Societatea Piețe SA se apără: Instalația electrică era refăcută în 2019, iar comercianții au instalat ilegal aeroterme și radiatoare

incendiu Piata 700

incendiu

Energia electrică furnizată comercianților din sectorul de flori din Piața 700, care a ars în noaptea de vineri spre sâmbătă, avea ca scop doar utilizarea pentru iluminat și folosirea caselor de marcat și în niciun caz pentru aeroterme, anunță, într-o postare oficială, cei de la societatea Piețe SA, care administrează și locația din centru Timișoarei.

Instalația electrică fusese refăcută integral în 2019, ca urmare a vechimii apreciabile a acesteia, iar fiecare stand era dotat cu o priză, se mai spune în anunț.

”Societatea noastră a asigurat energia electrică în Sectorul de Flori din Piața Timișoara 700, doar pentru iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale de către comercianți, sens în care s-a montat câte o priză la fiecare stand. Această instalație a fost refăcută pe cheltuiala societății noastre, în integralitate, în cursul anului 2019, deci este de data recentă, în timp ce Piața Timișoara 700 a fost înființată cu mulți ani în urmă. În aceste condiții, puterea instalată pentru energia electrică nu a putut fi mărită, în așa fel încât să se poată asigura și utlizarea altor surse de consum în afară celor deja menționate: iluminat și pentru folosirea caselor de marcat fiscale”, spun cei de la Piețe SA.

Din păcate, comercianții de flori nu ar fi respectat scopul instalației și au folosit diferite surse de încălzit, pentru a nu le îngheța marfa, mai spun reprezentanții administratorului. În plus, folosirea instalației era permisă doar între orele 6 şi 18.

”Ținând cont de faptul că în noaptea menționată, temperaturile au fost foarte scăzute, comercianții de flori din piață au folosit surse de încălzit, cum ar fi: aeroterme, radiatoare etc.. Acest fapt a dus la supraîncălzirea instalației electrice, astfel că aceasta a luat foc. Menționăm că potrivit Regulamentului de funcționare al acestei piețe, activitatea se desfășoară doar între orele 06,00-18,00, astfel că folosirea instalației electrice în afară orarului de funcționare al pieței este interzisă, cu atât mai mult pentru surse de încălzire. De altfel, în contractele de închiriere ale societății noastre încheiate cu comercianții de flori, nu există obligația noastră de a asigura încălzirea standurilor”, continuă cei de la Piețe.

Această idee este susținută și de un raport al ISU Banat. Piața a fost redeschisă de sâmbătă, cu lipsa instalației electrice, care va fi reparată luni.

”Potrivit procesului-verbal de intervenție nr. 212/13.02.2021, întocmit de către I.S.U. „Banat”, cauza producerii incendiului a fost suprasolicitarea instalației electrice. După ce incendiul a fost stins, conducerea societății noastre a luat măsuri urgente pentru degajarea materialelor rezultate din incendiu, salubrizarea întregii incinte, încărcarea materialelor în autovehicule speciale de curățat etc, astfel că în jurul orelor 12,00 piața a redevenit funcțională, mai puțin instalația electrică, care va fi reparată începând cu ziua de 15.02.2021. În acest sens, am contactat deja o societate de profil, pentru a repune în funcțiune și instalația electrică”, conform anunțului.

Investițiile la primărie, reparațiile la Piețe

Cei de la societatea de administrare a piețelor din Timișoara mai subliniază că locațiile nu le aparțin, fiind ale municipalității, iar Piețe SA doar le administrează, în urma unui contract de concesiune. Conform acestuia, reparațiile și investițiile majore se realizează de proprietar, administratorul având obligația de efectuare de reparații de întreținere. Din păcate, în ciuda numeroaselor adrese trimise la primărie, încă de pe vremea administrației Robu, nu au fost luate în seamă, situație în care Piețe SA a fost nevoită să folosească fondurile proprii pentru a asigura minima funcționare a locațiilor, spun reprezentanții acesteia. În concluzie, putem spune că lui Ionuț Nasleu, directorul societății, i-ar putea fi fatală chiar lipsa de interes a celui care l-a numit pe post.

”Piața Timișoara 700 ne-a fost concesionată de către Municipiul Timișoara prin contractul de concesiune nr. 7/03.05.1999, încheiat în baza HCL Timișoara 202/18.11.1997, alături de alte 7 piețe publice de pe raza Municipiului Timișoara. Pe lângă aceste contract, mai avem în derulare alte două contracte de concesiune pentru Piața de Gros și Piața Iosefin. Este de menționat că potrivit contractului de concesiune prin care ni s-a concesionat Piața Timișoara 700, societatea noastră nu poate face investiții în niciuna dintre piețe, ci doar lucrări de reparații și întreținere, toate investițiile intrând în sarcina Municipiului Timișoara, care nu a realizat nicio investiție pe toată durata contractului. În aceste condiții, societatea noastră a solicitat în repetate rânduri Municipiului Timișoara, să ne atribuie toate piețele pe care le avem în concesiune în prezent printr-un singur contract, care să permită societății noastre realizarea de investiții în piețe. Aceasta se impune și datorită faptului că toate cele 3 contracte de concesiune aflate în derulare, pe care le-am menționat mai sus, au clauze diferite, însă niciunul neprevazand obligația noastră de a realiza investiții, care în opinia noastră, sunt imperios necesare”, aflăm de la Piețe SA.

Pandemia a influențat decisiv rezultatele societății, spun cei de la administrarorul piețelor.

”În ceea ce privesc rezultatele financiare actuale ale societății noastre, ele se datorează exclusiv măsurilor pe care le-am întreprins în toate piețele pe care le avem în concesiune pentru menținerea deschisă a acestora în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 și aceasta pentru a veni în sprijinul utilizatorilor (cetățenii municipiului, producătorilor, dar și comercianților), iar unele dintre aceste măsuri au fost avute în vedere chiar de autoritățile de la nivel central și chiar și de către Guvernul României, la elaborarea unor acte normative ce au reglementat activitatea ce se desfășoară în piețe pe teritoriul întregii țări. De altfel, am adus și la cunoștință Municipiului Timișoara despre aceste din urmă aspecte prin adresa noastră nr. 1677/26.06.2020. Ca atare, nu-i pot fi imputate conducerii societății, nici rezultatele financiare actuale și nici producerea incendiului din data de 13.02.2021, din Piața Timișoara 700”, se arată în încheierea comunicatului.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (februarie 14th, 2021 at 12:31 )

Si urmarirea respectarii celor prevazute prin actele de concesionare cui ii revine ?

Nasleu a spus: (februarie 14th, 2021 at 12:47 )

Pai si reparatiile si doatarile cui revin? Ca sa cumpere ceva instalatii mobile de incalzire le trebuiau aprobari speciale? Dar la Piata Volanta cum de incaseaza Pietele bani de la producatori? Sunt curios cati bani dau Primariei din ce incaseaza acolo…

cet a spus: (februarie 14th, 2021 at 15:56 )

Daca instalatia electrica era dimensionata numai pentru iluminat si casa de marcat trebuia sa fie asigurata pe fiecare circuit cu siguranta automata de 6A care intrerupea circuitul cand aparea un consumator mai mare (de ex radiator de 2.0kW=9A)!
Simplu.

Andrei a spus: (februarie 14th, 2021 at 16:19 )

Sper sa se deschida o cercetare penala si sa se stabileasca cine este vinovat.
Eu ca platitor de impozite nu sunt dispus sa platesc pagubele din neglijenta unuia sau altuia.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top