Politica

USR, lege nouă pentru combaterea ambroziei. Primarii vor fi amendaţi, iar autorităţile vor putea intra pe terenurile private

Primarul Timişoarei, oricare va fi acesta după alegerile locale, ar putea avea o mare surpriză dacă un proiect de lege iniţiat de USR va trece de votul parlamentului. Acesta se referă la combaterea ambroziei şi ar urma să înlocuiască actuala legislaţie, care s-a dovedit ineficientă. Marea noutae: amenzile ar urma să se acorde „pe persoană fizică” şi nu primăriei, aşa cum e acum.

Actualul primar al Timişoarei a încasat de curând o amendă imensă pentru că a aprobat o serie de documente contestate de Inspectoratul în Construcţii. Un proiect de lege redactat de USR, printre semnatari aflându-se şi senatorul de Timiş, Nicu Fălcoi, ar putea repeta „isprava” amenzii, de această dată pentru ambrozie. Mai precis, conform proiectului, amendarea pentru lipsa de acţiune în combaterea acestei plante ce produce alergii groaznice unui număr mare de cetăţeni, se va face către persoana responsabilă de situaţie şi nu către instituţie, în aşa fel încât amenda să fie plătită de cetăţeni, de la bugetul local.

„Am întocmit, împreună cu mai mulţi colegi, un proiect de lege ce va fi depus la parlament, care prevede o nouă legislaţie pentru combaterea ambroiziei. E o lege în vigoare, dar care nu produce efecte. Foarte mulţi oameni suferă, am primit zeci de mesaje de la oamemi. Iniţial ne-am gândit să amendăm actuala legislaţie, dar din practică am constatat că nu funcţionează. Aşa că am decis să facem un proiect de lege nou, nu o amendare a celei existente. Am consultat specialiştii şi societatea civilă, aşa cum USR face de fiecare dată. Când am scris acest proiect am analizat care au fost cauzele pentru care legea actuală nu produce efecte. Din păcate, o mare problemă este că nu aveam o situaţie a terenurilor cu ambrozie, proiectul prevede realizarea unei hărţi în sistem GIS”, a declarat, vineri, Nicu Fălcoi.

Conform proiectului, cei care trebuie să aplice legea vor primi şi un sprijin enorm în acest sens. Până acum primăriile şi primarii se ascundeau în spatele ideii că ambrozia e pe terenuri private şi nu se putea intra în zonele respective pentru combaterea plantei. Dar, dacă nici aşa nu se face nimic, persoana responsabilă să plătească, nu instituţia, pentru că nu îşi fac treaba.

„Autorităţile care voiau să facă ceva, nu puteau intra pe terenuri private, multe dintre acestea părăsite. Noua lege dă posibilitatea să intre pe teren, ca la pesta porcină şi gripa aviară. Multe autorităţi nu bagă în seamă combaterea ambroziei, nu au făcut ce trebuia. Noi vrem amenzi pentru autorităţi, da nu primăria să fie amendată ci să amendăm primarul, pe persoană fizică. Să nu plătească cetăţeanul, din bugetul local”, a mai subliniat Fălcoi.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

41 de minute ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

3 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

4 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

6 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

6 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

6 ore ago