Administratie

Asociația Pro Infrastructură avertizează: România va pierde toți banii europeni pentru întreg proiectul autostrăzii Lugoj – Deva

România este extrem de aproape de a fi nevoită să restituie toți banii nerambursabili aferenți construcției autostrăzii Lugoj – Deva. Aceasta, pentru că nu va putea finaliza lucrarea în timp util din cauza porțiunii cu tuneluri, care nu a fost realizată nici acum, iar perspectiva construcției nu este una prea apropiată.

Incompetența celor care au condus Compania de Drumuri, proiectele deficitare, lipsa unor studii geologice de calitate, toate acestea sunt ”vinovate” pentru problemele apărute pe autostrada Lugoj – Deva, conform celor de la Asociația Pro Infrastructură. Desigur, problema este legată de deja celebra porțiune cu tuneluri, una care a pornit din start greșit, fiind solicitată o săpătură imensă la dealurile de la Holdea, o soluție tehnică deficitară. A urmat scoaterea din contractul inițial a acestei porțiuni de autostradă, reluarea licitației, separat pentru acesta, iar acum se pregătește anularea și a acestei licitații, una oricum suspendată de un an de zile.

CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, după ce a lansat respectiva licitație în iulie 2019 și a ținut-o suspendată mai bine de un an din cauza lipsurilor majore din documentația tehnică. Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de Compania de Drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact. Următoarea cărămidă a fost pusă de Ștefan Ioniță în 2017-2018, când a reziliat contractul în mod abuziv, tribunalul internațional confirmând în acest an că statul român trebuie să plătească constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată”, conform Pro Infrastructură.

Din cauza acestor probleme, România este în pericol să piardă toată finanțarea nerambursabilă pentru autostrada Lugoj -Deva.

”O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva.

Incompetența, aroganța sau lipsa de viziune au blocat și vor bloca mulți ani în continuare dorința șoferilor de a circula doar pe autostradă între Sibiu și granița vestică de la Nădlac. Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat”, mai spun cei de la Pro Infrastructură.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

8 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

9 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

10 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

12 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

17 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

17 ore ago