Opinii

Jurnal de campanie (22). Ce alianţe postelectorale vor fi posibile în Timiş. Nume vehiculate de viitori viceprimari şi vicepreşedinţi ai CJ Timiş

Au mai rămas puţin peste două săptămâni până la alegerile locale şi mulţi se gândesc deja la scenariile postelectorale. Timid, au început unele tatonări în vederea formării unor alianţe, acestea fiind evident informale. Şi oarecum e normal acest lucru, fiindcă există multe necunoscute până atunci.

Prima s-ar referi la partidele care reuşesc să treacă pragul electoral de 5%. O fotografie a momentului arată că doar trei formaţiuni nu au emoţii în acest sens: PNL, USR PLUS şi PSD. Probabil vor exista formaţiuni care vor face pragul doar la unul dintre cele două consilii, respectiv Consiliul Local Timişoara sau Consiliul Judeţean Timiş. Fiindcă întotdeauna negocierile s-au făcut la pachet pentru cele două instituţii.

O altă discuţie ar fi câştigătorii Primăriei Timişoara şi a preşedinţiei CJ Timiş. Din nou, o fotografie a momentului arată că există un candidat cu şanse foarte mari la şefia CJT, în timp ce scaunul de primar se joacă. Dar se pot încă schimba multe.

O a treia discuţie vine de la lupta internă din PNL. Scorurile obţinute de Alin Nica şi Nicolae Robu vor arăta cine va avea o mai mare influenţă în partid după alegeri, implicit la negocieri.

Pornind de la aceste scenarii să vedem ce variante are fiecare partid.

Candidatul PNL la preşedinnţia CJ Timiş, Alin Nica, a anunţat oficial că îşi doreşte o alianţă cu USR PLUS, dar n-a exclus negocieri cu celelatle partide, cu excepţia PSD. Aflat în plin război cu USR, Nicolae Robu s-ar alia cu oricine, inclusiv cu PSD, mai degrabă decât cu useriştiii. Evident, alianţa cea mai normală ar fi între PNL şi USR PLUS. De altfel, există posibilitatea ca, în perspectiva alegerilor parlamentare, liderii naţionali ai PNL să dea dispoziţie în teritoriu pentru această alianţă. În privinţa funcţiilor, gruparea lui Nicolae Robu l-ar dori pe Alin Popoviciu în funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş. Ar fi un ultim tren administrativ pentru fostul aghiotant al Elenei Udrea, care are o imagine proastă la conducerea centrală a partidului. Alin Nica nu şi-l doreşte sub nicio formă pe Popoviciu şi are propria sa variantă: probabil Alexandru Proteasa. Pentru un scaun de viceprimar, PNL mege înainte cu Dan Diaconu.

Şi pentru USR PLUS prima variantă ar fi PNL. Pe de altă parte, USR a exclus alianţe doar cu PSD şi ALDE. În cazul în care Nica va ajunge preşedinte al CJ Timiş, Cristian Moş va fi propunerea pentru o funcţie de vicepreşedinte. Dacă Moş va reuşi însă să câştige, Raul Olajos va fi propus „vice”. USR PLUS nu are încă un candidat pentru o funcţie de viceprimar, decizia în acest sens urmând să o ia consilierii locali ai formaţiunii.

PSD are şanse extrem de mici pentru a intra într-o alianţă administrativă în Timiş şi, foarte probabil, va intra în opoziţie atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Consiliul Local, pentru următorii patru ani. Şi asta fiindcă şi PNL şi USR PLUS au exclus negocieri cu PSD. Totuşi, social-democraţii l-au anunţat pe Sebastian Răducanu pentru un scaun de viceprimar. Pe de altă parte şi Radu Ţoancă se laudă că va ajunge viceprimar printr-o „combinaţie” cu Nicolae Robu.

Dintre celelalte partide, Pro România are cele mai mari şanse să treacă de 5%. Formaţiunea ar putea să negocieze o alianţă administrativă cu PNL. (Atenţie, nici USR n-a spus nu unei discuţii cu partidul lui Ponta!). În cazul în care va reuşi să obţină funcţii în administraţie, Valentin Korman va fi propunerea pentru un scaun de vicepreşedinte al CJ Timiş şi Roxana Iliescu pentru un scaun de viceprimar.

UDMR, precum la nivel naţional, va fi de partea învingătorilor, în cazul în care va trece pragul electoral. Propunerile pentru funcţiile de viceprimar, respectiv un post de vicepreşedinte al CJ Timiş, sunt chiar actualii candidaţi: viceprimarul Farkas Imre şi Marossy Zoltan.

Celelalte formaţiuni care ar putea trece pragul, măcar într-unul dintre cele două consilii, sunt PMP şi ALDE.

 

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

16 minute ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

47 de minute ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

2 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

2 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

4 ore ago