Energia electrică furnizată comercianților din sectorul de flori din Piața 700, care a ars în noaptea de vineri spre sâmbătă, avea ca scop doar utilizarea pentru iluminat și folosirea caselor de marcat și în niciun caz pentru aeroterme, anunță, într-o postare oficială, cei de la societatea Piețe SA, care administrează și locația din centru Timișoarei.
Instalația electrică fusese refăcută integral în 2019, ca urmare a vechimii apreciabile a acesteia, iar fiecare stand era dotat cu o priză, se mai spune în anunț.
”Societatea noastră a asigurat energia electrică în Sectorul de Flori din Piața Timișoara 700, doar pentru iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale de către comercianți, sens în care s-a montat câte o priză la fiecare stand. Această instalație a fost refăcută pe cheltuiala societății noastre, în integralitate, în cursul anului 2019, deci este de data recentă, în timp ce Piața Timișoara 700 a fost înființată cu mulți ani în urmă. În aceste condiții, puterea instalată pentru energia electrică nu a putut fi mărită, în așa fel încât să se poată asigura și utlizarea altor surse de consum în afară celor deja menționate: iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale”, spun cei de la Piețe SA.
Din păcate, comercianții de flori nu ar fi respectat scopul instalației și au folosit diferite surse de încălzit, pentru a nu le îngheța marfa, mai spun reprezentanții administratorului. În plus, folosirea instalației era permisă doar între orele 6 şi 18.
”Ținând cont de faptul că în noaptea menționată, temperaturile au fost foarte scăzute, comercianții de flori din piață au folosit surse de încălzit, cum ar fi: aeroterme, radiatoare etc.. Acest fapt a dus la supraîncălzirea instalației electrice, astfel că aceasta a luat foc. Menționăm că potrivit Regulamentului de funcționare al acestei piețe, activitatea se desfășoară doar între orele 06,00-18,00, astfel că folosirea instalației electrice în afară orarului de funcționare al pieței este interzisă, cu atât mai mult pentru surse de încălzire. De altfel, în contractele de închiriere ale societății noastre încheiate cu comercianții de flori, nu există obligația noastră de a asigura încălzirea standurilor”, continuă cei de la Piețe.
Această idee este susținută și de un raport al ISU Banat. Piața a fost redeschisă de sâmbătă, cu lipsa instalației electrice, care va fi reparată luni.
”Potrivit procesului-verbal de intervenție nr. 212/13.02.2021, întocmit de către I.S.U. „Banat”, cauza producerii incendiului a fost suprasolicitarea instalației electrice. După ce incendiul a fost stins, conducerea societății noastre a luat măsuri urgente pentru degajarea materialelor rezultate din incendiu, salubrizarea întregii incinte, încărcarea materialelor în autovehicule speciale de curățat etc, astfel că în jurul orelor 12,00 piața a redevenit funcțională, mai puțin instalația electrică, care va fi reparată începând cu ziua de 15.02.2021. În acest sens, am contactat deja o societate de profil, pentru a repune în funcțiune și instalația electrică”, conform anunțului.
Investițiile la primărie, reparațiile la Piețe
Cei de la societatea de administrare a piețelor din Timișoara mai subliniază că locațiile nu le aparțin, fiind ale municipalității, iar Piețe SA doar le administrează, în urma unui contract de concesiune. Conform acestuia, reparațiile și investițiile majore se realizează de proprietar, administratorul având obligația de efectuare de reparații de întreținere. Din păcate, în ciuda numeroaselor adrese trimise la primărie, încă de pe vremea administrației Robu, nu au fost luate în seamă, situație în care Piețe SA a fost nevoită să folosească fondurile proprii pentru a asigura minima funcționare a locațiilor, spun reprezentanții acesteia. În concluzie, putem spune că lui Ionuț Nasleu, directorul societății, i-ar putea fi fatală chiar lipsa de interes a celui care l-a numit pe post.
”Piața Timișoara 700 ne-a fost concesionată de către Municipiul Timișoara prin contractul de concesiune nr. 7/03.05.1999, încheiat în baza HCL Timișoara 202/18.11.1997, alături de alte 7 piețe publice de pe raza Municipiului Timișoara. Pe lângă aceste contract, mai avem în derulare alte două contracte de concesiune pentru Piața de Gros și Piața Iosefin. Este de menționat că potrivit contractului de concesiune prin care ni s-a concesionat Piața Timișoara 700, societatea noastră nu poate face investiții în niciuna dintre piețe, ci doar lucrări de reparații și întreținere, toate investițiile intrând în sarcina Municipiului Timișoara, care nu a realizat nicio investiție pe toată durata contractului. În aceste condiții, societatea noastră a solicitat în repetate rânduri Municipiului Timișoara, să ne atribuie toate piețele pe care le avem în concesiune în prezent printr-un singur contract, care să permită societății noastre realizarea de investiții în piețe. Aceasta se impune și datorită faptului că toate cele 3 contracte de concesiune aflate în derulare, pe care le-am menționat mai sus, au clauze diferite, însă niciunul neprevazand obligația noastră de a realiza investiții, care în opinia noastră, sunt imperios necesare”, aflăm de la Piețe SA.
Pandemia a influențat decisiv rezultatele societății, spun cei de la administrarorul piețelor.
”În ceea ce privesc rezultatele financiare actuale ale societății noastre, ele se datorează exclusiv măsurilor pe care le-am întreprins în toate piețele pe care le avem în concesiune pentru menținerea deschisă a acestora în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 și aceasta pentru a veni în sprijinul utilizatorilor (cetățenii municipiului, producătorilor, dar și comercianților), iar unele dintre aceste măsuri au fost avute în vedere chiar de autoritățile de la nivel central și chiar și de către Guvernul României, la elaborarea unor acte normative ce au reglementat activitatea ce se desfășoară în piețe pe teritoriul întregii țări. De altfel, am adus și la cunoștință Municipiului Timișoara despre aceste din urmă aspecte prin adresa noastră nr. 1677/26.06.2020. Ca atare, nu-i pot fi imputate conducerii societății, nici rezultatele financiare actuale și nici producerea incendiului din data de 13.02.2021, din Piața Timișoara 700”, se arată în încheierea comunicatului.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…