Politica

Societatea Timişoara protestează faţă de venirea lui George Simion la comemorarea revoluţiei

Societatea Timişoara se împotriveşte participării liderului AUR, George Simion, la evenimentele prilejuite de comemorarea a 31 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la Timişoara. Liderii societăţii amintesc că AUR a trimis în parlament două personaje acuzate de represalii la evenimentele din 1989 din Timişoara şi Sibiu.

Liderul AUR, George Simion, şi-a anunţat intenţia de-a participa, în seara zilei de 16 decembrie ,la evenimentele organizate în Timişoara de comemorare a Revoluţiei. Această intenţie a produs mai multe reacţii adverse în oraşul Revoluţiei, printre care şi acea a Societăţii Timişoara. Liderii asociaţiei amintesc că pe listele AUR au intrat două personaje acuzate de represalii la evenimentele din 1989.

“16 decembrie este o zi importantă pentru Revoluția de la Timișoara. E prima noastră zi de proteste din 1989, o zi fără de care nimic n-ar fi fost posibil, într-o înlănțuire logică de evenimente înălțătoare, tragice și, finalmente, triumfătoare. Ideea că la acest moment se așteaptă venirea la Timișoara a lui George Simion, șeful unui partid ultranaționalist, partid în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției, ne obligă pe noi, timișorenii, să protestam împotriva acestei prezențe neavenite. Este vorba despre parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman. Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic. Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției de la Timișoara, în volumele editate de Memorialul Revoluției din Timișoara. Înainte de a veni la Timișoara, George Simion, ca șef de partid și ca cel care a întocmit listele de candidați, ar trebui să se dezică de astfel de personaje și să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credință atunci când se va alătura marșului recunoștinței, la Timișoara. Fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluției din Timișoara”, se arată într-un comunicat al Societăţii Timişoara.

De asemenea, liderii asociaţiei arată că au respins întotdeauna naţionalismul extremist, adică exact ceea ce reprezintă AUR.

 “În 16 decembrie 1989, naționalismul lui Ceaușescu s-a clătinat sub prima lovitură a Timișoarei. Am învins, fiindcă timișorenii nu au crezut în chemările naționalismului șovin, am învins fiindcă aici toate naționalitățile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce, acum, reprezintă partidul lui George Simion. În Punctul 4 al Proclamației de la Timișoara spunem răspicat că naționalismul nu are ce căuta în România pe care, de atunci, încercăm să o refăurim. Și în acest sens, considerăm prezența la Timișoara a unei delegații AUR a fi o provocare și o profanare a idealurilor Revoluției și ale Proclamației de la Timișoara, la care ne opunem categoric”, mai transmite Societatea Timişoara.

 

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Weekend plin la Festivalul Taifas!

Festivalul de film și cultură balcanică Taifas continuă la Timișoara cu un weekend plin de…

O oră ago

Se reia circulația tramvaielor pe Calea Stan Vidrighin

Primăria Timișoara anunță că de sâmbătă, de la ora 13, se va relua circulația, tramvaielor…

O oră ago

25 de ani de educație digitală în UPT

Zile de sărbătoare la Poli. Zeci de generații de absolvenți la ID și IFR, în…

O oră ago

Timișoara pe ritmuri de folk și rock la un festival dedicat în primul rând chitarelor! Vor cânta nume mari ale scenei românești

Timișoara găzduiește un eveniment unic dedicat publicului care apreciază muzica folk-rock și pasionaților de chitară…

O oră ago

Meciurile tari pentru CSM Lugoj continuă. Fetele merg în București pentru derbiul rundei a III-a

După ce au eliminat din Europa campioana Cehiei - Selmy Brno, prim-divizionara de volei feminin…

2 ore ago

Vremea va rămâne mai rece decât cea specifică perioadei. Vezi când temperaturile revin la normal

Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la…

4 ore ago