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

AUR Timiş a depus listele pentru alegerile parlamentare. Fostul şef al Camerei de Conturi, Florin Popovici, poziţie semieligibilă

Singura poziţie cu adevărat eligibilă a AUR Timiş, locul I la Camera Deputaţilor, va fi…

14 ore ago

Dominic Fritz: “Este o mentalitate de milițieni politici care sunt puși să îi pedepsească pe cei care sunt corecți în fața românilor”

Făcând o comparaţie între tensiunile din Piaţa Unirii  din Bucureşti şi propriile sale bătălii din…

15 ore ago

Au venit bosniacii la Margina. Se lucrează pe bucata lipsă de pe A1

Constructorul care va realiza ultimii kilometri lipsă din autostrada Lugoj - Deva are activitate pe…

19 ore ago